Mit keresett Gyurcsány, Dobrev és egy vezető LMP-s egy brüsszeli parkban az EP-választás után?

2019.05.29. 17:44

Kaptunk egy képet, amin Kendernay Jánossal, az LMP lemondott elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány a brüsszeli Parc Leopoldban. Megkérdeztük Kendernayt, mi ez az egész.

Mit keresett Gyurcsány, Dobrev és egy vezető LMP-s egy brüsszeli parkban az EP-választás után?
Érdekes fotót kaptunk egy olvasónktól,

ami az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületei között található brüsszeli Parc Leopoldban készült szerda délután. Ő azzal küldte azt el nekünk, hogy celebeket szpottolt, és ezalatt Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint feleségét, Dobrev Klárát, a DK EP-listavezetőjét, leendő EP-képviselőjét értette. Gyurcsány hétfőn azt mondta a magyar médiának, hogy azért ment Brüsszelbe, hogy tárgyaljon Guy Verhofstaddtal, a Momentumot is tagjai között tudó liberális ALDE-frakció vezetőjével a DK csatlakozásáról.

A kép azonban ennél jóval érdekesebb a politikát követők számára: azon ugyanis épp Kendernay Jánossal, az LMP egyik eddigi elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány (azért eddigi, mert az LMP elnöksége a 2,17 százalékos EP-eredményt követően lemondott).

Mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy tényleg Kendernay van-e a képen, ezért felhívtuk a fotóval kapcsolatban Kendernay Jánost, aki azt mondta: véletlenül futottak össze, és csak gratulált Gyurcsányéknak.

„Arrafelé volt egy találkozóm, és ha már megláttam őket, nem akartam szó nélkül elmenni mellettük.”

Arra a kérdésre, hogy örültek-e neki Gyurcsányék, azt mondta, nem tudja, de meglepődtek, mivel eddig nem ismerték egymást. Ő viszont gratulálni akart nekik versenytársként.

Az LMP gyászos eredményével kapcsolatban megkérdeztük Kendernayt arról is, hogy mit szól hozzá, hogy a választóknak ennyivel nagyobb az igénye Gyurcsányra, mint a zöldpolitikára. Erről azt mondta: 

A két százalékos eredmény „nem olyan nagy kudarc, mint sokan gondolják”.

Ez egy kétéves, 2017 nyara óta tartó, hullámvölgyekkel teli folyamat része Kendernay szerint, a választópolgárok egészséges reakciója. Arra a kérdésre, hogy eszerint megérdemelték-e a leszereplést, azt válaszolta, ezt hadd ne neki kelljen kimondani.

Mivel az EP-választási eredmény miatt az LMP teljes elnöksége lemondott, arról is megkérdeztük az eddigi elnökségi tag Kendernayt, pályázik-e valamilyen tisztségre a tisztújításon. Erre többszöri kérdésre sem adott egyértelmű választ, csak úgy fogalmazott: arra van ambíciója, hogy a párt továbbra is promotálja a zöldpolitikát, és a konkrét tisztség a „kompozíciótól” is függ. 

„Az LMP-ben nem a bázisdemokrácia a baj, hanem az, hogy nem volt stratégiai vízió”

– fogalmazott Kendernay, aki azt is elárulta: nem elkeseredettségében ment ki Brüsszelbe, hanem eddig is ott lakott, és most macskástul-mindenestül visszament. Amúgy pedig gyakran sétál a spontán DK-LMP-csúcstalálkozónak helyt adó Parc Leopoldban.

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek