+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2018. október 28. vasárnap, 08:25
Ma választ Németország négy leggazdagabb tartományának egyike, Hessen. A verseny nyílt: újabb meglepetést okozhatnak a Zöldek, akár lehet balos kormány is. A középnémet tartomány felé leginkább Merkel néz izgalommal. Ha nagyot bukik a CDU, abba Merkel is beleremeghet.

Hessenben jelenleg a kereszténydemokraták (CDU) és a Zöldek közösen kormányoznak. Ez persze nem magától értetődő helyzet: a CDU évtizedeken át a legkonzervatívabb tartományi szervezet volt (itt szocializálódott Alexander Gauland, jelenlegi AfD-társelnök is), de itt kerültek először 1985-ben az akkor még keményen baloldali Zöldek is hatalomra.

 

Joseph (Joschka) Fischer tornacipőben és kitérdesedett farmerban vonult be harminchárom éve a wiesbadeni parlamentbe a saját környezetvédelmi miniszteri esküjére, és ezzel indult meg a Zöldek nyugatnémet felívelése.

 

A CDU mára merkelizálódott, a Zöldek pedig egyre polgáribbak lettek. Könnyebbé vált az egymásra találás: Lassan öt éve nagyobb gond nélkül irányítják a tartományt. Akár csak pár évvel ezelőtt is elképzelhetetlen lett volna egy ilyen fekete-zöld-kormány. Mára viszont a merkelista CDU-hoz tényleg sok tekintetben a polgári-balliberális Zöldek állnak a legközelebb.

 

A gondot főleg az országos politika jelenti. Ha a CDU-s hesseni kormányfő Volker Bouffier bukik most vasárnap, azt csakis Merkelnek köszönheti meg. Bouffier-vel ugyanis helyben elégedettek az emberek. Csak hát egy tartományi választás sohasem kizárólag az adott tartományról szól. Ezt két hete a CSU is megtapasztalhatta Bajorországban.

 

Ma úgy néz ki: Hessenben a CDU több mint tíz százalékot fog veszíteni múltkori eredményéhez képest: most huszonöt százalék körül áll a párt.

 

A második helyért nagy verseny lesz: a kisebbik koalíciós partner Zöldek és a helyben ellenzéki szocdemek (SPD) egyaránt húsz százalék körül állnak.

 

A Zöldek számára ez majdnem a korábbi eredményük megduplázása, az SPD számára viszont további zuhanás.

 

Ha már egy nyugatnémet tartományban, ellenzéki pozícióból se tud az SPD erőre kapni – akkor az tényleg a néppártiságának vége.

 

A Zöldek számára, akik Bajorország után Hessenben is másodikak lehetnek akár húsz százalék feletti eredménnyel, a hesseni választás után új helyzet alakulhat ki: ők válhatnak országosan a vezető ellenzéki párttá, a baloldali alternatívává, noha szavazóik főleg az ökológiailag tudatos polgárságból jönnek.

 

Hessenben az AfD tizenöt százalékot is hozhat akár. A hesseni AfD listavezetője, a rajzfilmfigurás nyakkendőiről ismert frankfurti fogorvos és általános orvos, Dr. Dr. Rainer Rahn – aki mindig szigorúan ragaszkodik a kétszeres doktori megszólításhoz – a pártján belül amúgy a mérsékeltek közé tartozik.

 

Hessenben eleve nem lenne esélye annak a proli-náci stílusnak, amivel a keletnémet tartományokban tarol az ottani AfD. Dr. Dr. Rahn inkább a CDU és a liberális FDP jobbszélét akarja megszólítani, ő maga is egykoron a liberális Szabad Demokratáknál politizált. A hatvanhat éves politikus, aki jelenleg a frankfurti önkormányzatban ül, a hírek szerint a Bodeni-tavi házába vonult volna már szívesebben vissza, de végül a tudat, hogy ő viheti be az AfD-t a tizenhatodik német tartományi parlamentbe, a politikánál hagyta.

 

Hessenben emellett a liberálisok (FDP) és a kommunisták (Die Linke) is bent maradnak a parlamentben. A Die Linke egy igen jól szervezett, pragmatikus kampánnyal akár tíz százalékot is elérhet ezúttal.

 

Frankfurt hipszternegyedeiben a radikális baloldali párt akár tizenöt-húsz százalékot is hozhat,

 

de a szegényebb, észak-hesseni munkásvárosban, Kasselben is komoly esélyeik vannak.

 

A jelenlegi CDU-Zöldek-kormánynak a közvélemény-kutatások számai alapján nincs már többsége. A CDU a Zöldek mellett a liberálisokra szorulhat rá. De akár összejöhet egy baloldali kormány is:

 

az SPD, a Zöldek és a Die Linke ma együtt ötven százalék felett állnak.

 

2008-ban a szocdem Andrea Ypsilanti vezetésével már majdnem létrejött egy ilyen piros-zöld-vörös kormány. De végül az SPD soraiból – névtelenség mögé bújva – egyesek Ypsilanti ellen szavaztak. Az SPD egyes köreinek a Die Linke akkor még elfogadhatatlan volt.

 

Mára azonban lehet, hogy a baloldali kormány már nem egy szocdem, hanem egy zöld politikus vezetésével alakul meg:

 

ezesetben a félig jemeni származású Tarik Al-Wazir lehet a hesseni miniszterelnök.

 

Ha ez összejön, azt azt jelentené, hogy Németország négy leggazdagabb tartományából kettőben zöld politikus lenne a miniszterelnök. (Ma csak a délnyugati, többek között az autóiparáról híres Baden-Württemberg élén áll zöld kormányfő.)

 

Al-Wazir annyira meg van lepve pártja sikerén, hogy alig akarja azt elhinni. A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta, hogy a jelenlegi helyzet, amiben a Zöldek szárnyalnak, „nem normális“. A siker receptje szerinte mindazonáltal pusztán annyi, hogy a Zöldek „az összes párt közül a legkevésbé populisták“. Tény: mára kialakult egy olyan városi, jómódú, polgári réteg, amely értékeiben mégsem a liberális FDP-hez (azaz a gazdag polgárok klasszikus pártjához), hanem a balliberális-kozmopolita-ökokonzervatív Zöldekhez áll inkább közel. A bajor választások estéjén a Zöldek országos társelnöke, Robert Habeck az Azonnalinak adott nagyinterjújában szintén polgárinak nevezte magukat.

 

Most pedig nézzünk plakátokat!

 

A Zöldek érzik a sikert, nagyon sok plakátjuk van Frankfurtban, és elég szellemesek az üzeneteik. Az ökopárt egyik plakátja a méhek kihalásának veszélyére figyelmeztet, holott: „ők is a nép“. Utalva evvel az AfD völkisch ideológiájára, amely a nép (fajilag meghatározott) fogalmából indul ki.

 

 

A Zöldek hazaszeretetet is hirdetnek: „Haza? Természetesen.“ És egy fehér és fekete kéz összekulcsolva látható. Kisbetűkkel hozzáteszik: „Az hesseni, aki hesseni akar lenni."

 

 

Az SPD plakátjai dögunalmasak: Thorsten Schäfer-Gümbel, a párt listavezetője látható rajtuk, a felirat: „Most csináljuk a jövőt“.

 

 

A Die Linke plakátjai a többség nevében készültek: „Többet a többségnek“ – hirdeti a legtöbb plakát. A párt szerint a milliárdosok egy százalékával szemben ők képviselnék a kilencvenkilenc százalék érdekeit. Van hozzá egy elég dinamikus videóklippjük is. Többek között a tanároknak is több pénzt akarnak, meg eleve több tanárt – mégpedig egy szóviccel: „Je Lehrer, desto schlauer“. Azaz: „minél [inkább] tanár, annál okosabb“, de a német Lehrer (tanár) szó eleve úgy hat, mint a melléknév-fokozás.

 

 

A kormányzó CDU a nyugalmat sugározza, ezért a konzervatív választókat akarja megtartani. Volker Bouffier miniszterelnök feje alatt a felirat: „A jövőt alakítani. A gyökereket megőrizni.”

 

 

Az AfD-nek Frankfurtban, ahol a fotók készültek, gyakorlatilag nem látni plakátját: a kozmopolita városban a párt öt-hat százalékon vegetál csak. Wiesbaden előtt, Mainz-Kastelnél sikerült találni, igen-igen magasra, alig láthatóan felszögelten AfD-s plakátokat, amelyek például „konzekvens kitoloncolást“ követelnek. A párt más plakátjain amúgy randomszerszerűen hol útfelújítást, hol környezetvédelmet, hol diesel autókat, hol több  nyugdíjat, hol kevesebb adókat követel – látható, hogy nem komoly programot akar adni, hanem mindenféle diffúz elégedetlenséget összefogni.

 

 

A jobboldali liberális Szabad Demokraták (FDP), akik például a rajnai borászok között erősek, élénk színekkel hirdetnek digitális modernséget és jogállami keménységet. Az egyik plakáton azt üzenik, hogy „ami számít, az az állam törvénye, nem az utcáé“.

 

 

A másik FDP-plakáton pedig számítógépes parancsszavaknak álcázzák a stratégia (STRG) és terv (ENTF) szavak rövidítéseit – bár nem biztos, hogy ez mindenkinek azonnal leesik.

 

 

Kisebb pártok is indulnak – többek között az ökokonzervatív, LMP-szerű Ökológiai Demokrata Párt (ÖDP), amely a plakátjain például a „közvetlen demokrácia akadályait“ csökkentené.

 

 

Az aprócska Humanisták szekuláris államot ígérnek. Sok plakátja van Frankfurtban a vegetáriánusok pártjának is. Elvétve a neonáci NPD plakátjai is láthatóak, amelyek hangulatban és esztétikában teljesen a Die Linke plakátjait utánozzák. A Die Partei viccpárt viszont alig van jelen a köztereken, legalábbis Frankfurtban nem sok helyen lógnak plakátjai.

 

A radikális zöldeket tömörítő „Ember – Környezet – Állatvédelem“ párt annál aktívabb: a plakátjain többek között azon háborog, miként ülhetnek nácik a parlamentekben, de állatvédők meg nem.

 

 

CÍMLAPFOTÓ: picture-alliance / dpa

FOTÓK: Techet Péter / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

Az amerikai újság szerint a Fehér Házban többen is kézzel-lábbal tiltakoztak az Orbán-Trump találkozó ellen, és épp az történt, amitől féltek.

A tavalyi Győrkőcfesztivál meghívója illusztrálja, miért hozhat majd érdekes helyzeteket, ha Borkai Zsolt marad Győr polgármestere.

„Kompromittáló felvételek” kerültek róla elő, „botrányba keveredett” – ennyit tudhatnak csak a Kisalföld olvasói a győri polgármester ügyéről.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás