Ilyen volt Várhelyi Olivér meghallgatása percről percre

2019.11.14. 07:55

Meghallgatták az Európai Parlament külügyi szakbizottságában a magyar kormány második biztosjelöltjét: Várhelyi Olivér magabiztosan vette az akadályokat, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként nem lenne a magyar kormány hűséges embere, ezért írásbeli kérdésekre kell válaszolnia. Az Azonnalin élőben közvetítettük a történéseket, te pedig elolvashatod, mi történt!

Ilyen volt Várhelyi Olivér meghallgatása percről percre

+++ FRISSÍTSD GYAKRAN A CIKKET, MERT GYORSAK VAGYUNK! +++

Frissítés

Illés Gergő

Hú, mozgalmas egy nap volt, el is búcsúzom

15:48 Illés Gergő

Lezárjuk a percről percre-közvetítésünket, aminek az lett a végeredménye, hogy Várhelyi Olivért még csuklóztatják egy kicsit, hiszen nem fogadták el a biztosi jelölését egyből. Persze ahogy eddig is, érdemes lesz az Azonnalit követni friss EU-s kontentért, mi pedig próbálunk képben lenni, és képben maradni a legfrisebb történésekkel kapcsolatban. 

Egy biztos: lesz miről beszélni hétfőig, és azon túl is. Puszi mindenkinek!

Illés Gergő

Miért csuklóztatják a biztosjelöltet, és mennyire bevett ez?

15:22 Illés Gergő

Röviden: Orbán miatt, és nem példanélküli.

Hosszabban: itt elmondom nektek!

Illés Gergő

Egyelőre nem fogadták el Várhelyit

14:50 Illés Gergő

Több brüsszeli forrás szerint is extra kérdésekre kell válaszolnia Várhelyi Olivérnek, miután a szocialista képviselőcsoport és a Renew Europe állítólag további válaszokat szeretne hallani a jelölttől. 

 
Illés Gergő

Ujhelyi emlékeztetné Várhelyit a szavaira

14:45 Illés Gergő

Az MSZP-s EP-képviselő sajtóközleményben reagált a jelölt meghallgatására. Szerinte Várhelyivel „a Fidesz egy rutinos brüsszeli bürokratát jelölt a posztra, aki mai meghallgatásán ennek megfelelően válaszolt a kérdésekre”, de Ujhelyi nem lenne meglepődve, ha a jelölt „további nehézségek elé nézne még”. Hozzátette: biztosként Várhelyi személyes érdeke is, hogy a szerződések őreként lépjen fel, és kizárólag az európai közösség érdekeit, ne pedig az EU-ellenes magyar kormány üzleti elvárásait tartsa szem előtt. „Mai meghallgatásán többek között azt mondta: nem fog elfogadni semmilyen utasítást egyetlen kormánytól, így a magyartól sem. Biztos lehet benne, hogy nyilvános ígéreteire – ha szükség lesz rá - minden pillanatban emlékeztetni fogom” – nyilatkozott az MSZP-s képviselő.

A jobbikos Gyöngyösi Mártont és a momentumos Cseh Katalint már az Azonnali is megkérdezte a mai meghallgatásról, az ő válaszaikat itt olvashatod.

Illés Gergő

Ha pedig tényleg leszavaznak rá a liberálisok...

14:32 Illés Gergő

...akkor az valószínűleg azt jelenti, hogy Várhelyi átment. A Népszava brüsszeli tudósítója számolgatott egy kicsit: a mellette nyíltan kiálló EPP-nek, valamint az őt valószínűleg támogató konzervatívoknak és szélsőjobbosoknak együtt 35 szavazatuk van, a Renew Europe-nak pedig 10. Ez összesen 45 szavazat, a kétharmadhoz pedig 44 kell. 

 
Pintér Bence

A Renew Europe tényleg Várhelyi mellett szavazhat

14:10 Pintér Bence

Nem hiszik, hogy ennél lesz jobb jelöltje a magyar kormánynak, az Európai Bizottságnak pedig fel kell állnia – nyilatkozta egy liberális képviselő a Politiconak. De azért nagyon aggódnak a magyar jogállamiság miatt is.

 
Illés Gergő

Lássuk, mit tudunk!

13:31 Illés Gergő

Elkezdtek szivárogni az információk arról, hogy az egyes pártcsaládok hogyan is értékelték Várhelyit a meghallgatása után. Össze is gyűjtöttük, és el is mondjuk nektek!

+ Európai Néppárt: a néppárti Michael Gahler szerint Várhelyi alkalmas a feladatra, mert ambíciózus a nyugat-balkáni bővítéssel és a Keleti Partnerséggel, valamint a déli szomszédságpolitikával kapcsolatban is. „Egyértelművé tette, hogy nem fogad el utasításokat kívülről” – összegzett Gahler, akinek szavai szerint az EPP egyértelműen beállt Várhelyi mögé.

+ Szocialisták és Demokraták: ez már keményebb dió, a második legnagyobb pártcsoport feje, a német Udo Bullmann ugyanis nem is Várhelyit támadta, hanem a tényt, hogy a bővítési portfóliót kapná. Szerinte Orbán Putyinnal és Erdoğannal való cimborálása miatt más portfóliót kell Várhelyinek adni. Bayer Lili, a Politico újságírója szerint mindenesetre az S&D megosztott Várhelyivel kapcsolatban, a pártvezetés zöld utat adna neki, míg a külügyi bizottságban ülő szocialisták visszahívnák egy második meghallgatásra.

+ Renew Europe: a nagy kérdőjel, és talán a mérleg nyelve is. A liberális pártcsalád meglepően enyhe volt Várhelyivel a meghallgatáson, részben talán azért is, mert kemény meghallgatásra számíthat az összeférhetetlenségi vizsgálatot épp, hogy megúszó Renew-es francia jelölt Thierry Breton is. Háttéralkuról van szó? Vagy mégsem? Itt írtunk erről bővebben. A Renew mindenesetre még nem nyilatkozott egyértelműen.

+ Zöldek / Európai Szabad Szövetség: végre valaki egyértelműen fogalmaz. A zöldpárti delegáció Várhelyi ellen fog szavazni, miután a jelölt a meghallgatáson nem határolódott el kellőképp Orbántól.

+ Identitás és Demokrácia: ez Salviniék és Le Penék szélsőjobbos frakciója, meglepődnénk, ha pont ők tennének keresztbe Várhelyinek. Jérôme Rivière lepenista politikus mindenesetre örvendezett egy sort, mikor Várhelyi azt mondta, hogy az EU érdekei akkor teljesülnek leginkább, ha az a tagállamok érdekeivel is egybeesik.

+ Európai Konzervatívok és Reformerek: ők nem adtak ki semmilyen közleményt, de miután a frakció fő ereje immár a lengyel Jog és Igazságosság, tőlük se számítsunk heves ellenkezésre.

+ Európai Egyesült Baloldal / Északi Zöld Baloldal: a szélsőbalos frakciónál azon lennénk meglepődve, ha támogatnák Várhelyit: végig kemény kérdéseket dobáltak a magyar jelölt fejéhez, és Twitter-posztjuk sem engedett a támogatásukra következtetni.

 
Illés Gergő

Egy konzervatív képviselő letrócsányizta Várhelyit

12:47 Illés Gergő

A holland ECR-csoportban ülő Bert-Jan Ruissen büszkén újságolta el Twitteren, hogy megkérdezte a magyar biztosjelöltet arról, hogy hogyan viszonyul Izraelhez. Kár, hogy a tweetbe csúszott egy kínos baki, és sikerült Trócsányi Lászlónak neveznie Várhelyi Olivért. Persze egykutya, mondaná erre az egyszeri DK-s kommentelő, de hát akkor is.

Illés Gergő

Áldás vagy átok?

12:40 Illés Gergő

Kitett egy közös képet Várhelyi Olivérrel Trócsányi László, a már az összeférhetetlenségi átvilágításon elhasaló, eredeti magyar biztosjelölt a Twitterére. „Tiszta szívemből gratulálok Várhelyi Olivér nagykövet úrnak, biztosjelöltnek, barátomnak, és a Szegedi Egyetemen a volt tanítványomnak. Ő a legjobb jelölt. Olivér, sok erőt, kitartást és boldogságot kívánok a leendő munkádban!”

Kérdés, hogy a már a rajtvonal előtt elbukó Trócsányival mennyire segít egy közös fotó Várhelyi esélyeinek, de talán nem ezen fog múlni.

Illés Gergő

Cseh Katalin szerint az beszél Renew-EPP-háttéralkuról, aki egyszerű magyarázatokra vágyik

12:27 Illés Gergő

Ezt reagálta a momentumos EP-képviselő az Azonnalinak Gyöngyösi Márton sejtésére, miszerint a liberálisok és a néppártiak lepaktálhattak egymással, hogy támogatják egymás biztosjelöltjeit: részletesebben Gyöngyösi és Cseh kijelentéseit az Azonnalinak itt olvashatod!

Személyes vélemény: Cseh Katalin nem igazán adott egyenes válaszokat arra, hogy végül most a Renew mit is kezd Várhelyi Olivérrel, ha fogadnom kéne, én is a háttéralkura tenném a pénzem. Persze ez majd kiderül másfél-két óra múlva.

Illés Gergő

Döntés kora délután, de mi kell ahhoz, hogy átmenjen Várhelyi?

11:23 Illés Gergő

David McAllister, a külügyi bizottság néppárti elnöke az újságírói kérdésekre egyébként azt mondta, hogy ma délután 2 órakor találkoznak a politikai csoportok képviselői, ahol döntenek arról, hogy támogathatónak tartják-e Várhelyi jelölését. Ezt követően ajánlást fogalmaznak meg a jelölttel kapcsolatban: ez lehet akár egy döntés a jelölt elfogadásáról is, akár további írásbeli kérdéseket adhatnak Várhelyinek, de rosszabb esetben egy második meghallgatást is kitűzhetnek rá. A legrosszabb forgatókönyv Várhelyi számára, ha viszont egyből leszavazzák: ilyen csúnyán egyik biztosjelölttel sem bántak még el idén, eddig mindenki kapott minimum egy második esélyt. 

Emlékeztetőül: a politikai csoportok ajánlásai nem kötelezőek Ursula von der Leyenre nézve, de az jobban teszi, ha elfogadja azokat (hacsak nem akarja, hogy jelöltjeit élesben, a plenárison is leszavazzák). Ahhoz, hogy Várhelyi elnyerje a politikai csoportok bizalmmát, kétharmados többséget kell szereznie.

 
Illés Gergő

Gyöngyösi szerint liberális háttéralkuval mehet át Várhelyi jelölése

11:04 Illés Gergő

Azt tudtuk, hogy Várhelyi Olivér felkészült, és az európai ügyekben elég jártas – így a portfólióját illető ügyekben felkészültségről adott tanúbizonyságot – nyilatkozta Várhelyi meghallgatása után az Azonnalinak Gyöngyösi Márton, aki a külügyi bizottság tagjaként maga is kérdezhette Várhelyit. A jobbikos EP-képviselő szerint ugyanakkor Várhelyivel soha nem is a felkészültsége, hanem a függetlenségének kérdése volt a probléma, ezt pedig többen is feszegették a szakbizottságban.

Arra a kérdésre, hogy meg fogják-e szavazni Várhelyit, Gyöngyösi úgy felelt, hogy a Zöldek, a szocialisták és a baloldali GUE/NGL tehet keresztbe, de az EPP védeni fogja a jelöltet. „Ami nagyon érdekes, hogy a liberális Renew Europe hozzászólói nagyon szoftosak voltak – olyasmit érzek, hogy Macron jelöltjével kapcsolatosan valamiféle deal született a háttérben az EPP és a Renew között, ennek köszönhetően pedig a liberálisok fel se kérdezték rendesen Várhelyit, a magas labdákat sem csapták le.

Tudtuk, hogy Brüsszelben a háttéralkuknak nagy hagyománya van, de nem gondoltam volna, hogy egy ilyen kérdésben is”

– vélekedett. 

Várhelyi elfogadásához a csoportkoordinátorok között kétharmados többséget kell szerezni, hamarosan eldől, hogy ez meglesz-e Várhelyinek – a jobbikos EP-képviselő szerint ez akár a sejtett háttéralkuval össze is jöhet a magyar jelöltnek. Mindenesetre itt Gyöngyösinek, mint független képviselőnek nincs beleszólása, hiszen a jelölt alkalmasságáról a pártcsaládok dönthetnek csak a meghallgatás után, a jobbikos képviselő maximum a november végi plenáris szavazáson dönthet majd Várhelyiről.

Illés Gergő

Nézd vissza a teljes meghallgatást itt!

10:40 Illés Gergő

Illés Gergő

Vége a meghallgatásnak, de az izgi rész csak most következik

10:35 Illés Gergő

Meg kell erősítsük a bővítési folyamatot és hiteles bővítési perspektívát kell adnunk. Kézzelfogható eredményeket kell garantálnunk rövidtávon a szomszédságunkban élőknek, ehhez pedig megfelelő finanszírozásra is szükségünk van. Én az EP-vel és a szakbizottsággal nagyon szorosan fogok együttműködni, de a nemzeti parlamentekkel is szoros kapcsolatot ápolnék.

Végül pedig egy esemény évfordulójára emlékeztetnék: a berlini fal november 9-i, 30 évvel ezelőtti összeomlására. Az történelmi lehetőség volt, az európai vezetők pedig elég bátrak voltak ahhoz, hogy ezt megragadják. Sokan próbálták lassítani az eseményeket, de a történelem bizonyította, hogy nem volt igazuk. Hálásak vagyunk mindazoknak, akik lehetővé tették az európai integrációs folyamatot.

De még nem vagyunk az út végén: folytatnunk kell a demokrácia, a jólét és a jogállamiság terjesztését a Nyugat-Balkánon: az ő és a mi érdekünk mindez. Történelmi lehetőséget kaptunk, hogy hosszútávú békét, jólétet és stabilitást hozzunk a Nyugat-Balkánra. Nyújtsunk segítő kezet szomszédainknak és értékeljük őket az elért eredményeik szerint. Én eszerint fogok dolgozni – zárja a beszédét a biztosjelölt.

Pintér Bence

Megvan az utolsó kérdés is

10:25 Pintér Bence

Német néppárti kérdezett Várhelyitől, de nem hangzott el semmi újdonság: Várhelyi egy fejlettebb Nyugat-Balkánt, egy EU-csatlakozásra kész Szerbiát szeretne látni. Ezután a záróbeszéd következik, öt percig beszél Várhelyi, aztán döntenek a pártcsaládok.

 
Pintér Bence

Átfogó párbeszéd kell Törökországgal

10:23 Pintér Bence

Irina von Wiese német származású brit liberális képviselő kérdez Törökországról. Továbbra is átfogó párbeszéd kell Törökországgal Várhelyi szerint, amiben az EU ragaszkodik az értékeihez. De nem szabad elfeledni, hogy a migrációban együtt kell működni Törökországgal, és ezt a két dolgot – a kritikát és az együttműködést – jól ki kell egyensúlyozni, egyiket sem szabad elengedni.

Illés Gergő

Nem léphet be olyan ország az EU-ba, ahol csorbul a jogállamiság

10:20 Illés Gergő

Tineke Strik holland zöldpárti képviselő a Magyarország elleni hetes cikk szerinti eljárással hozakodik elő. A kormány értékelése a Magyarország elleni hetes cikkely szerinti eljrásával kapcsolatban megegyezik az ön álláspontjával is ezzel kapcsolatban? – kérdi. A bevezetőmben beszéltem róla, hogy össze kell fogni a nemzti érdekeket, és azt mondtam, az európai és nemzeti érdekek nem zárják ki egymást. A művészet az, hogy közös nevezőt sikerüljön találni, ami mindenki számára elfogadható – replikázott Várhelyi kissé semmitmondóan.

Mit gondol, egy állam, amely elnyomja az ellenzéket, ellenőrzi az országos médiát, az akadémiai szabadságot csorbítja, eltűri a korrupciót, a kisebbségeket diszkriminálja, teljesítené az EU-csatlakozás feltételeit? – célozgat Magyarországra Strik, de Várhelyi nem jön ki a sodrából. Úgy felel, ha bármely tagjelölt ország ilyen helyzetben lenne, akkor természetesen nem kapná meg a tagállamok támogatását ahhoz, hogy belépjen az EU-ba.

 
Pintér Bence

Miért akarta Orbán pont ezt a portfóliót?

10:13 Pintér Bence

Piri Kati magyar származású holland balközép képviselő azt kérdezi, hogy miért akarta ennyire a magyar kormány ennyire ezt a portfóliót? Várhelyi szerint ő nem a magyar kormányt, hanem saját magát képviseli, tehát nem tud erre érdemben válaszolni. De arraigen, hogy miért jó, ha egy magyar kapja ezt a pozíciót: mert Magyarország közel van ehhez a régióhoz, jó kapcsolatban van ezekkel az országokkal, ismeri ezeket az ügyeket.

Piri azt is megkérdezte, hogy milyen példát mutat Magyarország jogállamiságból: Várhelyi szerint a jogállamisági kérdésekben a biztosként, biztosjelöltként nem kompetens.

Illés Gergő

Nem lesz más választásom, mint fellépni Magyarország ellen, ha ez szükséges

10:12 Illés Gergő

Stelios Kouloglou görög szélsőbalos képviselő a GUE/NGL frakcióból emlékezteti Várhelyit: ha már annyiszor ismételgeti, hogy mennyire független, akkor miért nem mer állást foglalni mondjuk a Gruevszki-ügyről? Várhelyi annyit válaszol: már állást foglaltam, az álláspontom pedig ugyanaz, mint a bizottság álláspontja. A menedékjog megadása nemzetállami hatáskör, ráadásul ez még nem is az én portfólióm része, feleli.

Ha a magyar kormánnyal szemben kell fellépni, fel fog ellene lépni? – kérdez vissza a képviselő. „Nem lesz más választásom” – felel Várhelyi hozzátéve, hogy bármelyik nemzeti kormány ellen fel fog lépni, amennyiben azt a bizottság érdeke megköveteli.

Pintér Bence

Gál Kinga alákérdezett egyet

10:07 Pintér Bence

Kellemes kérdés érkezik a fideszes Gál Kingától: mit fog tudni felhasználni az elmúlt 25 év tapasztalatából az eddig EU-bürokrataként dolgozó Várhelyi biztosként? Várhelyi egyrészt a magyar EU-csatlakozást, másrészt az európai uniós szabadalom létrehozását említette. Gál Kinga másodi kérdésként azt a kemény kérdést tette fel, hogy csapatjátékos-e a biztosjelölt, mire a teremben felnevettek. Várhelyi elmondta, hogy igen, ő bizony csapatjátékos.

Illés Gergő

Gyöngyösi Gruevszkire, a türk tanácsra és a hetes cikkelyre is kitér

10:03 Illés Gergő

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képvielő jön: Várhelyi úr, önt egy olyan kormány delegálta, amely kilenc év alatt felszámolta Magyarországon a jogállamiságot, a Fidesz pártállami rendszert épített Magyarországon, ez alól a külügy és a diplomácia sem kivétel – önt is inkább pártkatonaként, és nem diplomataként ismerik. Mi a garancia, hogy Orbántól és a Fidesztől független lesz majd biztosként? Gyöngyösi azt is megkérdezte, hogy ellenőrzi majd Észak-Macedóniában a jogállamiságot, ha pont Magyarország volt az, amely egy jogerősen elítélt embert, Nikola Gruevszkit három országon át csempészte Magyarországra?

Várhelyi magyarul válaszol: az európai alapító szerződések szerint a Bizottság tagjait a tagállami kormányok jelölik a bizottsági elnök egyetértésével. Párt tagja nem vagyok, így nehéz lenne engem pártdelegáltként definiálni, tette hozzá.  Ami pedig Gruevszki menedékjogát illeti, menedékjog ügyében a tagállamok döntenek, ezek a szabályok pedig minden esetben irányadóak. Ebben az ügyben ennél többet nem tudok mondani.

Gyöngyösi kontráz: harmadjára is nekifut Orbán Viktor bakui türk tanácsi kijelentésének, mert három a magyar igazság. Aggasztó, hogy Magyarország miniszterelnöke kézivezérelt bábként tekint magára, elmélkedik. Várhelyi pont úgy válaszol, ahogyan azt várhattuk: „csak azt tudom mondani, hogy a bizottság tagjai semmilyen kormánytól nem fogadhatnak el utasításokat. Én sem fogok, és semmilyen beavatkozást nem tűrök el a portfóliómban. Ezen szabályok szerint fogok dolgozni.”

Pintér Bence

Gruevszki is előkerült a meghallgatáson

10:02 Pintér Bence

A balközép S&D képviselője Észak-Macedónia kapcsán arról kérdezi Várhelyitől, hogy mit gondol arról, hogy a magyar kormány menekültstátuszt adott Nikola Gruevszkinek. Várhelyi elmondta, hogy ez a téma biztosként nem a hatásköre, a menekültügy tagállami hatáskör, majd elismételte, hogy biztosként senki sem fogja befolyásolni – ugye az összes orbánozós kérdésre ezt válaszolja.

Andreas Schieder azt is megkérdezte, hogy rávenné-e Magyarországot, hogy kiadják Gruevszkit Észak-Macedóniának, de Várhelyi erre is azt mondta, hogy ez nem az ő hatásköre.

Illés Gergő

Az orbános mismásolástól eltekintve...

09:52 Illés Gergő

...el kell ismerni, hogy Várhelyi valóban vérprofi válaszokat ad, ha engem kérdeztek, a képviselőknek nehéz dolguk lesz, ha le akarják szavazni.

Pintér Bence

Koszovóban is a helyi gazdaságot kell erősíteni

09:48 Pintér Bence

Lukas Mandl osztrák néppárti képviselő a nyugat-balkáni brain drainről kérdezi Várhelyit, konkrétan arról, hogy sok koszovói fiatal megy Törökországba dolgozni azért, mert az EU-ba nem utazhatnak vízum nélkül, Törökországba meg igen. Várhelyinek úgy látszik, mindenre ugyanaz a válasza: helyben kell erős gazdaságot építeni, főleg az oktatást, erre koncentrál a bizottság. A koszovói vízummentesség kérdése nehéz lesz, előbb meg kell oldani a szeb-koszovói ellentéteket, de erre lát esélyt idén Várhelyi.

Arról is kérdezi az osztrák képviselő Várhelyit, hogy hogyan győzné meg Macront arról, hogy szükség van a balkáni bővítésre. A magyar biztosjelölt szerint nem csak Macront, de a dánokat és a hollandokat is meg kell győzni, de ezen fog dolgozni.

Illés Gergő

Egy zöldpárti panaszkodik: túl sok diplomácia, túl kevés demokrácia!

09:47 Illés Gergő

A legerősebb kijelentéseket pont az a Sergey Lagodinsky teszi Várhelyivel kapcsolatban, aki – a jogi szakbizottság alelnökeként – nem is kérdezi a külügyi bizottságban meghallgatott magyar jelöltet. Ezért Lagodinsky inkább tweetel, nem is gyengéket: Várhelyinek „arany tálcán kínáljuk a lehetőségeket, hogy eltávolítsa magát Orbántól, ő mégis folyamatosan eldobja ezeket magától”, írja. Raphaël Glucksmann kérdésére „képtelen eltávolítani magát az illiberális demokrácia koncepciójától. Túl sok a diplomácia, túl kevés a demokrácia itt!” – szólt be Várhelyinek Lagodinsky.

Illés Gergő

Kisebb közjáték a teremben

09:43 Illés Gergő

A felszólalók listájára felírt konzervatív képviselő, Angel Dzhambazki nem volt jelen a teremben, szóval aki kapja, marja alapon az ECR-frakcióból a holland Bert-Jan Ruissen csapott le a lehetőségre. Ruissen a Közel-Keletről, Izraelről kérdez, szerinte ugyanis a zsidó államot Irán fenyegeti, és megkérdezte: mit tud majd tenni ezellen biztosként? Várhelyi hozzátette: minden erejével próbálja majd garantálni Izrael biztonságát, ugyanakkor Irán kérdése nem esik a portfóliója alá. 

Pintér Bence

Nem kéne leállítani a török csatlakozást?

09:36 Pintér Bence

Arról kérdezi a biztosjelöltet a széljobbos Identitás és Demokrácia francia képviselője, hogy nem kéne-e végre kimondani, hogy Törökország sose lesz EU-tag. Várhelyi szerint ez nem az ő kapacitása, erről az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak, illetve az Európai Tanácsnak kell döntenie, hiszen ez egy fontos politikai, stratégiai döntés. A török csatlakozási folyamat teljesen áll most, de figyelmbe kell venni, hogy Törökország fontos szövetséges a NATO-ban is.

Illés Gergő

Kemény zöldpárti kritika Várhelyinek

09:36 Illés Gergő

„Várhelyi Olivér folyamatosan képtelen eltávolítani magát Orbán problémás álláspontjaitól. A mantra az, hogy »független fogok maradni«. De nyilvánvalóan nem elég független ahhoz, hogy egyenes véleményt adjon MA, mikor igazán számítana” – kemény véleményt fogalmazott meg Sergey Lagodinsky, a jogi szakbizottság zöldpárti alelnöke Várhelyi Olivérről Twitteren. Lagodinskyvel korábban még Trócsányi elkaszálása kapcsán interjúztunk.

 
Pintér Bence

Mi a helyzet Oroszországgal?

09:32 Pintér Bence

Orbán jóban van Putyinnal, mondja egy német zöldpárti képviselő, tehát Várhelyi hogy fogja kezelni az orosz befolyást a tagjelölt országokban? Várhelyi a sablonválasszal jön most is az orbánozásra, miszerint ő biztosként az EU érdekeit fogja nézni, nem egy nemzeti kormányét.

Hogy fogja biztosként segíteni Várhelyi, hogy a keleti partnerek az orosz eredetű fake news ellen küzdjenek, miközben azzal van tele a magyar állami média is? A magyar biztosjelölt szertin az EU külügyi főképviselőjével fognak együtt dolgozni az ügyön, van erre egy külön csapat – és Ukrajnának külön pénzt is adnak majd a fake news elleni küzdelemre.

Illés Gergő

Nem szabadul az orbános kérdésektől Várhelyi

09:30 Illés Gergő

Raphaël Glucksmann francia szocialista képviselő megint előhúzza Orbán türk tanácsi kijelentéseit, és megkérdezte: elítéli-e a miniszterelnök szavait, valamint a szintén Orbán által hangoztatott illiberális demokrácia kijelentését?

A függetlensége bizonyítéka mindazon munka, amelyet az Európai Bizottságon belül végeztem: négy éven keresztül voltam osztályvezető a bizottságon belül, és jelentős eredményeket értem el, függetlenül végeztem a munkámat, külső befolyás nélkül. Ami pedig bármilyen kormány vagy kormányfő kijelentéseit illeti, ez az ő dolguk, nekem viszont az Európai Unió érdekeit kell képviselnem, felelte.

Nem akarja tehát sem ezt a kijelentést, sem az illiberális demokráciát elítélni. Akkor mit szól ehhez? „Minden egyes migráns terrorfenyegetettséget jelent” – ezt is Orbán mondta, szóval hogyan képviseli majd az uniós elveket a szomszédságpolitikában? Az én tárcám a migrációs politika külső vonatkozásait képviseli majd, ebben pedig az uniós irányvonalat fogom képviselni, válaszolt Várhelyi. 

 
Illés Gergő

Várhelyi elzárná a pénzcsapokat, ha visszalépés történik a jogállamiságban egy tagjelöltnél

09:13 Illés Gergő

Bernd Lange német szociáldemokrata képviselő a szólásszabadsággal és a jogállamisággal kapcsolatban faggatja Várhelyit: szerinte az Orbán-kormány gyakran szemben áll az EU prioritásaival. Szóval mi a garancia, hogy az európai értékeket tudja majd képviselni? Biztosként az uniós szakpolitikákat kell végrehajtanom, felel Várhelyi, aki a jelenleg megkezdett együttműködési úton kíván továbbhaladni.

Lange visszakérdez: képzelje el, hogy van egy tagjelölt ország, melyben olyan fejlemény tapasztalható, mely hogyha már tag lenne, akkor hetes cikkely szerinti eljárást kéne indítani ellene. Milyen lépéseket tenne egy ilyen esetben? Ha ilyesmi történik, akkor a tárgyalások leállhatnak, a pénzügyi támogatásokat is felfüggeszthetjük. Ezen eszközök használatától nem félek, ha a tagjelöltek nem teljesítik a feltételeket, akkor ezeket használni fogom – hangsúlyozta.

Pintér Bence

Eddig senki nem ajánlotta Ukrajnának az integrációt

09:09 Pintér Bence

Egy litván néppárti képiselő kérdésére felelve Várhelyi elmondta: Ukrajna teljes EU-s integrációját Ukrajna szeretné, de az EU ilyet nem ajánlott. Szerinte az EU abban tehet sokat jelen pillanatban, hogy megerősítse Ukrajna gazdaságát, hogy ellen tudjon állni Oroszországnak. Ebben segíthet a Mélyreható és Átfogó Szabadkereskedelmi Térségek nevű szabadkereskedelmi övezet elmélyítése a keleti partnerekkel. Geopolitikai értelmben általában az a célja Várhelyinek, hogy stabilitást és biztonságot teremtsen a keleti partnerség országaiban.

A moldovai kormány összeomlása kapcsán a néppárti képviselő kérdésre elmondta: az EU csak akkor ad pénzt az EU-s integrációhoz szükségek reformok bevezetésére, ha azok tényleg haladnak, ha Moldovában nem ez lesz a helyzet, megvonják majd.

Illés Gergő

Várhelyi nem szúr oda Orbánnak, inkább mellébeszél

09:05 Illés Gergő

Említette, hogy a Nyugat-Balkánon szükség van a jogállamiságra, de az ön hazája ellen pont emiatt folyik az EU-szerződés hetes cikkelye szerinti eljárás – vetette fel egy szirizás szélsőbalos képviselő a GUE/NGL frakcióból. Lepődjetek meg: Várhelyi továbbra is csak annyit tud erre a kérdésre felelni, hogy biztosként csak az EU érdekeit fogja szem előtt tartani, és nem fogad el utasításokat tagállami kormányoktól.

És mi lesz Törökországgal, aminél Orbán szemet hunyt a törökök szíriai katonai beavatkozása felett? Várhelyi erre sem válaszol egyenesen, szerinte Törökországban voltak visszalépések a jogállamiság területén, ezért is álltak meg a csatlakozási tárgyalások. Ezért el kell gondolkodnunk, milyen kapcsolatokat szeretnénk a jövőben kiépíteni Törökországgal – tette hozzá. 

 
Pintér Bence

Mi a terv a keleti partnerséggel?

09:00 Pintér Bence

A keleti partnerség felélesztéséről szóló, lengyel konzervatív képviselőtől érkező kérdésére Várhelyi elmondta: szerinte ha ezek az országok jobban együtt akarnak működni az EU-val, akkor ezt segíteni kell. Szerinte leginkább a piacgazdaságot kell feléleszteni a keleti partnerség országaiban, például Ukrajnában, Moldovában és Grúziában, ami fellendítheti és függetlenebbé teheti ezen országok gazdaságait. Biztonsági szempontból – amire külön rákérdeztek – is igaz az, hogy ha ezek az országok jobban együtt akarnak működni az EU-val, akkor erre nyitottnak kell lenni.

Pintér Bence

Mi lesz az észak-afrikai országokkal?

08:54 Pintér Bence

A Lega képviselőjét az érdekli, hogy hogyan működne együtt, hogyan segítené a demokratikus fejlődést a Mediterráneum déli országaiban Várhelyi. A magyar biztosjelölt szerint tovább kell építeni a kapcsolatokat az észak-afrikai országokkal, el kell érni, hogy az emberek ott találják meg a számításaikat, tehát az EU-nak segíteni kell a gazdaság és az oktatás fejlesztésében – de ezeknek az országoknak is teljesítenie kell az EU elvárásait.

És mik az EU céljai Líbiában és Libanonban? Líbiában Várhelyi szerint humanitárius vészhelyzet van, amiben az EU-nak segítenie kell; másrészről az országban polgárháborús helyzet van, amit az EU segítségével stabilizálni kell. Libanonban pedig szintén segítenie kell az EU-nak, hogy el tudják látni a menekülteket.

Illés Gergő

Orbán a sajátjaként tekint a bővítési tárcára

08:52 Illés Gergő

Véli egy spanyol zöldpárti képviselő, Ernest Urtasun Orbán Viktor türk tanácsi kijelentései kapcsán, melyben a miniszterelnök arról beszélt, ha Magyarországé lesz a bővítési portfólió, akkor „örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit” az EU-integrációval kapcsolatban. A zöldpárti EP-képviselő szerint pedig mindez aggasztó, ezért Várhelyit felkérte: határolódjon el Orbántól ebben. Biztosként független módon fogok eljárni, nem fogok semmilyen kormányzati utasítást elfogadni – válaszolt úgy Várhelyi, hogy nem is válaszolt.

Ezek nagyon szép szavak, replikáz a zöldpárti képviselő, de nem ad választ a kérdésre, szóval ismét felszólította Várhelyit, ítélje el a miniszterelnöki kijelentést. Bizosként semmilyen beavatkozást nem fogadok el a tárcámban – szajkózza Várhelyi.

Illés Gergő

Hogyan győzi meg a Tanácsot az észak-macedón és albán ügyben?

08:48 Illés Gergő

Kérdi egy bolgár liberális képviselő Várhelyitől. Aki azt feleli, hogy attól függetlenül, hogy októberben a két említett tagjelölt országgal nem sikerült csatlakozási tárgyalásokat kezdeni, az EU bővítési perspektívája még nem változott. Ezért vizsgálni és enyhíteni próbálom majd ezen országok aggodalmait, tette hozzá. Szerinte a zágrábi EU-csúcs előtt mindenképp meg kell nyitni Észak-Macedóniával és Albániával a csatlakozási tárgyalásokat.

 
Pintér Bence

Helyben vagyunk: hogy kéri majd számon a jogállamiságot Várhelyi?

08:41 Pintér Bence

Várhelyi megkapta a kulcskérdést a balközép EP-képviselőjétől, a horvát Tonino Piculától: hogyan fogja számonkérni a jogállamiságot a tagjelölteken, miközben Magyarországgal kapcsolatban éppen hasonló kérdések merülnek fel?

„Biztosként az lesz a feladatom, hogy az EU-t képviseljem, és ezt fogom tenni” – mondta Várhelyi, hozzátéve, hogy eddig is függetlenül tevékenykedett a magyar kormánytól. A biztosjelölt szerint még komolyabban kell venni a jogállamisági kérdéseket a tagjelölt országokban, hiszen pont ezek merültek fel problémaként. Várhelyi szerint amíg a joguralom kapcsán nincs előrelépés ezekben az államokban, addig nem lehet más területen előrelépni.

Pintér Bence

Hogy kéne reagálnia az EU-nak más országok boszniai aktivitására?

08:36 Pintér Bence

Várhelyi a horvát néppárti Željana Zovko kérdésére Bosznia-Hercegovina kapcsán elmondta: a kulcs, hogy az ország teljesítse azt a 14 pontot, amit az Európai Bizottság lefektetett. Az amerikai részvétel kapcsán elmondta: együtt szeretne dolgozni az USA helyi képviseletével.

Illés Gergő

Finoman fogalmaz a migrációról Várhelyi

08:35 Illés Gergő

A déli partnereinkkel globális partnerséget kell kialakítanunk a migráció ügyében, de fontos az irreguláris migráció, az emberkereskedelem elleni harc is. Ehhez a határvédelmet kell fejleszteni, illetve a legális migrációs és mobilitási programoknak mindkét fél érdekeit is szolgálniuk kell majd. Végezetül, a szíriai menedékkérők önkéntes Szíriába való visszatérését is lehetővé kell tenni, amint az lehetségessé válik, tette hozzá.

Illés Gergő

Összefoglalva ezt szeretné Várhelyi nyitóbeszéde alapján:

08:31 Illés Gergő

+ Csatlakozási tárgyalások elkezdése Észak-Macedóniával és Albániával. Ennek kézzelfogható eredményeket kell hozniuk.

+ A Keleti Partnerség országait segíteni kell a strukturális reformokban, Ukrajna területi integritása mellett kiállunk.

+ Déli szomszédainkkal a gazdasági fejlődésre koncentrálunk.

+ A beruházásokra és a befektetésekre is kell koncentrálnunk a pénzügyi intézményekkel együttesen.

 
Illés Gergő

Várhelyi elítélte a török beavatkozást

08:25 Illés Gergő

A biztosjelölt Észak-Macedónia és Albánia csatlakozási tárgyalásainak elkezdése mellett is kiállt. Ez volt az, amit Emmanuel Macron nemrég megvétózott. „Az EU hitelessége van kockára téve a régióban és azon túl is” – Várhelyi rendesen odaszúrt a bővítési tárgyalásokat megfúró francia elnöknek. Hozzátette: az EU-nak fel kell készülnie arra, hogy új tagokat fogadjanak be, de az EU bővítésének nem kell feltétlenül kizárnia az unió mélyítését – teszi hozzá.

Ki kell emelnünk Törökországban a szíriai katonai beavatkozást és a török jogállamisági problémákat, ezek nem segítenek a probléma megoldásában – mondta Ankarával kapcsolatban a magyar biztosjelölt, aki szerint a törökökkel megakadtak a tárgyalások.

Illés Gergő

Demokrácia és jogállamiság: kezdi Várhelyi

08:18 Illés Gergő

Engedjenek meg egy pár szót magamról, kezdi el nyitóbeszédét. A kommunista Magyarországon születtem, ez pedig meghatározta a tudatomat is. A magyarok fiatal generációjához tartozom, aki az uniós belépést lehetővé tette. Megtanultam, hogy a tagállami és az uniós érdek bár eltérhet, de a végcél ugyanaz: erős Európát építeni. Európát építeni nem arról szól, hogy választanunk kéne a nemzetállami és az uniós érdek között: ezért ha megválasztanak, hidat fogok képezni a Parlament, a Tanács és a környező államok között, tette hozzá.

Jelentős a fejlettségbeli különbség az EU és szomszédai között, célom az, hogy ezt csökkenteni tudjam. Erős demokratikus intézmények, jogállamiság: ezek Várhelyi céljai az EU környező országaira nézve, jelentette ki.

Illés Gergő

Várhelyi befutott, mi is kezdünk!

08:09 Illés Gergő

A magyar biztosjelölt most nyitóbeszédet mondhat maximum 15 percen át.

Illés Gergő

A parlamenti többség Várhelyi mellett lehet

08:07 Illés Gergő

Halmai Katalin, a Népszava brüsszeli tudósítója úgy tudja, Várhelyit egyelőre csak a Zöldek és a szélsőbalos GUE/NGL képviselőcsoportja ellenzi kifejezetten, vagyis a parlamenti többséget adó Néppárt, a szocdem S&D, meg a liberális Renew Europe is alapvetően rábólinthat a jelöltre. Nem is beszélve a szélsőjobbos Salvini-frakcióról, akik nem valószínű, hogy megfúrnának egy fideszes jelöltet.

De azért várjuk ki a végét.

 
Illés Gergő

Miért fontos ez a mai meghallgatás?

08:01 Illés Gergő

Európai biztossá válni nem egyszerű dolog. Először a tagállami kormánynak a megválasztott bizottsági elnökkel közösen kell egy jelöltet találnia a posztra, akire viszont amint biztosjelölt lesz, sok szenvedés vár. Először át kell jutnia a jogi szakbizottság összeférhetetlenségi átvilágításán (ezen bukott el Trócsányi), majd egy nyílt szakbizottsági meghallgatáson három órán át kérdezgetik az EP-képviselők, hogy leszűrjék: alkalmas-e a jelölt a szerepre (ezen a szinten van most Várhelyi). Ha alkalmasnak találják, mehet tovább a nyílt plenáris szavazásra (ahol az EP immár minden tagja dönthet róla), ha nem, akkor visszaküldhetik egy második meghallgatásra, vagy éppen írásbeli válaszokat kérhetnek tőle több, kiegészítő kérdésre.

Szóval a folyamat roppant nehézkes és lassú, ellenben egészen demokratikus és szórakoztató!

Illés Gergő

Na de ki is az a Várhelyi Olivér?

07:55 Illés Gergő

Röviden: egy nagyon tapasztalt uniós szakdiplomata, aki az előző jelölt Trócsányival ellentétben itthon nem is töltött be miniszteri tisztséget. Emiatt, no meg tapasztalata miatt is konszenzusosabb Trócsányinál, de kérdés, hogy ez elég lesz-e a reggel nyolckor kezdődő meghallgatáson. 

Várhelyi a dániai Aalborg Egyetemen végzett európai jogtanulmányok mesterszakot, emellett a Szegedi Egyetemen is szerzett jogi diplomát, és már 1995 óta az európai uniós csatlakozással kapcsolatos munkát végez: először az ipari, majd a külügyminisztériumban dolgozott a magyar csatlakozást előkészítő jogi osztályokon. 2001-ben ment először Brüsszelbe az EU-hoz rendelt állandó képviseletre, majd 2003 és 2006 között volt már Magyarország az EU-hoz rendelt állandó képviselete jogi állományának vezetője volt. Ezután hazatért, az igazságügyi minisztériumban 2006 és 2008 között felelt az uniós közösségi jogi osztályért. Karrierjét a 2010-es kormányváltás sem törte derékba, 2008 és 2011 között dolgozott az Európai Bizottságnak, majd 2011-ben nevezték ki az állandó képviselet nagykövethelyettesének. Innen 2015-ben jutott el a képviselet vezetéséig.

 
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek