Harminc év után először külkereskedelmi hiány van Németországban

2022.07.04. 16:57

A növekvő energiaárak és az akadozó export kezd betenni a német gazdaságnak.

Harminc év után először külkereskedelmi hiány van Németországban

Németországban 1991 óta először lett deficites a havi külkereskedelmi mérleg - számolt be a Financial Times. Az ország az energiaimport drágulásával, valamint az Oroszországgal és Kínával folytatott kereskedelem zavarával küzd.

Az energiaárak emelkedése megnövelte a legnagyobb európai gazdaságba irányuló import értékét, míg a globális kereskedelmi zavarok a kivitelre nehezedtek, ami a májusi 1 milliárd dolláros hiányt okozot, a szakemberek szerint ez az érték a nyár folyamán pedig még tovább nőhet.

Oroszország ukrajnai inváziója és az azt követő szankciók, valamint Kína koronavírus-zárlatai is hatással voltak a kereskedelemre és csökkentették a németországi áruk iránti keresletet.

Az import 2,7 százalékkal 126,7 milliárd euróra nőtt májusról áprilisra, míg az export havi szinten 0,5 százalékkal 125,8 milliárd euróra csökkent - derül ki a szövetségi statisztikai hivatal hétfőn közzétett adataiból.

A teljes német export csökkenése részben a más uniós országokba irányuló kivitel havi 2,8 százalékos visszaesése miatt következett be, míg a behozatal a ezekből az országokból 2,5 százalékkal nőtt. Az Egyesült Államokba irányuló export 5,7 százalékkal, a Kínába irányuló pedig 0,5 százalékkal nőtt, az Egyesült Királyságba irányuló kivitel viszont 2,5 százalékkal esett vissza.

A német importárak több mint 30 százalékkal emelkedtek a májusig tartó egy évben - ami az energia- és nyersanyagárak szárnyalását tükrözi -, míg az exportárak ugyanebben az időszakban csaknem 16 százalékkal nőttek. Míg a kereskedelmi adatokat nominális alapon jelentik, a GDP kiszámításakor az adatokat az inflációval kiigazítják.

Az Oroszországba irányuló német export némileg javult és az előző hónaphoz képest csaknem 30 százalékkal, 1 milliárd euróra emelkedett, de továbbra is kevesebb mint fele az egy évvel ezelőtti szintnek. Az Oroszországból származó német import közel 10 százalékkal 3,3 milliárd euróra csökkent. Moszkva az elmúlt hetekben csökkentette a Németországba irányuló földgázszállításokat, ami miatt egy olyan hiány fenyeget, amely az ipari termelés egy részének leállítását eredményezheti.

Számos német vállalat bejelentette, hogy megszakítja kapcsolatait Oroszországgal, miután az EU szankciókat vezetett be több ezer orosz magánszemély és vállalkozás ellen. Brüsszel azt tervezi, hogy a Moszkva elleni hatodik szankciócsomag részeként megtiltja az orosz kőolaj uniós importját.

Hasonlóan romlott az euróövezet kereskedelmi mérlege is, amely áprilisban 32,4 milliárd eurós áruforgalmi deficitet mutatott, ami az egy évvel korábbi 14,9 milliárd eurós többlethez képest jelentős visszaesés.

NYITÓKÉP: Pixabay

Papp Éva Orsolya
Papp Éva Orsolya Az Azonnali.hu munkatársa

A szerző az Azonnali munkatársa.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek