Hévíz jobb hely Prágánál, már ha egy fizetős listára támaszkodunk

Szerző: Fekő Ádám
2020.02.23. 19:40

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

Hévíz jobb hely Prágánál, már ha egy fizetős listára támaszkodunk

Szokás szerint újra magyar szereplő került fel az European Best Destinations nevű turisztikai oldalra: a karácsonyi vásárok között Budapest óriásit tarolt télen, ezúttal viszont sokkal meglepőbb a magyar siker, ugyanis úgy általában Európa legjobb helyei közé került fel Hévíz, konkrétan a tizenharmadikra. A 4500 fős zalai termálváros valóban szép külföldi forgalmat bonyolít le, de azért mégis meglepő olyan listán látni, amin egy hellyel marad le Rómától, Nagyszeben pedig például a kontinens hatodik legjobb helye.

A megoldás persze akár az is lehet, hogy az European Best Destinationsről már egyszer kiderült, hogy nem kifejezetten szakmai alapon választja ki a listáin szereplő helyeket: a Ziar Cluj 2019 decemberében derítette ki, hogy a karácsonyi vásárok listáján 10 ezer euróért, azaz úgy 3,3 millió forintért lehet szerepelnie kis túlzással bárkinek.

Bár mi is próbáltuk elérni az European Best Destinationst, nem avattak be minket a pontos válogatási elveikbe, hiszen bár Facebookon 77 ezer követőjük van,

az olvasottsági statisztikák alapján Nagy-Britannia 1893. legnépszerűbb utazással foglalkozó oldaláról van szó, ami azért nem feltétlenül bizonyítja, hogy érdemes pénzért vásárolni lehetőséget egy szavazáson.

Bár a végső listára 15 város került fel, a sajtóanyag szerint húszra lehetett szavazni is: emiatt maradt le például Madrid, Prága és Berlin is, miközben 11424 szavazattal lett a tizenkettedik. Az első amúgy a franciaországi Colmar lett 179723 szavazattal, utána jön Athén 104639-cel, a dobogós pedig Tbiliszi lett 86627 kattintással.

Jó csámcsogni rajta, hogy mennyire etikus pénzért megvásárolni az illúziót, hogy Hévíz objektíven nézve jobb hely, mint Prága, ezeknek a turisztikai oldalaknak azért lehet némi hatása az Európa legnagyobb városait lassan egyformán érintő túlturistásodásra is: ameddig Barcelonának, Lisszabonnak, Amszterdamnak már inkább probléma a rengeteg hozzájuk érkező vendég, akik sokszor egészen konkrétan élhetetlenné teszik az ott lakó emberek otthonát,

addig akár Hévíznek, akár mondjuk Tbiliszinek kifejezetten jól jöhet egy listán szerepelni Párizzsal, hiszen jóval kevesebb embernek jutnak eszébe magától.

A sajtóanyag állítása szerint átlagosan 15 százalékkal növeli a listára került városok látogatottságát már önmagában a szereplés, bár arról se a sajtóanyagban, se az oldalon nincs szó, hogy ez az egész pénzbe kerülhet.

Hogy tulajdonképpen hogy került fel Hévíz a listára, megkérdeztük a Magyar Turisztikai Ügynökségről, álltásuk szerint nekik semmi közük sincs a jelöléshez: „A Magyar Turisztikai Ügynökségnek a European Best Destinations szavazással kapcsolatban nincs bővebb információja, tekintettel arra, hogy a lebonyolításban nem vesz részt. Mindemellett üdvözöljük a hazai városok sikerét – többek között azt, hogy 2019-ben Budapest lett Európa legjobb úticélja, idén pedig Hévíz bekerült a top 15-be.”

FOTÓ: Pixabay

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek