+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Szűcs Donát
2020. december 8. kedd, 21:50
Magyar-lengyel győzelem esélyéről beszélt Varsóban a vétóra készülő miniszterelnök, de azt nem árulta el, ezt hogyan képzeli el.

Kedden, két nappal az EU-s tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése előtt Orbán Viktor váratlanul Varsóba látogatott, hogy ott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és ami fontosabb, Jarosław Kaczyński PiS-elnökkel tárgyaljon Lengyelország és Magyarország EU-büdzsével kapcsolatos álláspontjáról.

 

A látogatás előzménye, hogy a magyar és a lengyel kormány egy ideje az Európai Unió következő költségvetésének és a koronavírus-válság miatt helyreállítási alap vétójával fenyeget, ha az EU-s pénzek elköltésének jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletet a jelenlegi, nekik nem tetsző formában fogadják el a tagállami miniszterek a Tanácsban. A lengyelek a múlt héten bedobták, hogy esetleg mégse vétóznának, de hamar visszatértek a keményvonalas álláspontjukhoz.

 

Orbán kedden a találkozó után rövid interjút adott a Polsat News-nak, amiben a megegyezés lehetőségéről is beszélt.

 

Orbán szerint komoly az esély arra, hogy december 10-én pontot tudnak tenni a vita végére.

 

A mentőcsomag és a költségvetés ügye egyébként jogilag ugyan teljesen külön áll a jogállamisági mechanizmustól, Orbánék azonban a két ügyet sikeresen kötötték össze politikailag: ennek oka az, hogy míg a költségvetést – mivel azt egyhangúan kell elfogadni – valóban meg tudja vétózni akár egy tagállam is, a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet minősített töbséggel, a magyar és a lengyel kormány támogatása nélkül is elfogadhatják a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsában.

 

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az egyik oldalon a magyarok és a lengyelek, a másikon pedig a tagállami miniszterek tanácsának német elnöksége áll, de a lengyel-magyar álláspont most közelebb van a német elnökség álláspontjához, mint néhány héttel korábban.

 

„Van esélyünk egy lengyel-magyar győzelemre”

 

– fogalmazott Orbán. Azt is elmondta: jelenleg Magyarország és Lengyelország az, aki az EU alapszerződéseit védi. A miniszterelnök szerint, bár jó lenne minél hamarabb megegyezni, ha ez nem történik meg, a tárgyalásokat egyszerűen majd 2021-ben folytatják. 

 

Hogy mi lehet győzelem ebben a vitában, az jó kérdés, hiszen Magyarországnak és Lengyelországnak is érdeke lenne, hogy mielőbb legyen EU-s költségvetés. Az egyelőre a Fideszt is a soraiban tudó néppárti EP-frakció épp csütörtökön tweetelt arról, hogy Magyarország 7, Lengyelország pedig 28 milliárd eurót bukna azzal, ha blokkolják a helyreállítási alapot, amivel kapcsolatban a Bizottság már azt is beígérte, hogy a maradék 25 tagállam a magyarok és a lengyelek nélkül is megcsinálná a mentőcsomagot.

 

Arról, hogy mi van és mi nincs a jogállamisági mechanizmusban, ami ellen annyira tiltakozik a magyar és a lengyel kormánynak, itt írtunk részletesen.

 

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Varsóban december 8-án. OV/FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

Hogy pontosan mit fog tartalmazni a törvényjavaslat, amit a Fidesz-KDNP bizonyára nem fog elfogadni, nem tudni.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Miután az AstraZeneca a szerződésben vállalt vakcinamennyiségnek csak a harmadát tudta leszállítani az EU felé, úgy tűnik, hogy az Európai Bizottság jogi úton kötelezné a gyógyszergyátó céget a szerződésben vállalt vakcinamennyiség leszállítására.

Újlipótváros vendéglátósai közül van, aki már az órákat számolja a terasznyitásig, és nem győzi kivárni, hogy megérkezzenek az első vendégek. Fotóriport!

Nem lesz helye Magyarországon „az orosz kémbanknak”, és leállítják Paks2-t – mondta a Momentum elnöke. Az itthoni szabad politizálásért is kiálltak Fekete-Győrék, majd szabadon összegraffitizték a Külügyminisztérium bejáratát.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás