A magyarországi erdők negyede valójában nem is erdő, hanem akácültetvény

2021.06.17. 07:39

Irtani kéne, de itthon valamiért a telepítését támogatják, és még hungarikumnak is nyilvánították. A többi invazív faj is rengeteg gondot okoz.

A magyarországi erdők negyede valójában nem is erdő, hanem akácültetvény

Magyarországon sok helyen átláthatatlan helyzetet teremtettek már – nem csak átvitt értelemben – az invazív növényfajok. Az ezek okozta károkra hívja fel a figyelmet a thevip.hu-nak nyilatkozó Gálhidy László biológus, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője. A szekember részletesen bemutatta azokat a fajokat, amelyek őshonos növényeinket, természeti és épített örökségünket a leginkább veszélyeztetik.

A hazánkba az 1700-as évektől betelepített, Észak-Amerikából származó fehér akác például nitrogént juttat a talajba, megváltoztatva annak kémiai tulajdonságait. Ez gátolja a csírázást, más növények ugyanis alig bírják el a rengeteg nitrogént, szinte csak a bodza, a ragadós galaj és a csalán kivétel.

„Az őshonos fajok kiszorulnak. A magyarországi erdők 27 százaléka valójában nem is erdő, hanem akácültetvény”

– fogalmaz Gálhidy László. Márpedig a klímaváltozás elleni küzdelemben és a biodiverzitás szempontjából az ültetvények és az igazi erdők nem egyenértékűek, így hiába mutatósak a statisztikák, amelyek szerint az elmúlt száz évben megdupláztuk az erdőink területét, lehetne az akácosok helyén igazi erdő is, de gazdasági szempontok miatt ez nem valósul meg.

AZ INVAZÍV, CSERJÉS GYALOGAKÁC. FOTÓ: DALGIAL / WIKIMEDIA COMMONS

Védett területeken európai uniós források felhasználásával próbálják kiszorítani az akácot, vegyszerezés és mechanikai irtás kombinációjával, hosszú távú nyomonkövetéssel, ami nagyon költséges. A nem védett területeken viszont

Magyarország az uniós forrásokból az akácnak éppenhogy a telepítését támogatja.

Ráadásul 2014-ben hungarikummá is nyilvánították, és a szakember szerint erős politikai nyomással próbálták a telepítésére vonatkozó jogszabályi korlátozásokat megszüntetni. Mint mondta, az Európai Unió összes többi országában együtt sincs annyi akácos, mint Magyarországon. A WWF Magyarország is vezetett olyan ártéri természetvédelmi projektet, amely nagy tömegben jelen lévő invazív növények visszaszorítására irányult. Elsősorban a gyalogakác kezelésére: a négy-öt méter magasra megnövő cserje, ami a Tisza árterét már szinte teljesen elborította.

A szakember elmondta, hogy a borsodi Tiszatarjánban már elindult egy kezdeményezés: falusi közmunka keretében takarítják be a növényt. Ez munkát ad a helyieknek és a fűtésben is segítséget jelent. Megtérülő projekt, de más települések egyelőre még nem vették át, tette hozzá.

A természetvédelmi szakember szerint itthon a legveszélyeztetettebb területek az ártéri erdők, különösen a Tisza völgyében. A gyalogakác, az amerikai kőris, a zöld juhar, a süntök, illetve amerikai vadszőlőfajok terjednek el bennük, olyan tömegben, hogy a helyreállítás már szinte lehetetlen. Már csak a vázat alkotják a fehér füzek, nyárfák, mindenhol amerikai invazív fajok uralkodnak bennük.

A BÁLVÁNYFA. FOTÓ: H. ZELL / WIKIMEDIA COMMONS

Épített környezetekben és száraz homokterületeken jelenik meg gyomként a bálványfa, ellepve az épületeket. A gondozatlan telkeken mindent kiszorít és maga alatt mindent elpusztít. Az eredmény egy gyomtenger, amelybe besétálni sem lehet, és kellemetlen szagot áraszt. További hatása, hogy szétrepeszti a falakat, ezért megannyi pusztuló műemléképületünket sem kíméli:

„Az utak, vasutak menti területek nagy tárházai az inváziós növényeknek, hiszen a magok a kerekekre, gumiabroncsokra tapadva könnyen tovább terjednek.”

A kaukázusi medvetalp néhány éve felkapott téma lett a magyar sajtóban, szintén nem a jó tulajdonságainak köszönhetően. Olyan nedveket ereszt, amelyek égési sérüléseket, vakságot okozhatnak, rákkeltőek. Az irtásukhoz védőruhára van szükség, néhány ponton már Magyarországon is észlelték őket az elmúlt években. A patakmedrek kórószerű növénye ez – mondta a WWF szakembere. A gyakran 2-5 méter magasra, ritkán akár hétméteresre is megnövő medvetalpat Szombathelyen, Vépen, a Cuha völgyében, Mátraszentimrén, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Gergelyiugornyán és Túristvándi környékén is észlelték már.

A KAUKÁZUSI MEDVETALP. FOTÓ: APPALOSSA / WIKIMEDIA COMMONS

Szintén inváziós növény az aranyvessző, illetve a selyemkóró vagy más néven selyemfű, amelyeket méhlegelőként próbáltak terjeszteni. Faluhelyeken terjed tenyérnyi leveleivel az óriás keserűfű, patakokat benőve. A legismertebb invazív növény pedig a parlagfű, amely a hetvenes években az egész Dunántúlon ellepte a kezeletlen vidékeket. Rengeteg virágpora miatt az allergiás betegségek 20 százalékát okozza. Emellett Gálhidy László szerint sok kerti növény is ki tud szökni, ha nem is terjednek el nagyon: elsősorban Észak-Amerikából származnak a különböző kaktusztok, illetve az agávé, a jukka.

Sokan mindenféle idegenhonos növényt elültetnek a házuk körüli természetben is, de ezek vagy elpusztulnak, vagy elszaporodnak. Egyik sem szerencsés. Az évszázadok óta népszerű dió szintén kezd invázióssá válni, mégpedig a szüretelés hiányában, ugyanis a madarak mindenhol elterjesztik. Csakhogy ennek a fának a levele mérget termel, ezért alatta semmi sem marad meg – figyelmeztet a szakember.

AZ ARANYVESSZŐ. FOTÓ: KENPEI / WIKIMEDIA COMMONS
A magasabban fekvő területek növényinvázió szempontjából védettebbnek számítanak itthon, de ezek sem érintetlenek:

idegenhonos, de nem invazív faj a lucfenyő. Káros így is, mivel elfoglalja a helyét az őshonos fajoknak, amelyek a lucerdőkben uralkodó sötétséget sem kedvelik. A legtöbb lucot Trianon után egyrészt a faanyagért, másrészt nosztalgiából ültették, de a klímaváltozás következtében kikopnak a Mátrából és a Bükkből, ahová amúgy sem valók: nem ez a hazájuk.

NYITÓKÉP: PXHere

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek