Egy fekete nő csontvázát rejtette egy középkori sír Csehországban

Szerző: Renczes Ágoston
2022.01.17. 19:42

A nő 40-50 éves korában halt meg, és már hosszabb ideje élhetett Csehországban, de ennél több valószínűleg sosem fog róla kiderülni.

Egy fekete nő csontvázát rejtette egy középkori sír Csehországban

Egyedülálló az a lelet, amit a régészek a Prágához közeli Tetín faluban találtak:

egy középkori sír egy fekete nő csontvázát rejtette

számolt be róla hétvégén a cseh közszolgálati tévé, és annak nyomán a cseh és a szlovák sajtó.

A csontvázat a régészek véletlenül találták meg: Tetínben van egy kora középkori eredetű vár, ennek a területén volt csőtörés még 2021 januárjában.

A csőtörés elhárítása előtt régészek is átvizsgálték a területet, ahol több középkori sírt találtak. A maradványokat elszállították, hogy megvizsgálják őket. Összesen hét személy maradványait kölünítették el: három gyerekét és négy felnőttét. Közülük két felnőtt biztosan nő volt, a másik két csontváz esetében nem lehetett megállapítani a nemet.

Az egyik nő csontváza – ő 40-50 éves kora körül hunyt el – különösen érdekesnek bizonyult.

Az orrcsontok alakja és mérete, az orrnyílás alakja, illetve a fogágyak elrendezése a feketékre jellemző vonásokat viselik, így

a régészek szerint nagyon valószínű, hogy a nő fekete vagy mulatt volt.

Bár ez teljes bizonyossággal csak DNS-vizsgálat után lenne állítható, a régészek „viszonylag erősnek” tartják a fekete eredetre vonatkozó bizonyítékokat.

A nő maradványain már érdekességet is felfedeztek: a felső állcsont üregében olyan kis kinövéseket találtak, amik krónikus arcüreggyulladásra utalnak, ez pedig akár hosszan tartó megfázás következményeként is értelmezhető, ami azért alakulhatott ki, mert a nő tartósan a számára kedvezőtlen körülmények között élt, amikhez a szervezetének nem sikerült alkalmazkodnia – vélik a régészek.

De mindez csak feltételezés,

és annál több, hogy 40-50 éves korában halt meg és fekete vagy mulatt volt, valószínűleg sosem fog róla kiderülni.

Még azt sem lehet tudni, hogy a középkoron belül mikor élt, csak annyit állítható biztosan, hogy a 11-12. században kezdtek el temetkezni azon a helyen, ahol az ő maradványait is megtalálták. A sírban nem találtak semmilyen tárgyat mellette, ami segíthetne akár csak a töredékét rekonstruálni az életének és annak, hogy hogyan került Csehországba.

A cseh régészek szerint a lelet így legfeljebb azt támaszthatja alá, hogy a középkori Csehország kiterjedt kereskedelmi és kulturális kapcsolatokkal rendelkezett.

Mint a cseh közmédia cikke írja, a középkorban viszonylag gyakran érkeztek a Cseh Királyságba zarándokok, kereskedők, utazók akár távoli vidékekről is.

A Tetínben talált csontváz esetében az az igazán különleges, hogy ez a valószínűleg fekete nő, miután Csehországba került,

ott élte le az életét, és teljesen hagyományos módon temették el, semmivel nem jelezve, hogy ő különleges lenne.

Ez jelentheti akár azt is, hogy a fekete emberek jelenléte nem volt annyira szokatlan a középkori Csehországban, de lehet egy olyan szituáció eredménye is, amit ma már lehetetlen rekonstruálni.

Mindenesetre ez az első eset Csehországban, hogy színes bőrű ember csontvázát találták meg egy középkori sírban, de nem zárható ki, hogy van több is, ugyanis ha nem valamelyik kiemelt lelőhelyen találnak középkori emberi maradványokat, vagy nincsenek mellettük leletanyag, amiből kiderülhetne róluk valami közelebbi, akkor a maradványokat vagy megsemmisítik vagy további vizsgálat nélkül tárolják őket.

NYITÓKÉP: Tetín, középen a román kori Szent Katalin-templom, ennek a közelében találták meg a fekete nő sírját. Martin Pecka / Wikimedia Commons

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek