Szüneteltetik a rákszűréseket a koronavírus-járvány alatt

Szerző: Galavits Patrik
2020.04.14. 12:43

A borászok és a pálinkafőzők mentesülnek a közterhek fizetése alól, bírságolni fogják a hatósági karantént elhagyókat, szünetelnek a rákszűrések, derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Szüneteltetik a rákszűréseket a koronavírus-járvány alatt

A koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került ágazatok megsegítése érdekében Orbán Viktor korábban már több intézkedést is bejelentett, ezek azonban nem érintették a mezőgazdaságot.

 

Most Nagy István agrárminiszter azonban megnyugtató hírekkel szolgált a gazdálkodóknak:

 

+ A borászok, pálinka- és sörfőzők, szőlőtermelők június végéig mentesülnek a közterhek fizetése alól. A munkáltatóknak

 

ezekben az ágazatokban csak az egészségügyi járulékot kell fizetniük munkavállalóik után,

 

de ez sem haladhatja meg a havi 7710 forintot személyenként.

 

+ A gazdák által felvehető maximális hitel összegét 100-ról 200 millió forintra emelik. 

 

+ Elindították a munkaszüret.hu-t, amelyen a munkájukat ideiglenesen elveszítők találhatnak maguknak a mezőgazdaságban idénymunkát.

 

Ezt követően Lakatos Tibor rendőrezredes és Müller Cecília tisztifőorvos foglalták össze a húsvéti hétvégén történteket, és válaszoltak újságírói kérdésekre. Az ezekből kiderülő legfontosabb információk:

 

+ A húsvéti hosszúhétvégén 4692 intézkedés történt a rendőrség részéről.

 

Egyelőre továbbra is inkább figyelmeztetnek, de a hatósági karantént egyre többen szegik meg, ezért hamarosan átállnak a helyszíni bírságolásra.

 

+ Kilenc, korábban lélegeztesére szorult beteg került le a gépekről. Ez Müller Cecília szerint azért örömteli elsősorban, mert korábban azt hangsúlyozták, hogy akinek lélegeztetőgépre van szüksége, az már nagyon nehéz helyzetben van.

 

+ A tisztifőorvos szerint felszállóágban van a járvány, kiemelt figyelmet fordítanak az idősotthonokra. (Korábban ugyanis több budapesti és vidéki otthonban kiderült, hogy csoportosan betegedtek meg az ott élők, ráadásul az idősekre különösen veszélyes a koronavírus.) A több mint ezer ilyen magyarországi intézményt mind ellenőrzik, ígérte.

 

+ A Pesti úti idősotthon ügyében, ahol több mint 200-an fertőződtek meg, és tizen elhunytak a koronavírus miatt, jelenleg is folyik a vizsgálat.

 

+ Müller azt mondta:

 

aki felépül a betegségből, nem válik feltétlenül immunissá. Van, akinek a szervezete alig termel ellenanyagot.

 

+ A kismamák eddigi tudásunk szerint nincsenek a járvány miatt nagyobb veszélynek kitéve, Müller Cecília azonban azt kéri, mivel a várandósság alatt egyébként is megváltozik az immunrendszer, fokozottan vigyázzanak magukra.

 

+ A rákszűréseket a járvány ideje alatt biztosan szüneteltetik. Akinek a járvány kitörése előtt lett pozitív eredménye, kapnak ellátást.

 

+ A kórházi ágyak 60 százalékát a hatékony védekezés miatt szabadítják fel. Müller Cecília szerint eddig sikerült a járványgörbét alacsonyan tartani, de mindig a legrosszabbra kell felkészülni.

 

+ A most is működő munkahelyeken a munkáltató feladata gondoskodni a védekezést segítő eszközök beszerzéséről.

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 
Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek