+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. február 9. vasárnap, 08:06
Izgalmas napok következnek Írországban a február 8-i választások után, miután az exit pollok szerint hármas döntetlen született. De hogyan fog kinézni az új ír parlament?

Szombaton választást tartottak Írországban, miután az ír miniszterelnök, a jobbközép Fine Gael vezetője, Leo Varadkar még január 14-én arra kérte a köztársasági elnököt, oszlassa fel a parlamentet és írjon ki előrehozott választásokat, mivel a törvényhozásban nem volt többsége, csak a legnagyobb ellenzéki párt, a szintén jobbközép Fianna Fáil külső támogatásával sikerült életben tartani a kisebbségi kormányzatát.

 

A szavazóurnák helyi idő szerint este tízkor zártak, az exit poll adatait ezután közölték az Irish Times-on, ami alapján így szavaztak az írek:

 

+ a jelenleg is kormányzó jobbközép Fine Gael 22,4 százalékot,

 

+ a baloldali nacionalista, korábban az IRA-val szoros kapcsolatokat ápoló Sinn Féin 22,3 százalékot,

 

+ a szintén jobbközép, azonban szociálisan érzékenyebb Fianna Fáil 22,2 százalékot

 

+ a Zöldek 7,9 százalékot

 

+ a korábban stabil harmadik legerősebb, de már törpepárttá zsugorodott Munkapárt 4,6 százalékot

 

+ a Munkapártból kivált Szociáldemokraták 3,4 százalékot

 

+ a szélsőbaloldali törpepárt, a People Before Profit 2,8 százalékot

 

+ a függetlenként induló jelöltek pedig 14,5 százalékot szereztek.

 

Az exit pollok alapján azt látni, hogy a közvélemény-kutatásokkal ellentétben mégsem csúszott a harmadik helyre a jelenleg is kormányzó Fine Gael, mivel Leo Varadkar pártja a szavazatok 22,4 százalékát szerezhette meg, amit szorosan követ a Sinn Féin, majd pedig a Fianna Fáil.

 

Mint ahogy azt a felvezető cikkünkben leírtuk, az ír választási rendszer ún. STV választási rendszer, azaz a választók nem egy pártra vagy jelöltre szavaznak, hanem egy preferenciális listát állítanak fel a jelöltek között, így sokat számít, hogy második vagy harmadik helyre melyik jelöltet tették a választók. Az már a választás előtt biztos volt, hogy a Sinn Féin nem fog tudni egyedül kormányt alakítani, mivel az ír parlament alsóházában, a 160 fős Dáil Éireaanban 80 fő kell a többséghez (a pártoktól független házelnök is képviselőnek számít), míg a Sinn Féin mindössze 42 jelöltet indított el. Ezzel szemben a Fine Gael 82, míg a Fianna Fáil 84 jelölttel vágott neki a választásoknak. 

 

Az exit poll adatok a későbbi preferenciákat nem tartalmazzák, így ezért jelenleg nem tudhatjuk, miként is fog kinézni a 33. Dáil Éireann, viszont azt már most kijelenthetjük, hogy

 

a baloldali nacionalista Sinn Féin történelmet írva nagyon megerősödött és immáron nem szabad félvállról venni a jelenlétüket az ír politikában, mivel a Mary Lou McDonald által vezetett párt alaposan felforgatta az állóvizet a nyugodt Írországban.

 

Hosszú napok, majd hosszú hetek jönnek

 

A szavazatokat vasárnap reggel kezdik el megszámolni, és akár keddig is eltarthat, mire végső eredményt hirdetnek. Eredményhirdetés után pedig hosszas koalíciós tárgyalások kezdődhetnek majd, hiszen az már szinte biztosra vehető, hogy Varadkar nem érte el a célját:

 

a következő Dáil is felfüggesztett parlament lesz, ahol egyetlen politikai erőnek sem lesz többsége, még akkor sem, ha összeáll a kis baloldali pártokkal és a független képviselőkkel.

 

A tárgyalások pedig sokáig fognak tartani, hiszen a három legerősebb párt még korábban kijelentette, hogy egymással nem igazán szeretnének kormányozni: a Fianna Fáil sem a Sinn Féinnel, sem a Fine Gaellal nem hajlandó közösködni, míg a Fine Gael a Sinn Féinnel való együttműködést utasította el élből, míg a Fianna Fáillal csak abban az esetben hajlandó egy kormányzatba ülni, ha másképpen nem tudnák elkerülni, hogy új választásokat írjanak ki vagy hogy a Sinn Féint engedjék a kormányzat közelébe. 

 

A leglogikusabb az lenne, ha a két nagy jobbközép párt, a Fine Gael és a Fianna Fáil lépne koalícióra egymással, mivel ideológiailag igen közel állnak egymáshoz, azonban a két párt között történelmi ellentét húzódik meg. Az ellentét alapját az 1921-es angol-ír béke adja, amit a Fine Gael elődpártja támogatott, míg a Fianna Fáil elődpártja elutasított. Azonban könnyen lehet, hogy ezt kénytelenek elsimítani, ha tényleg meg akarják úszni az újabb választásokat vagy egy olyan kormányt, aminek a Sinn Féin is tagja.

 

Egy biztos: a Sinn Féin előretörése miatt kemény és izgalmas politikai csaták várhatók Írországban.

 

Eredmények hétfőre vagy keddre várhatóak.

 

FOTÓ: Az ír parlament épülete, Jean Housen (Wikipédia)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

Összesen már 1836-an gyógyultak fel a betegségből, míg 499 az eddigi halálos áldozatok száma.

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás