Hol kell még maszkot hordani, és felelőtlenek-e azok, akik már nem hordják?

2020.07.28. 19:18

Hiába kötelező maszkot viselni a tömegközlekedési eszközökön és a zárt tereken, a maszkhordási fegyelem mégis lanyhul: egyre többen hagyják otthon a koronavírus elleni védekezés ezen kellékét, vagy ha fel is veszik, az orrukat már nem takarják el vele. De mit gondolnak az emberek, felelőtlenek a maszkot nem viselő társaik? És egyáltalán hol szükséges még a maszkhasználat: csak zárt térben, vagy mindenhol? Videó.

Hiába növekszik a környező országokban ismét a koronavírus-fertőzöttek száma, Magyarországon – a veszélyhelyzet feloldását követően – egyelőre lazul a fegyelem, legalábbis ami a maszkhordást illeti: egyre többször találkozni olyan emberekkel a buszon, a villamoson, a metrón, illetve az üzletekben is, akiknek a mindennapjaiból már vagy kikopott a koronavírus terjedését megelőzni hivatott maszk, vagy ha fel is veszik, az orrukat hagyják szabadon levegőzni.

De mit gondol erről az utca embere, hol indokolt még maszkot hordani?

„72 éves vagyok, és szeretnék még élni egy kicsit!”

– így indokolta egy idős nő, hogy ő miért hord mindenhol, még a nyílt utcán is maszkot. Az ő véleményét osztotta egy egészségügyi dolgozó is, aki kameránk előtt csak azért vette le a maszkját, mert éppen nem kapott benne levegőt. Volt azonban olyan is, aki nem igazán tartja indokoltnak, hogy akkor is felvegye a maszkot, ha csak ketten utaznak az ismerősével a BKV-n. 

És hogy mit gondolnak a maszkviselők a szabályokat nem betartó társaikról? A jellemző válasz szerint ők felelőtlenek, akik nem figyelnek másokra.

„Halottnak a csók, vírusvédelmi szempontból semmi értelme nincs!”

– jelentette ki egy orvostanhallgató arról a gyakorlatról, hogy sokan még ha fel is veszik a maszkjukat, az orrukat már nem takarják el. 

Azonban ha a maszk hiánya vagy helytelen használata miatt rá is szólnak az emberre, foganatja nagyon nincs: az egyik megszólalónk szerint ilyenkor rendszerint azt kapja meg, hogy húzzon odébb, ha zavarja, vagy egyenesen hogy fogja be a pofáját, mert különben levágják őt a buszról.

De vajon tartanak-e az emberek attól, hogy egy-egy rebellis miatt ők is megfertőződhetnek? A videóból kiderül.

Vitárius Bence

Az ember, aki rajzol, amíg a többiek írnak.

olvass még a szerzőtől
Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek