A bentlakók több, mint fele koronavírus-fertőzött lehet egy borsodnádasdi idősotthonban

Szerző: Illés Gergő
2020.04.11. 18:49

A polgármester szerint nagy valószínűséggel nemcsak az idősotthonban, hanem az intézmény falain kívül is vannak fertőzöttek.

A bentlakók több, mint fele koronavírus-fertőzött lehet egy borsodnádasdi idősotthonban

Egyre több idősotthonba ér el a koronavírus – Budapesten az önkormányzati fenntartású Pesti úti otthonban a legrosszabb a helyzet, ahol az operatív törzs csütörtöki tájékoztatása szerint már több, mint száz fertőzött is van, de a legfrissebb adatok szerint szintén Budapesten, a Rózsa utcai idősotthonban vannak még fertőzöttek: a 94 lakóból hatvanan is.

Kormos Krisztián, Borsodnádasd fideszes polgármestere viszont a szombati nap folyamán az önkormányzat hivatalos Facebook-oldalán közölte:

a városban található idősotthonban is vannak koronavírus-fertőzöttek, sőt, „úgy tűnik, a 41 fős intézmény több, mint fele érintett”.

Kormos azt mondta, pontos adatok még nem állnak rendelkezésére, szombaton viszont megérkeztek a koronavírus-tesztek eredményei az érintettekhez, „amiről nem hivatalosan, de hitelesnek mondható helyről – elmondható, hogy az intézmény jelentős százaléka koronavírussal fertőzött”.

A polgármester elmondta: bár még pontos adatok nincsenek, nagy a valószínűsége annak is, hogy az intézmény falain kívül is annak fertőzöttek. Sőt, akár az is megeshet, hogy a fertőzés kívülről került be az intézménybe.

A polgármester fontosnak tartotta leszögezni: az otthon, ahol valamennyi ellátottat és gondozót tesztelték, nem önkormányzati fenntartás alá tartozik,

hanem az Észak-Borsodi Integrált Szociális Intézményhez tartozik.

Az összes gondozó és ellátott tesztelésére egyébként azért volt szükség, mert még – mint pénteken a polgármester is közölte a település honlapján – négy embernek is pozitív lett a koronavírus-tesztje az otthonban. Ezt követően mindenkit teszteltek az otthonon belül, és bár még hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre, ha hihetünk a polgármester értesüléseinek, ennél sokkal többen is érintettek a 41 fős intézményben.

Kormos Krisztián egyébként április 11 és 13 között az országosnál szigorúbb kijárási korlátozásokat vezetett be Borsodnádasdon:

a húsvéti időszak idején valaki a lakhelyét csak munkavégzés, ahhoz való utazás, egészségügyi ellátás, legfeljebb napi egy bevásárlás, idős hozzátartozó ellátása, temetés vagy házzasságkötés, állatok, mezőgazdasági- és vadgazdálkodási feladatok ellátása miatt hagyhatja el, avagy a szemetet viheti ki.

A legfrissebb adatok alapján egyébként Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mindösszesen tizenhárom megerősített fertőzöttről tudnak, de valószínűleg az idősotthon adatai miatt ezen szám hamarosan emelkedni fog.

BORÍTÓKÉP: Google Maps

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek