+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. május 29. szerda, 17:44
Kaptunk egy képet, amin Kendernay Jánossal, az LMP lemondott elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány a brüsszeli Parc Leopoldban. Megkérdeztük Kendernayt, mi ez az egész.
Érdekes fotót kaptunk egy olvasónktól,

 

ami az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületei között található brüsszeli Parc Leopoldban készült szerda délután. Ő azzal küldte azt el nekünk, hogy celebeket szpottolt, és ezalatt Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint feleségét, Dobrev Klárát, a DK EP-listavezetőjét, leendő EP-képviselőjét értette. Gyurcsány hétfőn azt mondta a magyar médiának, hogy azért ment Brüsszelbe, hogy tárgyaljon Guy Verhofstaddtal, a Momentumot is tagjai között tudó liberális ALDE-frakció vezetőjével a DK csatlakozásáról.

 

 

A kép azonban ennél jóval érdekesebb a politikát követők számára: azon ugyanis épp Kendernay Jánossal, az LMP egyik eddigi elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány (azért eddigi, mert az LMP elnöksége a 2,17 százalékos EP-eredményt követően lemondott).

 

Mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy tényleg Kendernay van-e a képen, ezért felhívtuk a fotóval kapcsolatban Kendernay Jánost, aki azt mondta: véletlenül futottak össze, és csak gratulált Gyurcsányéknak.

 

„Arrafelé volt egy találkozóm, és ha már megláttam őket, nem akartam szó nélkül elmenni mellettük.”

 

Arra a kérdésre, hogy örültek-e neki Gyurcsányék, azt mondta, nem tudja, de meglepődtek, mivel eddig nem ismerték egymást. Ő viszont gratulálni akart nekik versenytársként.

 

Az LMP gyászos eredményével kapcsolatban megkérdeztük Kendernayt arról is, hogy mit szól hozzá, hogy a választóknak ennyivel nagyobb az igénye Gyurcsányra, mint a zöldpolitikára. Erről azt mondta: 

 

A két százalékos eredmény „nem olyan nagy kudarc, mint sokan gondolják”.

 

Ez egy kétéves, 2017 nyara óta tartó, hullámvölgyekkel teli folyamat része Kendernay szerint, a választópolgárok egészséges reakciója. Arra a kérdésre, hogy eszerint megérdemelték-e a leszereplést, azt válaszolta, ezt hadd ne neki kelljen kimondani.

 

Mivel az EP-választási eredmény miatt az LMP teljes elnöksége lemondott, arról is megkérdeztük az eddigi elnökségi tag Kendernayt, pályázik-e valamilyen tisztségre a tisztújításon. Erre többszöri kérdésre sem adott egyértelmű választ, csak úgy fogalmazott: arra van ambíciója, hogy a párt továbbra is promotálja a zöldpolitikát, és a konkrét tisztség a „kompozíciótól” is függ. 

 

„Az LMP-ben nem a bázisdemokrácia a baj, hanem az, hogy nem volt stratégiai vízió”

 

– fogalmazott Kendernay, aki azt is elárulta: nem elkeseredettségében ment ki Brüsszelbe, hanem eddig is ott lakott, és most macskástul-mindenestül visszament. Amúgy pedig gyakran sétál a spontán DK-LMP-csúcstalálkozónak helyt adó Parc Leopoldban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Három halottja van a koronavírusnak szombat reggelre, ráadásul már 2279 gyógyultat is fel tudunk mutatni.

A héten lezajlott szerb kupában az még összejött, hogy maximum ezer ember menjen ki a meccsre, de semmi másról nem gondoskodtak különösebben a szervezők.

Sokan mondjuk nem voltak, de legalább csináltattak maguknak Trianont éltető pólókat. Volt trianonozás, román himnusz és kulturális műsor is. Videóriport!

A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együttműködik az országgal, így kényes a helyzet.

Nem ez az első eset, hogy rátámadtak az iszlám vallást betiltani akaró Stram Kurs vezetőjére, Rasmus Paludanra.

Eddig mi kérdeztünk, most viszont a ti koronavírus-járvánnyal kapcsolatos instagramos kérdéseitekre válaszolnak a politikusok.

Karácsonyék szerint rengeteg pénzt vonnak el jövőre a fővárostól, ezért mielőtt leül a kormánnyal, meg akarja várni a június 10-re esedékes belügyminiszteri egyeztetést az önkormányzati szövetségekkel.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás