Orbán Varsóban belengette a megállapodást az EU-s költségvetésről

Szerző: Szűcs Donát
2020.12.08. 21:50

Magyar-lengyel győzelem esélyéről beszélt Varsóban a vétóra készülő miniszterelnök, de azt nem árulta el, ezt hogyan képzeli el.

Orbán Varsóban belengette a megállapodást az EU-s költségvetésről

Kedden, két nappal az EU-s tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács ülése előtt Orbán Viktor váratlanul Varsóba látogatott, hogy ott Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel, és ami fontosabb, Jarosław Kaczyński PiS-elnökkel tárgyaljon Lengyelország és Magyarország EU-büdzsével kapcsolatos álláspontjáról.

A látogatás előzménye, hogy a magyar és a lengyel kormány egy ideje az Európai Unió következő költségvetésének és a koronavírus-válság miatt helyreállítási alap vétójával fenyeget, ha az EU-s pénzek elköltésének jogállamisági feltételekhez kötéséről szóló rendeletet a jelenlegi, nekik nem tetsző formában fogadják el a tagállami miniszterek a Tanácsban. A lengyelek a múlt héten bedobták, hogy esetleg mégse vétóznának, de hamar visszatértek a keményvonalas álláspontjukhoz.

Orbán kedden a találkozó után rövid interjút adott a Polsat News-nak, amiben a megegyezés lehetőségéről is beszélt.

Orbán szerint komoly az esély arra, hogy december 10-én pontot tudnak tenni a vita végére.

A mentőcsomag és a költségvetés ügye egyébként jogilag ugyan teljesen külön áll a jogállamisági mechanizmustól, Orbánék azonban a két ügyet sikeresen kötötték össze politikailag: ennek oka az, hogy míg a költségvetést – mivel azt egyhangúan kell elfogadni – valóban meg tudja vétózni akár egy tagállam is, a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet minősített töbséggel, a magyar és a lengyel kormány támogatása nélkül is elfogadhatják a tagállamok minisztereiből álló Európai Unió Tanácsában.

A miniszterelnök azt is elmondta, hogy az egyik oldalon a magyarok és a lengyelek, a másikon pedig a tagállami miniszterek tanácsának német elnöksége áll, de a lengyel-magyar álláspont most közelebb van a német elnökség álláspontjához, mint néhány héttel korábban.

„Van esélyünk egy lengyel-magyar győzelemre”

– fogalmazott Orbán. Azt is elmondta: jelenleg Magyarország és Lengyelország az, aki az EU alapszerződéseit védi. A miniszterelnök szerint, bár jó lenne minél hamarabb megegyezni, ha ez nem történik meg, a tárgyalásokat egyszerűen majd 2021-ben folytatják. 

Hogy mi lehet győzelem ebben a vitában, az jó kérdés, hiszen Magyarországnak és Lengyelországnak is érdeke lenne, hogy mielőbb legyen EU-s költségvetés. Az egyelőre a Fideszt is a soraiban tudó néppárti EP-frakció épp csütörtökön tweetelt arról, hogy Magyarország 7, Lengyelország pedig 28 milliárd eurót bukna azzal, ha blokkolják a helyreállítási alapot, amivel kapcsolatban a Bizottság már azt is beígérte, hogy a maradék 25 tagállam a magyarok és a lengyelek nélkül is megcsinálná a mentőcsomagot.

Arról, hogy mi van és mi nincs a jogállamisági mechanizmusban, ami ellen annyira tiltakozik a magyar és a lengyel kormánynak, itt írtunk részletesen.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor Varsóban december 8-án. OV/FB

Szűcs Donát
Szűcs Donát az Azonnali operatív vezetője

Erőforrás- és tartalomgazdálkodási előadó. Kávét feketén, teknót hidegen.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek