Mire kell figyelni a lakásfelújítási támogatás felvételekor?

2021.04.01. 15:30

Mire kell figyelni a lakásfelújítási támogatás felvételekor?

A lakásfelújítási támogatás Magyarország otthonteremtési programjának egyik legnagyobb érdeklődését kiváltó állami támogatása. 2021. január 1.-től ezzel a támogatással a legalább egy gyermeket nevelő szülők az otthonuk felújítására elköltött költségvetési összeg felét, de maximum 3 millió forint támogatást igényelhetnek vissza a Magyar Államkincstártól.

A lakásfelújítási támogatás felvétele nem bonyolult, azonban mégis vannak olyan pontok, amiken sorra buknak el azok, akik nem tájékozódnak megfelelően. Ebben a cikkben összeszedtük azokat a szarvashibákat, amikre, ha odafigyelünk nem érhet minket meglepetés.

Ha csak azért sietsz, nehogy lemaradj, akkor nagyot hibázol!

A lakásfelújítási támogatás 2021.01.01-től egészen 2022.12.31-ig vehető igénybe. Azaz a legelső elfogadható számla keltének 2021.01.01 utáninak kell lennie. A legutolsó elfogadható számla kifizetésének pedig legkésőbb 2022.12.31-ig meg kell történnie.  

A számlákat a felújítási munkálatok elkészülte után 60 napon belül kell benyújtani a Magyar Államkincstárnak, de legkésőbb 2022.12.31-ig. Tehát minden munkálatot be kell fejezni eddig a határidőig. Amennyiben több számlád van a legutolsó számlát kell alapul venni a határidőhöz.

A mai felgyorsult világban ez nem egyszerű, de hacsak nem jogos a sietség -mert mondjuk a tetőszerkezet nem bírja már a strapát- nem kell rohanni. Van idő áttanulmányozni a támogatásról szóló rendeletet. Körülnézni, hogy mit lenne érdemes felújítani és osztani szorozni, hogy a lehető legtöbbet tudd kihasználni a lakásfelújítási támogatásból. Hiszen ez csak egyetlen egyszer vehető fel. Amennyiben a keretösszeg miatt aggódnál, nyugalom amiatt sem kell sietni, hiszen nem fog elfogyni!

Csak olyan dolgokra szabad pénzt költeni, amiről tudod, hogy támogatható!

Az otthonfelújítási támogatás összege az ingatlan felújítására fordított költségvetés fele, de maximum 3 millió forint. Olyan felújítási munkákra lehet igényelni, mint például víz- és csatorna bevezetése, szigetelés, nyílászáró csere, galériaépítés vagy beépíthető bútor cseréje. A támogatható felújítási munkák pontos listáját tartalmazza a magyar közlöny 518/2020. (XI. 25.) számú kormány rendeletének 6.§-a.

Ha komolyan gondolkozol a lakásfelújítási támogatás felvételén ez legyen a szentírás. Sok esetben előfordulhat, hogy nem egyértelmű a rendelet, így azt javasoljuk várd ki a hivatalos állásfoglalást. Érdeklődj akár e-mailben is a MÁK-nál vagy keress fel direkt a támogatással foglalkozó csoportokat a közösségi médiában, ahol emberek ezrei hasonló cipőben járnak és szakértők tudnak segíteni neked, ha elakadtál.

A személyes feltételek nem lehetnek a visszautasítás okai: 1 éves határidő 2 év alatt!?

Ha jól megvizsgáljuk látjuk, hogy minden személyi feltétel határideje 1 év, míg a lakásfelújítási támogatás 2022.12.31-ig vehető igénybe, tehát közel 2 évünk van rendezni ezeket a feltételeket, ha valahol „lemaradtunk”.

Nézzük ezeket röviden:

+ TB jogviszony: Alapfeltétel a támogatásnál, hogy az igénylő, együttes igénylés esetén legalább az egyik igénylő minimum 1 éve – legfeljebb 30 nap megszakítással – folyamatos TB jogviszonnyal rendelkezzen. Az 1 évnek az igénylés időpontjában kell meglennie, tehát van idő még ezt rendbe tenni, ha szükséges.

+ Köztartozás: Ezt bárki, bármikor rendezheti.

Gyermekáldás: A támogatásban gyermeknek minősül minden 12. hetét betöltött magzat. Így el lehet kezdeni a felújításokat és a számlagyűjtést is, hiszen elég, ha az igénylés pillanatában tölti be a magzat a 12. hetet.

50%-os tulajdoni hányad: Az igénylőknek és/vagy kiskorú gyermekeiknek legalább 50%-os mértékű tulajdonjoggal kell rendelkeznie az adott ingatlanban.

+ Lakóhely kérdése: legalább 1 éve legyen az állandó lakóhelyük a felújított ingatlan, kivétel, ha azt az elmúlt évben vásárolták meg, örökölték/kapták ajándékba vagy az ingatlannyilvántartásban újonnan bejegyzett ingatlanként szerepel.

Vállalkozási szerződés és számlák

A támogatás összegében az anyagköltség számlák, illetve a vállalkozói díj számlák 50-50%-os arányban szerepelhetnek. A támogatásként visszakapható összeg (maximum 3 millió forint) minimum fele legyen meg anyagköltségben vagy munkadíj költségben és az összes számla összege, a típusától függetlenül, a támogatás duplája kell, hogy legyen.

Fő feladat tehát, szorgosan gyűjtögetni a számlákat, sőt az igényléshez előírás, hogy az elvégzett munkáról vagy ha a vállalkozó saját nevére vette meg az anyagot, akkor az  anyagszámláról egy vállalkozási szerződést is ki kell töltetni a kivitelezővel vagy a beszerzővel. A vállalkozási szerződésre lehet találni hivatalos biankó formátumot a MÁK honlapján. Amennyiben valamilyen okból kifolyóan nem szeretnéd, akkor nem kötelező ezt a formátumot használni csak tartalmazza a mintában szereplő adatokat és nyilatkozatokat.

Sok elutasított támogatás mögött az áll, hogy egyáltalán nincs szerződés, vagy nincs aláíratva, de az is előfordulhat, hogy nincs tételesen feltüntetve minden munkanem. Ha az első pontot figyelembe veszed, vagyis azt, hogy nem kapkodod el a felvételt, akkor pontosan utána tudsz járni, hogy hogyan fogadhatóak el a számlák, minek kell szerepelnie a vállalkozási szerződésben. Ezek után Te, mint a megrendelő nyugodt szívvel kérheted, hogy a vállalkozó úgy és olyan módon állítson ki számlát, ahogy az a támogatási feltételeknek megfelelő lesz.

Hiánypótlás

Miután beadtad az igénylést és a további kért dokumentumokat túl vagy a nehezén. Innentől már csak türelmesen várni kell, hiszen a Kincstár a beérkezés sorrendjében 30 napon belül elbírálja támogatási kérvényeket.

Amennyiben valamit nem adtál be, akkor a kérelem elbírálása során egyszeri hiánypótlásra van lehetőség. Az elbírálásra szánt 30 napba a hiánypótlásra szánt időtartam nem számít bele, így ha tartod a határidőt akkor nem fogsz kicsúszni. A hiánypótlásra a hivatalos MÁK dokumentumot kell használni, nagyon figyelmesen kitöltve, mert sajnos egy-egy elütés, vagy kihagyott sor is szülhet visszautasítást.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek