Egyelőre nem fogadták el Várhelyit, írásbeli kérdésekre kell válaszolnia

Szerző: Illés Gergő
2019.11.14. 15:18

A liberális és baloldali képviselők leszavazták Orbán biztosjelöltjét, így hiába nyújtott magabiztos teljesítményt, továbbra is inog a széke.

Egyelőre nem fogadták el Várhelyit, írásbeli kérdésekre kell válaszolnia

Nem fogadta el Várhelyi Olivér bővítési biztosi jelölését az Európai Parlament külügyi szakbizottsága csütörtök délután – a magyar biztosjelöltet a liberális, a szocialista, a zöld és a szélsőbaloldali frakciók sem támogatták európai parlamenti források szerint.

Mai teljesítménye alapján a jelölését csak az Európai Néppárt, valamint az attól jobbra álló pártcsaládok – az Európai Konzervatívok és Reformisták, valamint a szélsőjobbos Identitás és Demokrácia – fogadták el.

Ezzel Várhelyi jelölését 30 szavazattal támogatták 48 ellenében.

Várhelyi ezzel elkerülte a legrosszabb forgatókönyvet – miszerint megbukik, vagy egy második meghallgatásra kényszerül –, ugyanis a mai döntés szerint a magyar biztosjelöltnek extra írásbeli kérdésekre kell majd válaszolnia. Ez egyébként egyáltalán nem példátlan a biztosjelöltek meghallgatása során, Ylva Johansson svéd és Kadri Simson észt jelöltek is kaptak írásbeli kérdéseket, míg a lengyel Janusz Wojciechowski egy második meghallgatást is túl kellett, hogy éljen (ahol kiderült róla, hogy mégsem a szakértelmével van gond, hanem azzal, hogy nem tud angolul).

Mégis komoly kellemetlenség ez a magyar biztosjelöltnek, akinek ezzel továbbra is inog a széke. Mindezt ráadásul úgy, hogy

a meghallgatásán még ellenfelei szerint is kiváló teljesítményt nyújtott: magabiztosan, többnyire jegyzetek nélkül és jó diplomata módjára beszélt.

– a meghallgatásról készült percről percre tudósításunkért katt ide.

Egyedül azzal lehetett megakasztani, mikor a képviselők azt követelték tőle, hogy határolódjon el Orbán Viktor például a Türk Tanácsban tett kijelentésétől, az illiberális demokráciától, vagy éppen a Nikola Gruevszki magyarországi menedékjogáról alkosson véleményt. Ekkor a jelölt többnyire azt szajkózta, hogy „független marad”, és semmilyen külső erőtől, így a magyar kormánytól sem fogad el utasításokat – az EU-s szerződések szerint ugyanis az európai biztosok csak az európai érdekek szerint cselekedhetnek, számukra tilos a nemzetállami érdekek képviselete.

Valószínűleg ez volt az, amit a liberális és baloldali képviselők nem találtok elég meggyőzőnek, és ezért is követelnek írásbeli kérdésekre adott válaszokat Orbán biztosjelöltjétől. A neki megküldött kérdésekre Várhelyinek jövő hétfőig kell válaszolnia: amint ezek a válaszok befutnak, a politikai csoportok újból összeülnek, hogy döntsenek a jelölt sorsáról.

Itt rábólinthatnak a jelöltre, de ha az nem nyújt elég meggyőző teljesítményt, összehívhatnak egy második meghallgatást is.

Második meghallgatáson a már fentebb is említett Wojciechowskinak, valamint az előző francia biztosjelölt Sylvie Goulardnak kellett csak részt vennie, utóbbi ugyanakkor azon elbukott – ezért kellett új francia jelöltet találni.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament (2019)

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek