+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2020. augusztus 21. péntek, 18:20
A most lemondott Dara Calleary egy hónapig bírta a miniszteri poszton – kicsivel tovább csak, mint elődje. Vele együtt lemondott az felsőház elnökhelyettese is, mert mindketten egy olyan privát gálaesten vettek részt, ahol nem tartották be a koronavírus megfékezésére hozott kormányzati intézkedéseket.

Június 27-e óta van történelmi kormánya Írországnak, amiben a két ősellenség Fine Gael és Fianna Fáil állt össze a Zöldekkel közösen. Azonban úgy tűnik, az új kormánynak történelmi nehézséget fog jelenteni az is, hogy megfelelő embert találjon a mezőgazdasági miniszteri posztra:

 

két hónap alatt már a második mezőgazdasági miniszterét fogyasztja el Írország.

 

A bocsánatkérések közepette most távozó miniszter, a fianna fáilos Dara Calleary azért nyújtotta be lemondását, mert szerdán részt vett az ír parlament, az Oireachtas golfklubjának kétnapos gálaeseményén, ahol a beszámolók szerint az összesen 81 résztvevőnek két külön, beltéri helyiségben tartottak vacsoraestet. Calleary mellett a résztvevő klubtagok között volt az ország több neves tisztviselője is, mint a fine gaeles Jerry Buttimer, az ír parlament felsőházának elnökhelyettese (aki úgyszint lemondott az esetet követően), a kereskedelemért felelős, ír EU-biztos, Phil Hogan, vagy Seamus Woulfe, a Legfelsőbb Bíróság tagja.

 

De mi ezzel a baj?

 

Az eset azért is különösen disszonáns, mert az ír kormány pont egy nappal az esemény előtt, kedden jelentett be különösen szigorú egészségügyi korlátozásokat arra válaszul, hogy ott is rendkívüli módon megugrott az új koronavírus-fertőzések száma: míg a megelőző hetekben nagyjából 60 új beteget regisztráltak az ír hatóságok, ez a szám múlt héten már 533-ra ugrott. Így összesen már 27 676 igazoltan koronavírusos esetet regisztráltak az országban, ezek 6,4 százaléka, 1776 megbetegedés vezetett halálhoz.

 

A gyorsuló ütemben terjedő fertőzés megfékezése érdekében a kormány egy sor intézkedést hozott: a vendéglátóhelyeken például éjfél előtt fél órával kötelező bezárni, a vendégek csak az asztalnál ülve vehetik le a maszkjukat, egy asztalnál maximum hatan ülhetnek, és ezekben az amúgy a vendéglátásban használt helyiségekben tilos bárminemű formális vagy informális rendezvényt tartani. Továbbá a korábban is életben lévő korlátozások szerint beltéri rendezvényt legfeljebb (kivételesen indokolt esetben) 50 fővel lehet tartani.

 

Ezen az informális rendezvényen viszont több, mint 80 fő vett részt, ráadásul a botrányt kirobbantó Irish Examiner szerint a szervezők egy asztalhoz nem hat, hanem tíz főt ültettek.

 

Egy magát megnevezni nem kívánó forrás arról is beszámolt, hogy az eseményre érkező vendégek nem viseltek maszkot, és bizony előszeretettel ráztak kezet is egymással.

 

A korlátozások megszegése miatt egyébként már a rendőrség is nyomoz, néhány parlamenti képviselőt már ki is hallgattak. Aki ugyanis a korlátozásokat megszegő eseményt szervez, az akár 2500 eurós (877 ezer forintos) bírságra vagy hat hónap börtönre is számíthat. 

 

A koalíciós partnerek is egyetértenek a Fianna Fáil miniszterének lemondásával

 

Ilyen körülmények között nem csoda, hogy nagy felháborodást keltett a képmutató, az emberek háta mögött az egészségügyi szabályokat negligáló elitbuli. Mint azt a Fine Gael miniszterelnök-helyettese (ottani szóhasználattal tainaste), Leo Varadkar kijelentette, a képviselőknek pont hogy példát kéne mutatniuk akkor, amikor

 

„temetéseket, keresztelőket, esküvőket, családi nyaralásokat és más fontos családi programokat halasztanak el az emberek azért, hogy egymást és a leginkább kiszolgáltatott társaikat megvédjék”.

 

Egyetért ezzel a koalíció legkisebb tagja, a Zöldek elnöke, Eamon Ryan is, aki szerint egyáltalán nem szabadott volna megrendezni a gálaestet, és Calleary lemondását is helyeselte. Mint nyilatkozatában írja: „Calleary hibázott, bocsánatot kért és lemondott. Remélem, ennek nem lesz hatása arra a jó munkára, amit most a kormányban végzünk.”

 

Volt azonban, aki ennél keményebben is fogalmazott: a felsőoktatásért és továbbképzésért felelős miniszter, a Fine Gael-tag Simon Harris például kijelentette, hogy az esemény megrendezése

 

„gyomorszájon vágás minden egyes embernek ebben az országban, aki olyan sokat feláldozott”.

 

A jelenlegi miniszterelnök (az úgynevezett taoiseach), a fianna fáilos Micheál Martin is egyetértett azzal, hogy a golfklub rendezvényét – főleg az egy nappal korábbi szigorítások bejelentésének fényében – nem szabadott volna lebonyolítani, ezért is fogadta el Dara Calleary lemondását.

 

Az ellenzék a legnagyobb ellenzéki párt, a radikális baloldali Sinn Féin vezetésével az ügy miatt az alsóház, a Dáil rendkívüli összehívását kezdeményezte, hogy a fianna fáilos taoiseach, Micheál Martin ott adjon magyarázatot a történtekre, de ezt – a Sinn Féin elnöke, Mary Lou McDonald Twitter-bejegyzése szerint – a miniszterelnök visszautasította. 

 

De mit mondanak a résztvevők?

 

A lemondott agrárminiszter beszámolója szerint Micheál Martin nagyon dühös volt rá, amikor kirobbant a botrány, mondván, hogy cserben hagyta őt és a kormányban dolgozó kollegáit. „Teljes joggal dühös és csalódott (a miniszterelnök – a szerk.)” – tette hozzá Calleary, aki Twitter-oldalán elnézést kért mind kollegáitól, mind az emberektől. Mint egy nyilatkozatában elmondta,

 

ha nem is szándékosan, de megsértette a koronavírus elleni védekezésben erőfeszítést mutató nemzetet, ezért is indokolt lemondania.

 

Az felsőház elnökhelyettese, a fine gaeles Jerry Buttimer Twitter-oldalán a felsőház elnökének címzett levelét tette közzé, amelyben azzal indokolta lemondását, hogy a gálán való részvétele kompromittálja a kormányt akkor, amikor az ír társadalom mindent megtesz a biztonságért a globális pandémia alatt. „Nem szándékos, de nagyon rosszul felmért döntés volt részt vennem az eseményen” – írta a lemondott elnökhelyettes.

 

SOKBA KERÜLT A GÁLAVACSORA JERRY BUTTIMERNEK, Ő IS LE KELLETT MONDJON AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELŐÍRÁSOK MEGSZEGÉSE MIATT. FORRÁS: JERRY BUTTIMER / FACEBOOK

 

Az EU-biztos Phil Hogan (aki nem mondott le, noha erre a Sinn Féin felszólította) már azzal védekezik, hogy ő azzal a tudattal ment el a golfklub estjére, hogy a szervezők biztosítani fogják: az esemény az ír egészségügyi előírásoknak megfelelően bonyolódik le. EU-biztosi szóvivője pedig arról beszélt, hogy persze utólag bölcsebb lett volna, ha Hogan nem vesz részt az eseményen, de ezt bővebben kommentálni már nem dolga a Bizottságnak, és arra az újságírói kérdésre sem válaszolt érdemben, hogy beszélt-e a Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen erről az EU-biztossal. Csupán azt erősítette meg a szóvivő, hogy Hogan és VDL között rendszeresek az egyeztetések.

 

AZ ELLENZÉK PHIL HOGAN ÍR EU-BIZTOS LEMONDÁSÁT IS KÖVETELI. FORRÁS: PHIL HOGAN / FACEBOOK

 

Seamus Woulfe bíró pedig csupán annyit közölt, hogy

 

nem volt tudatában annak, hogy az esemény keretében vacsorát is fognak tartani, ami azért is érdekes, mert a klubtagoknak kiküldött meghívóban állítólag a szervezők ismertették a részletes programot.

 

Két hónap, két mezőgazdasági miniszter

 

Dara Calleary miniszteri lemondásának van azonban egy komikus felhangja is: távozásával a két hónapja felállt kormány már a második mezőgazdasági miniszterét veszti el.

 

Calleary elődje, az úgyszint fianna fáilos Barry Coven mindössze 17 napot töltött a miniszteri székben, miután sorozatos támadások érték őt egy 2016-os ittas vezetés miatt, aminek következtében 200 eurós pénzbírságot kellett fizetnie, és három hónapra be is vonták a jogosítványát. A négy évvel korábbi eset miatt Micheál Martin végül lemondatta Covent, és két nap erejéig maga vette át ügyvezetőként a mezőgazdasági miniszteri feladatokat.

 

Ezt követően, július 15-én iktatták be Dara Callearyt, aki tovább húzta a poszton, mint elődje:

 

ő már 37 napig volt Írország mezőgazdasági minisztere.

 

A lemondását követően most ismét Micheál Martin veszi át a stafétabotot addig, amíg nem találják meg Calleary utódját.

 

NYITÓKÉP: Dara Calleary / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás