+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. június 5. péntek, 20:20
A brit titkosszolgálatok már régóta a kínai kapcsolatok újraértékelését szorgalmazzák, de Nagy-Britannia sok szempontból együtt is működik az országgal, ezért kényes a helyzet.

Az egyik brit titkosszolgálat, a Government Communications Headquarters (GCHQ) vezetője szerint a szigetország egészségügyi infrastruktúrája és számos világelső kutatólaborja folyamatos hackertámadás alatt áll a koronavírus-járvány közepette.

 

Jeremy Fleming, a GCHQ vezetője a Guardiannek elmondta, nem tudják, hogy a támadások mögött államok vagy csak egyszerű bűnözők állnak, az viszont biztos, hogy érzékeny adatokra vadásznak, továbbá a Guardian forrásai szerint

 

sokan úgy látják, hogy Peking is részt vesz a kibertámadásokban.

 

Fleming azt is elmondta, hogy most, a vakcináért folytatott verseny közben rendkívül fontos kivédeniük ezeket a támadásokat, amik során a legalapvetőbb sebezhetőségi pontokon próbálkoznak a hackerek.

 

Például gyakran olyan linkeket küldenek az egészségügyi szektorban dolgozóknak, amikre kattintva fontos adatokhoz juthatnak hozzá, vagy éppen feltörik a túl egyszerű jelszavakat használók fiókjait.

 

A GCHQ vezetője szerint

 

ez egy nagyon kényes helyzet, ugyanis Nagy-Britanniának kifejezetten összetett a kapcsolata Kínával:

 

a hírszerzésben ellenfélként tekintenek távol-keleti országra, viszont gazdaságilag együttműködnek velük, számos más területen is közösen dolgoznak, viszont megint máskor számon kérik őket, amikor a cselekedeteik nem összeegyeztethetőek a britek által vallott értékekkel.

 

A brit titkosszolgálatok ezért már egy ideje azért lobbiznak az ország vezetésénél, hogy értékeljék újra kapcsolataikat a kommunista állammal, mert szerintük csökkenteni kéne függésük mértékét Kínától, legyen szó a technológiáról vagy az orvosi ellátásról, továbbá azt akarják, hogy realisztikusabban értékeljék a kínai hírszerzés fenyegetését.

 

Kína egyébként nem véletlenül kerül a képbe a hackertámadások kapcsán, az Azonnalinál már többször is írtunk az ország gyanús ügyeiről a koronavírus-járvány alatt: először az információk visszatartásáról írtunk hosszabban, amihez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is asszisztált, utána az eltitkolt kínai koronavírus-adatbázisról is tudósítottunk, majd az is kiderült, hogy a WHO úgy méltatta a kínai együttműködését, hogy közben a szervezet tisztségviselői felemelték a hangjukat a kommunista állam titkolózása miatt.

NYITÓKÉP: Papp Zsófia / Azonnali

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Aleksandar Vučić szerb elnök pedig úgy reagált a tüntetésekre: ha az ellenzék változást akar, akkor vagy nyerjék meg a választásokat vagy öljék meg őt.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

Az EU nem egy bankautomata olyan tagállamok számára, akik figyelmen kívül hagyják az alapvető szabályokat, írták a néppárti EP-képviselők.

A fából készült alkotást július 4-én, az amerikai függetlenség napján gyújtották fel.

A jobbközép Andrej Plenković annyira egyértelmű győzelmet aratott, hogy nem szorul rá egyetlen nagyobb pártra se koalíciós partnerként. Csak a kisebbségekre, lényegében.

Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes szerint Budapesten rövid távon biztosan nem lesz ingyen a BKV. De mit és miért akarnak a bécsi zöldek?

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Három borásztehetség, bor, bogrács, vezetett kóstoló, dűlőtúra. Mád, július 11.

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás