Bejelentette „a királyi család visszatérését” az olasz trónörökös

Szerző: Illés Gergő
2019.11.16. 10:24

De vajon médiahekk az egész, vagy tényleg visszatér a Savoyai-ház Olaszországba?

Bejelentette „a királyi család visszatérését” az olasz trónörökös

A Savoyai-házból származó Emánuel Filibert olasz herceg, az olasz korona örököse bejelentette „a királyi család visszatérését” Twitteren – mindez történt több mint hetven évvel azután, hogy nagyapját, II. Umbertó utolsó olasz királyt a II. világháború végén megfosztották volna trónjától.

A királyi család egészen 2002-ig ki volt tiltva Olaszországból, azóta pedig egészen eddig nem mutatkozott igény annak visszatérésére: Emánuel Filibert herceg azonban csütörtök esti tweetjében kijelentette:

„a felelősség érzetétől vezérelve a királyi család ígéretet tesz a polgárok megvédésére, hogy azok megújult optimizmussal nézhessenek a jövőbe”.

Ahogy arról a Politico is ír, a 47 éves herceg, aki volt már valóságshow-sztár is, régóta kacérkodik a politikai szerepvállalással: 2009-ben sikertelenül indult Olaszországban egy kereszténydemokrata kispárt listáján az EP-választáson (a párt bejutott, de a herceg nem volt elég előkelő listás helyen ahhoz, hogy képviselő legyen), idén szeptemberben pedig azt nyilatkozta, lehet, hogy még indul választáson, mivel Olaszország tele van elfogadható önéletrajz nélküli miniszterekkel.

„Bonyolult időkben az országnak stabil irányításra van szüksége ahhoz, hogy példát mutasson és hitet adjon az embereknek. Beszélni szeretnék erről az országgal erről” – fogalmazott egy másik tweetjében. Persze mint kiderült, a herceg „visszatérését” nem szabad túlságosan komolyan venni:

Emánuel Filibert csupán a Netflix hétfőtől újrainduló népszerű sorozatát, A koronát promózza ezzel Olaszországban.

A nagysikerű sorozat a brit királyi család történetét és II. Erzsébet uralkodását dolgozza fel, és most teszik elérhetővé a széria harmadik évadát.

A Savoyai-ház tagjai egyébként a világháború után Portugáliában és Spanyolországban éltek több, mint ötven éven át, miután az olaszok egy 1947-es népszavazáson a köztársaság mellett döntöttek, valamint azt is kimondták: a királyi család férfi örököseinek el kell hagyniuk az országot. A család szerepvállalása komoly politikai vita tárgya Olaszországban, sokan azzal vádolják őket, hogy összejátszottak a fasisztákkal Benito Mussolini több, mint két évtizeden át tartó diktatúrája alatt.

BORÍTÓKÉP: Emánuel Filibert / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek