A britek nem várnak tovább az EU-ra, az USA-hoz csatlakoznak Lukasenkáékkal szemben

Szerző: Petróczi Rafael
2020.09.24. 20:29

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

A britek nem várnak tovább az EU-ra, az USA-hoz csatlakoznak Lukasenkáékkal szemben
„Szeretnénk csatlakozni az EU-hoz azoknak a szankcionálásban, akik felelősek [Belaruszban] az erőszakért, az elnyomásért és az elcsalt választásért, azonban az EU-s folyamat késlekedik Brüsszelben”

– ezzel indokolta Dominic Raab külügyminiszter (nyitóképünkön), hogy Nagy-Britannia miért az Egyesült Államokhoz és Kanadához fog csatlakozni a belarusz vezetők elleni szankciós politikában.

A brit lépés arra válaszul született, hogy az Európai Tanács szeptember 18-i ülésén az EU külügyminiszterei újfent nem tudták elfogadni azt a mintegy negyven személyt tartalmazó listát, akikkel szemben szankciókat vezetne be az EU a Belaruszban történt választási csalások és a tüntetők elleni erőszak miatt. Mindezt úgy, hogy az augusztusi elnökválasztást bizonyítottan elcsaló Aljekszandr Lukasenka szerdán titokban már elnöknek is beiktatta magát, amit az EU persze – mint azt Josep Borrell bizottsági alelnök elmondta – nem fogad el.

A szankciókról való döntést egyedül Ciprus hátráltatja, aki a török-görög tengeri gázviták miatt blokkolja a közös uniós fellépést

– pont az ehhez hasonló zsákutcák kapcsán javasolta az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a szeptember 16-i évértékelő beszédében, hogy a tagállamok „legalább az emberi jogok és a szankciók bevezetése” esetében a minősített többség elvét alkalmazzák a szavazásokkor, és ne kelljen egyhangú döntésre jutni.

Nagy-Britannia azonban addig sem akar ölbe tett kézzel várni arra, hogy Brüsszel lépjen végre valamit, így a saját szankciós politikáját az Egyesült Államokkal és Kanadával fogja koordinálni. Ennek keretében Dominic Raab elmondása szerint két konkrét lépés várható: egyrészt

az említett két országgal összhangban fogják meghatározni, hogy pontosan mely személyekkel szemben vezessenek be szankciókat.

Tenni fogják mindezt az úgynevezett Magnyitszkij-elv alapján, ami Szergej Magnyitszkij adóellenőrről kapta nevét. Magnyitszkij volt az, aki 2007-ben lebuktatta az orosz Belügyminisztérium több korrupt tisztségviselőjét is, akit emiatt börtönbe vetettek, ahol 2009-ben meghalt.

Mivel a Magnyitszkij haláláért felelős embereket Oroszországban nem büntették meg, így kampány indult azért, hogy legalább nemzetközi szinten legyenek szankciók, nevezetesen korlátozzák a felelősök külföldi országokba való beutazását, illetve széleskörű és érezhető pénzügyi korlátozásokat vezessenek be velük szemben, hogy például ne tudjanak hozzáférni a vagyonukhoz a nyugati bankokban.

Az első Magnyitszkij-törvényt az Egyesült Államokban vezették be 2012-ben, akkor 18 orosz tisztségviselővel szemben, a gyakorlat azonban gyorsan elterjedt a nyugati kultúrkör más országaiban is – a britek pedig ennek szellemében fognak szankciókat bevezetni a belarusz eseményekért felelős tisztviselőkkel szemben is. Arról, hogy az EU-nak is legyen egy saját Magnyitszkij-törvénye, a belarusz események kapcsán egyre több szó esik, sőt, Ursula von der Leyen erre konkrét tervezetet is hamarosan letehet a Tanács asztalára.

A Magnyitszkij-elvek szerinti szankciók mellett Nagy-Britannia 1,5 millió font (átszámítva 596 millió forint) értékben kívánja támogatni az emberi jogi szervezeteket és a független médiaorgánumokat Belaruszban az elkövetkező két év során.

NYITÓKÉP: Pippa Fowles / Flickr.com

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek