+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bakó Bea & Bukovics Martin
2019. május 29. szerda, 17:44
Kaptunk egy képet, amin Kendernay Jánossal, az LMP lemondott elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány a brüsszeli Parc Leopoldban. Megkérdeztük Kendernayt, mi ez az egész.
Érdekes fotót kaptunk egy olvasónktól,

 

ami az Európai Parlament és az Európai Bizottság épületei között található brüsszeli Parc Leopoldban készült szerda délután. Ő azzal küldte azt el nekünk, hogy celebeket szpottolt, és ezalatt Gyurcsány Ferencet, a Demokratikus Koalíció elnökét, valamint feleségét, Dobrev Klárát, a DK EP-listavezetőjét, leendő EP-képviselőjét értette. Gyurcsány hétfőn azt mondta a magyar médiának, hogy azért ment Brüsszelbe, hogy tárgyaljon Guy Verhofstaddtal, a Momentumot is tagjai között tudó liberális ALDE-frakció vezetőjével a DK csatlakozásáról.

 

 

A kép azonban ennél jóval érdekesebb a politikát követők számára: azon ugyanis épp Kendernay Jánossal, az LMP egyik eddigi elnökségi tagjával fog kezet Gyurcsány (azért eddigi, mert az LMP elnöksége a 2,17 százalékos EP-eredményt követően lemondott).

 

Mivel nem lehetett egyértelműen megállapítani, hogy tényleg Kendernay van-e a képen, ezért felhívtuk a fotóval kapcsolatban Kendernay Jánost, aki azt mondta: véletlenül futottak össze, és csak gratulált Gyurcsányéknak.

 

„Arrafelé volt egy találkozóm, és ha már megláttam őket, nem akartam szó nélkül elmenni mellettük.”

 

Arra a kérdésre, hogy örültek-e neki Gyurcsányék, azt mondta, nem tudja, de meglepődtek, mivel eddig nem ismerték egymást. Ő viszont gratulálni akart nekik versenytársként.

 

Az LMP gyászos eredményével kapcsolatban megkérdeztük Kendernayt arról is, hogy mit szól hozzá, hogy a választóknak ennyivel nagyobb az igénye Gyurcsányra, mint a zöldpolitikára. Erről azt mondta: 

 

A két százalékos eredmény „nem olyan nagy kudarc, mint sokan gondolják”.

 

Ez egy kétéves, 2017 nyara óta tartó, hullámvölgyekkel teli folyamat része Kendernay szerint, a választópolgárok egészséges reakciója. Arra a kérdésre, hogy eszerint megérdemelték-e a leszereplést, azt válaszolta, ezt hadd ne neki kelljen kimondani.

 

Mivel az EP-választási eredmény miatt az LMP teljes elnöksége lemondott, arról is megkérdeztük az eddigi elnökségi tag Kendernayt, pályázik-e valamilyen tisztségre a tisztújításon. Erre többszöri kérdésre sem adott egyértelmű választ, csak úgy fogalmazott: arra van ambíciója, hogy a párt továbbra is promotálja a zöldpolitikát, és a konkrét tisztség a „kompozíciótól” is függ. 

 

„Az LMP-ben nem a bázisdemokrácia a baj, hanem az, hogy nem volt stratégiai vízió”

 

– fogalmazott Kendernay, aki azt is elárulta: nem elkeseredettségében ment ki Brüsszelbe, hanem eddig is ott lakott, és most macskástul-mindenestül visszament. Amúgy pedig gyakran sétál a spontán DK-LMP-csúcstalálkozónak helyt adó Parc Leopoldban.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nagyobb baja is van Győrnek a polgármester szexbotrányánál: csúcsidőben folyamatosan maradnak ki a buszok, megoldás egyelőre nem látszik.

A hatóságok nem örültek neki különösebben, hogy elkezdene rendesen bánni felhasználói adataival a közösségi oldal, de Zuckerbergék őket is megpróbálják segíteni.

A honvédelmi államtitkár szerint a szocialista Bangóné úgy viselkedik, mint aki megőrült. Mindezt azért, mert az ellenzék új választást akar Csepelen, miközben a Fidesz is több helyen számoltat újra.

Szerintük legalább annyit érdemelnének a nyugat-balkáni régió népei, hogy az Európai Unió világosan mondja meg, mi a helyzet pontosan.

„Ez itt a finn-svéd határ. Negyven éve nem történt itt semmi.” Miért is jó az, hogy az EU dögunalmas?

Éjfélig vitatkoztak, de nem jutottak egyezségre az EU-s vezetők a nyugat-balkáni bővítés ügyében, még csak ígérgető dokumentumra sem futotta.

Bangóné Borbély Ildikó szerint annyira egyértelmű, hogy elcsalta a választást a helyi Fidesz, hogy az újraszámlálással sem elégednének meg.

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Pest felől csúnyán néz ki a Vác fölötti, leharapott hegy, de most egy túrán megmutatják a másik, szebbik oldalát. Október 20.

Bécsben, október 28-án!

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás