+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. április 11. szombat, 18:49
A polgármester szerint nagy valószínűséggel nemcsak az idősotthonban, hanem az intézmény falain kívül is vannak fertőzöttek.

Egyre több idősotthonba ér el a koronavírus – Budapesten az önkormányzati fenntartású Pesti úti otthonban a legrosszabb a helyzet, ahol az operatív törzs csütörtöki tájékoztatása szerint már több, mint száz fertőzött is van, de a legfrissebb adatok szerint szintén Budapesten, a Rózsa utcai idősotthonban vannak még fertőzöttek: a 94 lakóból hatvanan is.

 

Kormos Krisztián, Borsodnádasd fideszes polgármestere viszont a szombati nap folyamán az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán közölte:

 

a városban található idősotthonban is vannak koronavírus-fertőzöttek, sőt, „úgy tűnik, a 41 fős intézmény több, mint fele érintett”.

 

Kormos azt mondta, pontos adatok még nem állnak rendelkezésére, szombaton viszont megérkeztek a koronavírus-tesztek eredményei az érintettekhez, „amiről nem hivatalosan, de hitelesnek mondható helyről – elmondható, hogy az intézmény jelentős százaléka koronavírussal fertőzött”.

 

A polgármester elmondta: bár még pontos adatok nincsenek, nagy a valószínűsége annak is, hogy az intézmény falain kívül is annak fertőzöttek. Sőt, akár az is megeshet, hogy a fertőzés kívülről került be az intézménybe.

 

A polgármester fontosnak tartotta leszögezni: az otthon, ahol valamennyi ellátottat és gondozót tesztelték, nem önkormányzati fenntartás alá tartozik,

 

hanem az Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézményhez tartozik.

 

 

Az összes gondozó és ellátott tesztelésére egyébként azért volt szükség, mert még – mint pénteken a polgármester is közölte a település honlapján – négy embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje az otthonban. Ezt követően mindenkit teszteltek az otthonon belül, és bár még hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, ha hihetünk a polgármester értesüléseinek, ennél sokkal többen is érintettek a 41 fős intézményben.

 

Kormos Krisztián egyébként április 11 és 13 között az országosnál szigorúbb kijárási korlátozásokat vezetett be Borsodnádasdon:

 

a húsvéti időszak idején valaki a lakhelyét csak munkavégzés, ahhoz való utazás, egészségügyi ellátás, legfeljebb napi egy bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása, temetés vagy házzasságkötés, állatok, mezőgazdasági- és vadgazdálkodási feladatok ellátása miatt hagyhatja el, avagy a szemetet viheti ki.

 

A legfrissebb adatok alapján egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindösszesen tizenhárom megerősített fertőzöttről tudnak, de valószínűleg az idősotthon adatai miatt ezen szám hamarosan emelkedni fog.

 

BORÍTÓKÉP: Google Maps

 

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás