Törölték az idei Európa-Irán Üzleti Fórumot az iráni újságíró-kivégzés miatt

Szerző: Petróczi Rafael
2020.12.14. 09:12

A fórum az Iránnal való jobb viszony érdekében jött létre, idén beszédet mondott volna megannyi fajsúlyos politikus is – ez esett most kútba egy államilag elrendelt kivégzés miatt.

Törölték az idei Európa-Irán Üzleti Fórumot az iráni újságíró-kivégzés miatt

A nukleáris programja miatt sokat kritizált Iránnal egy hatalmas előrelépés volt az atomalku 2015-ös megkötése, amiből ugyan a Donald Trump vezette Amerika kiszállt 2018-ban, azonban az ENSZ Biztonsági Tanácsának többi tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, Nagy-Britannia), kiegészülve az Európai Unióval továbbra is része az egyezménynek.

A már az alkukötés előtt is érzékelhető nemzetközi enyhülés egyik hozománya az úgynevezett Európa-Irán Üzleti Fórum elindítása volt, ami egy találkozóhelyként szolgál az európai és iráni üzleti szféra képviselőinek, építendő a kapcsolatokat, és keresendő a jövőbeli együttműködési lehetőségeket. Az eseményen a mindenkori releváns politikai szereplők is részt vesznek.

Az idén december 14-16. közöttre tervezett nagyszabású találkozót azonban hétfő reggelre virradóan törölték a szervezők,

miután Franciaország, Németország, Ausztria és Olaszország iráni nagykövetei, valamint az Európai Bizottság alelnöke, Josep Borrell is jelezte: nem fognak részt venni az eseményen az iráni újságíró-gyilkosság miatt.

Szombaton ugyanis Iránban – állami engedéllyel – kivégezték, pontosabban felakasztották a 47 éves Rouhollah Zam ellenzéki újságírót, akit azért ítélt halálra az iráni legfelsőbb bíróság, mert írásaival „azt a romlást terjesztette”, ami például a rossz gazdasági teljesítmény miatt kirobbant, kormányellenes tüntetéseket is tüzelte 2017-ben Iránban.

A kivégzést az EU külügyi szolgálata még aznap közleményben ítélte el, Josep Borrell pedig – a Politico brüsszeli hírlevelének értesülése szerint – egy

előre rögzített videóban tájékoztatta a fórum szervezőit, hogy az eset következtében nem fog tudni részt venni a koronavírus miatt online szervezett találkozón.

Nem sokkal később közölte a fent jelzett többi uniós tagállam, hogy „a barbár és elfogadhatatlan kivégzés miatt” ők is visszavonják a részvételüket a fórumon – a szervezők ezt követően döntöttek az esemény törlése mellett.

„A gazdasági diplomácia ereje abban rejlik, hogy képes biztosítani a konstruktív kapcsolatépítés kereteit, miközben egyúttal elősegíti a gazdasági lehetőségek és a polgárok gazdasági jóllétének megteremtését. Az Európa-Irán Üzleti Fórumot ezen célok figyelembe vételével szervezték meg” – áll a szervezők közleményében, akik hozzáteszik, hogy várják, hogy az eseményt a közeljövőben le tudják bonyolítani, amin egyébként az iráni külügyminiszter, Mohammad Javad Zarif is beszédet mondott volna.

A nemzetközi kritikákra válaszul

az iráni külügy bekéretette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Németország iráni nagykövetét, Hans-Udo Muzelt a szerintük „intervencionalista” kijelentések miatt.

NYITÓKÉP: Josep Borell / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek