Újabb Orbán-triggerelő tervezetet fogadhatnak el a bevándorlásról az Európai Bizottságban

Szerző: Petróczi Rafael
2020.11.24. 09:46

A belügyekért felelős biztos, Ylva Johansson akcióterve a szíriai és iráni orvos bevándorlók képesítésének gyorsabb elismerését akarja elérni.

Újabb Orbán-triggerelő tervezetet fogadhatnak el a bevándorlásról az Európai Bizottságban

Még kedden újabb gyúlanyagot szolgáltathat az Európai Bizottság Orbán Viktor migrációellenes és Brüsszelt a bevándorlás miatt ostorozó kommunikációjának.

Miközben ugyanis a magyar miniszterelnök a lehető legtöbb politikai témát igyekszik összekötni a migrációval – most éppen a következő hétéves uniós költségvetés és a koronavírus-válságot ellensúlyozó mentőcsomag vétóját az EU-s pénzek jogállamisági feltételekhez kötése miatt, mivel „Brüsszelben csak azt az országot tekintik jogállamnak, amelyik beengedi a migránsokat a hazájába” –, aközben a Bizottság olyan jogszabály-tervezetet fogadhat el, ami a tagállamokba érkező migránsok könnyebb integrációját célozza – írja a Politico Brussels Playbook keddi hírlevele.

A javaslat előterjesztője Ylva  belügyekért felelős biztos, aki a Politico hírlevelének úgy nyilatkozott: „Ez nem egy multikulturális, hanem egy integrációt és bevonást célzó terv.” Mint elmondta:

ebben nem fog senki találni nyelvi utalásokat a „politikai iszlámra” vagy javasolt intézkedéseket a fejkendőviselésre, tehát nem irányoz elő fejkendőtilalmat sem.

Johansson azt is hozzátette: „Nézetem szerint minden nőnek úgy kell öltöznie, ahogy neki tetszik.”

A svéd biztos elmondása szerint javaslata négy területre koncentrál: az oktatásra, a foglalkoztatásra, a lakhatásra és az egészségügyre. Mindezekben hat különböző intézkedéscsomaggal segítene az EU-ba érkező bevándorlóknak, amiket Johansson elképzelése szerint az elkövetkező hat évben kéne fokozatosan megvalósítaniuk a tagállamoknak. 

Ennek egyik eleméről beszélt részletesebben a biztos a Politiconak: szerinte lehetővé kéne tenni azoknak a jól képzett szíriai vagy iráni orvosok képesítésének gyorsabb ütemű elismerését, akik jelenleg – szakmájuk gyakorlása helyett – például taxit vezetnek.

„Arra koncentrálunk, hogy hogyan tudunk segíteni a tagállamoknak abban, hogy jobban és gyorsabban elismerjék (a hozzájuk érkező migránsok – a szerk.) képességeit és képesítését”

– mondta Johansson, hozzátéve, hogy a Bizottság arra is javaslatot fog tenni, hogy az Unióba érkező bevándorlók számára – szükség esetén – tanfolyamokat is szervezzenek az esetleges szakmai hátrányokat ledolgozandó.

Hasonló rendszer amúgy már működik az EU-ban: ez az úgynevezett kék kártya rendszer, ami a magasan kvalifikált, egyetemet végzett, EU-n kívülről érkező munkaerő Unión belüli, szakmában való elhelyezkedését segíti – igaz, ehhez elég kemény feltételeket kell vállalni, minthogy az ember nem űzheti a foglalkozását vállalkozóként, vagy hogy legalább egyéves munkaszerződést kell tudni felmutatni valamely uniós tagországban. Hogy a svéd biztos javaslata ettől mennyiben különbözne (például hogy azon bevándorlók képesítését ismertetné-e el gyorsabban, akik nem rendelkeznek kék kártyával), egyelőre nem tisztázott.

Mindenesetre az előterjesztő szerint javaslata rengeteg konzultáció eredménye, amit többek között egy bevándorlókból álló szakértői csoporttal folytatott le. A belügyi biztos hangsúlyozta azt is, hogy az EU – egyébként mintegy 448 milliós – lakosságának jelenleg 8 százaléka, 54 millió fő nem uniós tagállamban született, tehát a migránsok már az európai társadalom részét képezik.

Már csak ezért is lenne szükség arra Johansson szerint, hogy a migránsok integrációjában a tagállamok is tevékenyen részt vegyenek, mert ezt fentről Brüsszelből nem lehet megoldani. „Amit mi csinálni tudunk, hogy támogatást nyújtunk, javaslatokat teszünk, és koordinálni tudunk. És erről szól az akcióterv.”

Fontos azonban tudni, hogy a Bizottság egymagában nem tud a Johanssonéhoz hasonló rendeleteket érvénybe léptetni, neki mindössze arra van joga, hogy ilyesfajta jogszabályokat kezdeményezzen. Azokat megvitatni, módosítani és elfogadni az Európai Parlament és a tagállamok minisztereit tömörítő Európai Unió Tanácsának feladata. Tehát

amennyiben a Bizottság elfogadja a johansson-féle bevándorlókról szóló javaslatot, úgy az még nem lesz kötelező senkire nézve, hanem az európai parlamenti képviselők, majd a tagállami miniszterek asztalára kerül.

Továbbá egyelőre azt sem tudni, hogy a tervezet jogi értelemben pontosan mi lesz: rendelet vagy csupán irányelv. Pedig a különbség fontos: az előbbit a tagállamok közvetlenül a hatálybalépés után kötelesek alkalmazni, az utóbbi viszont egy bizonyos határidőig kell csak végrehajtani, tehát kapnak időt a tagállamok, hogy azt a nemzeti jogi környezetbe átültessék.

NYITÓKÉP: Raimond Spekking / Wikimedia Commons​

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek