+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. március 29. vasárnap, 17:50
Szombat délelőtt találták meg Thomas Schäfer holtestét egy vasúti sínen, a rendőrség az idegenkezűséget kizárja. A Frankfurter Allgemeine Zeitung idézett a politikus búcsúleveléből, de utóbb törölte azt.

A wiesbadeni rendőrség szombat este adott ki közleményt, miszerint aznap délelőtt Thomas Schäfernek, a Wiesbaden központú Hessen tartomány pénzügyminiszterének a holttestét találták meg egy vasúti sínen. A rendőrségi és ügyészségi vizsgálatok is kizárták az idegenkezűséget,

 

az 54 éves kereszténydemokrata politikus minden jel szerint öngyilkosságot követett el.

 

A hír mindenkit megdöbbentett, Schäfert ugyanis Hessenben, de az egész CDU-ban is életerős, határozott, joviális, vidám politikusként ismerték meg, aki tíz éve tölti be a Frankfurtot is magába foglaló tartomány pénzügyminiszterségét. Pár hete még főzőversenyen vett részt Frankfurtban. (A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadójának, Werner D´Inkának nekrológja itt olvasható el.)

 

Az először banki képzést végző politikus jogot tanult, majd abból doktorált, már gimnáziumi éveiben belépett a CDU-ba. Politikai karrierje a keményen jobbos volt hesseni miniszterelnök, Roland Koch alatt ívelt fel, 2009-ben államtitkár lett a wiesbadeni pénzügyminisztériumban, a gazdasági válság idején neki kellett az Opel-autógyárral tárgyalnia.

 

2010-ben Volker Bouffier, aki Roland Kochot követte a kormányfői székben, pénzügyminiszterré nevezte ki. A hírek szerint Schäfer, aki a CDU-n belül Friedrich Merz hívének számított, szívesen vette volna át 2023-ban Bouffier-tól a kormányfőséget.

 

Schäfer hátrahagyott egy búcsúlevelet is, amiről a Franfkurter Allgemeine Zeitung beszámolt – de utóbb levették a honlapjukról a magánélet védelmére hivatkozva a hírt. Ott az újság azt írta: rendőrségi körökből úgy értesült, hogy

 

Schäfer a levélben a jelenlegi gazdasági helyzet „kilátástalanságára” hivatkozott,

 

bár nem derült egyértelműen ki, hogy itt a koronavírus okozta várható visszaesésekre gondolt-e, amiket pénzügyminiszterként neki is kezelnie kellett.

 

Volker Bouffier, aki a tartományt egy CDU-Zöldek-koalíció élén vezeti, arról beszélt, hogy Schäfert minden bizonnyal nyomasztotta, eleget tud-e tenni a jelenlegi válságban a lakossági elvárásoknak: „Abból kell kiindulnom, hogy elnyomták őt ezek az aggodalmak, nem látott kiutat, és eltávozott tőlünk”. Bouffier szerint éppen egy mostani helyzetben lett volna nagyon nagy szükség Schäfer konzervatív higgadtságára, mértékletességére és jogi-pénzügyi szaktudására.

 

NYITÓKÉP: Schäfer a wiesbadeni pénzügyminisztérium lépcsőin / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, a Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: kemény tárgyalások lesznek.

Strache egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni és tanácsot kérni. Nem vicc.

Miért ilyen fontos ez a két találkozó? Milyen hatása lesz a tárgyalásoknak a belarusz helyzetre? És miért pont most találkozott Macron a belarusz ellenzék vezetőjével?

Szerintük a kormánynak nincs jobboldali ellenzéke, ezért.

A Fidesz-közeli elemzőcég közvélemény-kutatással támasztja alá, hogy mára annyi a balliberális médiatúlsúlynak.

Szerdán 717 embert nyilvánítottak gyógyultnak a hatóságok, a járvány azonban még mindig elég gyorsan terjed.

A XII. kerületben nagyon nem nézik jó szemmel, hogy Kovács Gergely a nyilvánosságban kritizálja az önkormányzat működését, még az MSZP-s képviselő is kiakadt emiatt. Megkérdeztük, hogy mi történt!

A hét kérdése

Két tévéinterjú, esszé, nyílt levél, egy uniós biztos lemondatása. Orbán Viktor még saját rajongóit is meglepte, hogy ennyire aktív lett a médiában. Mi folyik itt?

Azért ide elnéznénk

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Vitatható ökopolitika Schiffer Andrással október 3-án.

Ezt is szerettétek

A tíz, legrövidebb idő alatt helyes megfejtést beküldő versenyző iskolája egy-egy nagy értékű okosbútorral lesz gazdagabb.

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Twitter megosztás Google+ megosztás