+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. február 9. vasárnap, 08:06
Izgalmas napok következnek Írországban a február 8-i választások után, miután az exit pollok szerint hármas döntetlen született. De hogyan fog kinézni az új ír parlament?

Szombaton választást tartottak Írországban, miután az ír miniszterelnök, a jobbközép Fine Gael vezetője, Leo Varadkar még január 14-én arra kérte a köztársasági elnököt, oszlassa fel a parlamentet és írjon ki előrehozott választásokat, mivel a törvényhozásban nem volt többsége, csak a legnagyobb ellenzéki párt, a szintén jobbközép Fianna Fáil külső támogatásával sikerült életben tartani a kisebbségi kormányzatát.

 

A szavazóurnák helyi idő szerint este tízkor zártak, az exit poll adatait ezután közölték az Irish Times-on, ami alapján így szavaztak az írek:

 

+ a jelenleg is kormányzó jobbközép Fine Gael 22,4 százalékot,

 

+ a baloldali nacionalista, korábban az IRA-val szoros kapcsolatokat ápoló Sinn Féin 22,3 százalékot,

 

+ a szintén jobbközép, azonban szociálisan érzékenyebb Fianna Fáil 22,2 százalékot

 

+ a Zöldek 7,9 százalékot

 

+ a korábban stabil harmadik legerősebb, de már törpepárttá zsugorodott Munkapárt 4,6 százalékot

 

+ a Munkapártból kivált Szociáldemokraták 3,4 százalékot

 

+ a szélsőbaloldali törpepárt, a People Before Profit 2,8 százalékot

 

+ a függetlenként induló jelöltek pedig 14,5 százalékot szereztek.

 

Az exit pollok alapján azt látni, hogy a közvélemény-kutatásokkal ellentétben mégsem csúszott a harmadik helyre a jelenleg is kormányzó Fine Gael, mivel Leo Varadkar pártja a szavazatok 22,4 százalékát szerezhette meg, amit szorosan követ a Sinn Féin, majd pedig a Fianna Fáil.

 

Mint ahogy azt a felvezető cikkünkben leírtuk, az ír választási rendszer ún. STV választási rendszer, azaz a választók nem egy pártra vagy jelöltre szavaznak, hanem egy preferenciális listát állítanak fel a jelöltek között, így sokat számít, hogy második vagy harmadik helyre melyik jelöltet tették a választók. Az már a választás előtt biztos volt, hogy a Sinn Féin nem fog tudni egyedül kormányt alakítani, mivel az ír parlament alsóházában, a 160 fős Dáil Éireaanban 80 fő kell a többséghez (a pártoktól független házelnök is képviselőnek számít), míg a Sinn Féin mindössze 42 jelöltet indított el. Ezzel szemben a Fine Gael 82, míg a Fianna Fáil 84 jelölttel vágott neki a választásoknak. 

 

Az exit poll adatok a későbbi preferenciákat nem tartalmazzák, így ezért jelenleg nem tudhatjuk, miként is fog kinézni a 33. Dáil Éireann, viszont azt már most kijelenthetjük, hogy

 

a baloldali nacionalista Sinn Féin történelmet írva nagyon megerősödött és immáron nem szabad félvállról venni a jelenlétüket az ír politikában, mivel a Mary Lou McDonald által vezetett párt alaposan felforgatta az állóvizet a nyugodt Írországban.

 

Hosszú napok, majd hosszú hetek jönnek

 

A szavazatokat vasárnap reggel kezdik el megszámolni, és akár keddig is eltarthat, mire végső eredményt hirdetnek. Eredményhirdetés után pedig hosszas koalíciós tárgyalások kezdődhetnek majd, hiszen az már szinte biztosra vehető, hogy Varadkar nem érte el a célját:

 

a következő Dáil is felfüggesztett parlament lesz, ahol egyetlen politikai erőnek sem lesz többsége, még akkor sem, ha összeáll a kis baloldali pártokkal és a független képviselőkkel.

 

A tárgyalások pedig sokáig fognak tartani, hiszen a három legerősebb párt még korábban kijelentette, hogy egymással nem igazán szeretnének kormányozni: a Fianna Fáil sem a Sinn Féinnel, sem a Fine Gaellal nem hajlandó közösködni, míg a Fine Gael a Sinn Féinnel való együttműködést utasította el élből, míg a Fianna Fáillal csak abban az esetben hajlandó egy kormányzatba ülni, ha másképpen nem tudnák elkerülni, hogy új választásokat írjanak ki vagy hogy a Sinn Féint engedjék a kormányzat közelébe. 

 

A leglogikusabb az lenne, ha a két nagy jobbközép párt, a Fine Gael és a Fianna Fáil lépne koalícióra egymással, mivel ideológiailag igen közel állnak egymáshoz, azonban a két párt között történelmi ellentét húzódik meg. Az ellentét alapját az 1921-es angol-ír béke adja, amit a Fine Gael elődpártja támogatott, míg a Fianna Fáil elődpártja elutasított. Azonban könnyen lehet, hogy ezt kénytelenek elsimítani, ha tényleg meg akarják úszni az újabb választásokat vagy egy olyan kormányt, aminek a Sinn Féin is tagja.

 

Egy biztos: a Sinn Féin előretörése miatt kemény és izgalmas politikai csaták várhatók Írországban.

 

Eredmények hétfőre vagy keddre várhatóak.

 

FOTÓ: Az ír parlament épülete, Jean Housen (Wikipédia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

Három párt belső mérése is a függetlenként induló múzeumigazgatót, Soós Zoltánt hozta ki győztesnek.

A járvány miatt nem közlekedő reptéri járatra árult 900 forintos jegyek a BKK-t 14 millió forinttal gazdagították. Mi történt?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás