Győztek a civilek, elbukta környezetvédelmi engedélyét Vitézy Dávid projektje

Szerző: Fekő Ádám
2022.02.17. 16:54

A Déli körvasút tulajdonképpen a lakóövezetbe irányította volna a teherforgalmat.

Győztek a civilek, elbukta környezetvédelmi engedélyét Vitézy Dávid projektje

Megsemmisítette a Fővárosi Bíróság a Déli körvasút nevű, egymilliárd euróba kerülő projekt környezetvédelmi engedélyét és új eljárásra kötelezte a hatóságot és az alpereseket  írta ki Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület Facebookon. Ez azt jelenti, hogy a projekttel kapcsolatban lévő többi engedély is zárójelbe lett téve.

A Déli körvasút projekt a VEKE álláspontja szerint teherforgalmi korridort akar csinálni Budapest belsejéből, és minden létező uniós forrást elnyelne más projektek elől az elkövetkezendő évtizedben.”

A projekt tulajdonképpen a 2010-ig a VEKE elnökségi tagjaként is dolgozó, jelenleg a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatójaként dolgozó Vitézy Dávid ügye: a közbeszerzést még 2020-ban jelentette be Vitézy, a hírre pedig azonnal tiltakozások indultak, és civilek aláírásokat gyűjtöttek ellene, mivel többek közt jelentős mennyiségű zöldterület bánta volna.

Ennek ellenére 2021-ben a kormány elfogadja a stratégiát, hogy a Déli Körvasút projekt beadható legyen a CEF2 (vagyis Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz) pályázatra.

A helyiek bíróságon támadták meg a beruházás környezetvédelmi engedélyét, a bíróság pedig nekik adott igazat, súlyos hiányosságokat állapított meg az eljárásban.

Az ítélet ellen törvényességi eljárást lehet indítani, de lehet, hogy egyszerűbb és gyorsabb lenne az új környezetvédelmi eljárás, immár a dokumentációt rendesen megírva, és természetesen már az átdolgozott tervek alapján, az egyesület álláspontja szerint viszont itt már az alapkoncepció is hibás, hiszen lakóövezetbe terelnék a teherforgalmat.

A VEKE nem mulasztott el beszólni Vitézynek sem, akinek szerintük a nagyképűsége vezetett oda, hogy mostanra egyetlen építhető projektje sem maradt: a szervezet szerint Vitézy a civilek problémáit pártpolitikai alapúként adta elő a kormány felé.

KIEMELT KÉP: Veke / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek