Rekord napi részvétel az előválasztáson: több mint százezren szavaztak pénteken

Szerző: Petróczi Rafael
2021.10.16. 08:36

Így szinte már biztos, hogy magasabb lesz a részvétel a második fordulóban, mint az elsőben volt. Az új szavazók aránya meglepően magas: körülbelül a szavazók harmada úgy adja le a voksát a második fordulóban, hogy az elsőben nem vett részt.

Rekord napi részvétel az előválasztáson: több mint százezren szavaztak pénteken

Az október 16-ig, azaz szombatig tartó miniszterelnök-jelölti előválasztáson abszolút rekord született, már ami a napi részvételt illeti. Mint azt az OEVB közleményében írja: közel 102 ezren szavaztak pénteken – egész pontosan 101 996-an.

Ebből 78 471 fő voksolt a szavazósátrak valamelyikében, 23 525 fő pedig online.

„Ez az eddigi legmagasabb részvételi adat az országos előválasztás történetében. Az összesített részvétel hat nap után 543 585 fő.”

Az OEVB közlése szerint tovább nőtt az új választók, azaz azok száma, akik az első fordulóban nem, most viszont szavaztak: ők már több mint 166 ezren vannak. Így az OEVB összesítése szerint a két fordulóban összesen már 800 ezren éltek a választójogukkal az előválasztáson.

Mint azt a Tóka Gábor, a Central European University kutatóprofesszora és a Vox Populi blog szerkesztője az erről szóló Facebook-posztjában írja, az már szinte biztos, hogy a második fordulóban magasabb lesz a részvétel, mint az elsőben volt – úgy egyébként, hogy a második forduló szavazási időszaka két nappal rövidebb az elsőnél.

Ahogy Tóka ebből következtet:

„A magas részvétel, az új szavazók váratlanul magas (egyharmadhoz közelítő) aránya és sok helyütt láthatóan fiatal kora, az online és nagyvárosi szavazóknak az első fordulóban látottnál magasabb aránya valószínűleg mind Márki-Zay Péter esélyeit javítják, de Dobrev Klára induló előnye tekintélyes: (…) kétfordulós elnökválasztásokon szinte soha nem fordul elő, hogy valaki ekkora első fordulós vezetés után ne nyerje meg a döntőt.”

Az előválasztási második forduló egyébként szombat, azaz ma este 19 óráig tart, azonban – mint azt az OEVB írja – „az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló szavazópolgárok videós azonosítását még elvégzik az operátorok. A sikeres videós azonosítás után 24 óráig adhatják le a szavazatukat. Ekkor zárul le véglegesen az előválasztás második fordulója.”

A személyesen leadott szavazatokat tartalmazó urnákat vidékről szombat este fogják Budapestre szállítani, és azok összeszámlálása vasárnap reggel kezdődik. Végeredmény vasárnap késő éjjel várható.

NYITÓKÉP: Előválasztás 2021 / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek