Orbán bejelentette: év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztést

Szerző: Illés Gergő
2020.03.18. 16:13

Ezen felül a kormány mentőövet dob a vendéglátósoknak, a turizmusnak, a kulturális szektornak és a taxisoknak is. Itt van a miniszterelnöki bejelentés, immáron hanggal!

Orbán bejelentette: év végéig felfüggesztik a hiteltörlesztést

Szerda délután Facebook-oldalán gazdaságvédelmi intézkedések meghozataláról számolt be Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán: első élő videója, melyet egyszerre több, mint kétszázezren próbáltak megnézni teljesen meghalt, mire Orbán beszélni kezdett volna, a videó hangja is elment.

A kínos blama után ugyanakkor Orbán oldalán egy fél óra elteltével jelent meg üzenetének teljes tartalma, melynek legfontosabb része, hogy

a magánszemélyek és vállalkozások a szerdai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik.

Orbán szerint az akciótervre azért volt szükség, mert a világjárványnak komoly gazdasági vonatkozásai is vannak, és

mert „megtanultuk az elmúlt tíz évben, hogyha munka van, minden van”.

Hozzátette: a szerdai kormányülésen az egészségügyi kérdések mellett immár a gazdasági kérdésekkel is foglalkoztak, ennek Orbán elmondása szerint eljött az ideje.

És milyen intézkedéseket hoz meg Orbán szerint pontosan a kormány?

+ A magánszemélyek és vállalkozások szerdai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét az év végéig felfüggesztik;

A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják;

A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek THM-jét a jegybanki alapkamat +5 százalékában maximálják;

A súlyos gondokkal küzdő szektorokban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljesen elengedik, a munkavállalók járulékait pedig jelentősen csökkentik: így nem kell például nyugdíjjárulékot fizetniük, és az egészségbiztosításuk díja is a törvényi minimumra csökken június 30-ig. 

+ Az ilyen szektorok sorában Orbán a turizmust, a vendéglátást, a szórakoztatóipart, a sportot, a kulturális szolgáltatásokat, valamint a személyszállítást és taxizást említette. A kata szerint adózó taxisok átalányadó-fizetését június 30-ig elengedik

Emellett beszélt arról, hogy a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, bérleti díjakat megemelni;

Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást elengedik;

Valamint a munkavállalási szabályokat is rugalmasabbá teszik, Orbán szerint azért, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással.

Orbán bejelentkezése végén közölte, az alaprendeletet már a szerdai napon közzéteszik, a részletekről pedig majd a későbbi rendeletek határoznak.

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek