Már az európai ipar vezetői is levélben reklamálnak Orbánék vétója miatt

2020.12.09. 09:24

A német, francia, olasz, spanyol, sőt még a lengyel ipar is rosszul jönne ki, ha nem lenne minél korábbi költségvetése az EU-nak és nem fogadnák el koronavírus-járvány miatti mentőcsomagot. Ebben az ügyben levelet is írtak az EU vezetőinek.

Már az európai ipar vezetői is levélben reklamálnak Orbánék vétója miatt

Az Európai Tanács december 10-i ülése előtt két nappal – ahol hivatalosan az állam- és kormányfők nem is az uniós költségvetésről kell beszéljenek – több nyugat-európai és a lengyel ipart képviselő érdekszövetség (a gyáriparosok szakszervezete, mondhatjuk) közös levelet intézett Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság, Charles Michelnek, az Európai Tanács, valamint David Sassolinak, az Európai Parlament elnökének, írja a Politico.

A német ipar érdekképviseleti szerve, a BDI nevében Dieter Kempf, a spanyol ipart összefogó CEOE nevében Antonio Garamendi, a francia Medef képviseletében Geoffroy Roux de Bézieux, az odahaza a Vatikánhoz hasonló befolyású olasz Confindustria vezetője, Carlo Bonomi és végül a lengyel Lewiatan nevében Maciej Witucki levélben

fordultak az EU vezető szerveihez a költségvetés és a koronavírus-járvány miatt helyreállítási alap minél korábbi elfogadását sürgetve.

Mint az ipar nagy befolyással rendelkező szereplői levelükben írták:

„Teljes mértékben tudtában vagyunk a folyamatban levő tárgyalásoknak. Ugyanakkor aggodalommal szemléljük, hogy az álláspontok még nem közeledtek. Az idő fogytán van és nagy az esély arra, hogy ideiglenes, egytizenkettedes megegyezés születik.”

Itt arra utaltak, hogy abban az esetben, ha idén nem tudnak megegyezni a költségvetésről, akkor 2021-től a mostani, 2014-2020-as költségvetési ciklus büdzséje megy tovább, és annak egytizenkettedét osztják ki a hónapokra bontva. Hogy ez hogyan nézne ki, arról Medve-Bálint Gergő politológus, a téma kutatója ezt mondta korábban az Azonnalinak:

„A mostani, 2014-2020-as ciklus költségvetését és az ebben megfogalmazott kiadási célokat viszi tovább, az Egyesült Királyság kilépése miatt kieső bevételek nélkül. Az uniós intézmények minden bizonnyal működni fognak tovább, de jó kérdés, hogyan finanszírozzák majd a kohéziós és az agrárpolitikát. És a koronavírus-válság miatti mentőcsomag sincs ebben benne.”

A költségvetési vétó ügye a csütörtöki EU-s csúcs előtt egyébként megoldódni látszik. Kedden Orbán Viktor Varsóba látogatott, ahol azt nyilatkozta, hogy

megvan az esély arra, hogy december 10-én pontot tudnak tenni az ügy végére.

Egyébként az egész költségvetés és koronavírus-járvány mentőcsomag körüli vita amiatt robbant ki, mert a magyar és a lengyel kormány vétóval fenyeget, ha az EU-s pénzek elköltésének jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletet a jelenlegi, nekik nem tetsző formában fogadják el a tagállami miniszterek a Tanácsban. A két ügynek jogilag egyébként nincs köze egymáshoz.

Az európai ipar képviselői azért is intéztek levelet az unió vezetőihez, mert szerintük a felmérések azt mutatják, hogy az EU tagállamainak gazdasága 2020-ban a koronavírus-járvány és az azt megelőzni kívánó lockdownok következtében 7,3 százalékkal fog csökkenni. Ezt a gazdasági válságot pedig a hitelből finanszírozandó mentőcsomag lenne hivatott kezelni.

NYITÓKÉP: Pixabay

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek