Nyáron lekapcsolhatják Európában a Facebookot és az Instát

Szerző: Cserdi Dóra
2022.07.07. 13:53

A techóriás és Európa közt már évek óta probléma van a felhasználói adatok továbbítása miatt.

Nyáron lekapcsolhatják Európában a Facebookot és az Instát

Európában leállhatnak a Facebook és Instagram közösségi médiaszolgáltatások idén nyáron – írja a POLITICO. A lépésre egy írországi adatvédelmi döntés miatt kerülhet sor.

Az ír adatvédelmi bizottság csütörtökön arról tájékoztatta az európai hatóságokat, hogy nem engedi a felhasználói adatok továbbítását Európából az Egyesült Államokba a Facebook-tulajdonos Metának.

Az amerikai techóriás és az európai adatvédelmi szervezetek között évek óta heves bírósági csatározások folynak a felhasználói adatok továbbítása miatt. Az ír szabályozó hatóság tervezete a Meta utolsó jogi eszközét fúrná meg a POLITICO szerint.

A cég többször közölte, hogy egy jelentős adattovábbítási korlátozással kapcsolatos döntés miatt számos szolgáltatását bezárná Európában, köztük a Facebookot és az Instagramot.

Mint a lap írja, a Meta nem reagált a megkeresésre, az adatvédelmi hatóság szóvivője viszont megerősítette, hogy a kész határozattervezetet elküldték a többi európai adatvédelmi hatóságnak, amelyeknek most egy hónapjuk van a véleménynyilvánításra. A határozat részleteiről nem beszélt a szóvivő.

NYITÓKÉP: Wikimedia Commons/ Anthony Quintano

Cserdi Dóra
Cserdi Dóra újságíró

Szerkesztő-újságíró.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Van még itt cikk a témában

Kommentek