Sikeres volt a Fidesz pásztói puccsa? Egy hónap múlva kiderül!

Szerző: Kiss Brigi
2018.07.13. 15:52

A nógrádi kisváros képviselő-testületének kormánypárti többsége azután oszlatta fel magát, hogy a polgármester csúnyán elbukta az országgyűlési választást, a Fidesz pedig nagyon nyert.

Sikeres volt a Fidesz pásztói puccsa? Egy hónap múlva kiderül!

Három és fél éven át együtt tudott működni a fideszes többségű képviselő-testület a polgármesterséget függetlenként elnyerő Dömsödi Gáborral Pásztón. Az viszont, hogy Dömsödi elkezdett országos témákban is kormánykritikus módon megnyilvánulni, mi több: LMP-s színekben elindult a 2018-as országgyűlési választáson, olyan szálka volt a kormánypárti önkormányzati képviselők szemében, amin nem tudták túltenni magukat. 

A parlamenti választást követően a helyi fideszes politikusok többször felszólították Dömsödi Gábort, hogy mondjon le. Mivel ő ezt nem volt hajlandó megtenni, végül a kormánypárti, illetve a velük együtt szavazó független képviselők április 26-án feloszlatták a képviselő-testületet. Jön tehát az időközi választás:

augusztus 12-én teljes képviselő-testületet és polgármestert is választanak maguknak a Mátra lábánál fekvő, valamivel több mint kilencezer lakosú Pásztó polgárai.

A jelöltállításnak néhány napja járt le a határideje, így eldőlt, hogy a polgármesteri posztra hárman, míg a nyolc darab önkormányzati képviselői helyre – melyet tízezer fő alatti település lévén, nem körzet alapján, hanem listán választanak meg – összesen harminckilencen pályáznak.

Indul a polgármesterségért a regnáló városvezető Dömsödi Gábor, aki az országos választási kitérő után újra elhagyta a pártszíneket, és 2014-hez hasonlóan ezúttal is függetlenként méreti meg magát. Legfőbb kihívója a fideszes Farkas Attila lesz, aki egészen idén februárig Dömsödi alpolgármestere volt, akkor azonban lemondott, mert állítása szerint

Dömsödi stílusa elviselhetetlenné vált, mióta kiderült, hogy LMP-s jelöltként elindul a parlamenti választáson. 

A harmadik polgármester-jelölt Plecskó Péter, aki szintén tagja volt a most feloszlott képviselő-testületnek. Dömsödihez hasonlóan ő is függetlenként szerepel majd a szavazólapon, bár neki is voltak pártos próbálkozásai: 2002-ben például a MIÉP színeiben volt önkormányzati képviselőjelölt. Az biztos, hogy az ő indulása, pláne, hogy mindezt függetlenként teszi, a fideszes jelölt malmára hajthatja a vizet.

Ami a harminckilenc önkormányzati képviselőjelöltet illeti: többségük független, maximális nyolc jelöltet pedig csak a Fidesz indít. Rajtuk kívül két jelöltje lesz a Jobbiknak, három a Magyar Munkáspártnak, valamint egy a Nők Civilben Egyesületnek. A többi ellenzéki párt nem indít jelöltet. Érdekesség, hogy Dömsödivel és Farkas Attilával ellentétben – akik csak a polgármesterségre aspirálnak – Plecskó Péter lehajol az apróért is: ő a képviselőségért is elindul.

NYITÓKÉP: Részlet a pásztói képviselő-testület július 11-ei üléséről Dömsödi Gábor élő videójából. Balról jobbra a három polgármester-jelölt: Plecskó Péter, Farkas Attila és Dömsödi Gábor.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek