Ingyen iPhoneokkal bírná rá a cseheket az oltakozásra a cseh kormány

2021.07.12. 21:08

Mivel július végéig be szeretnék oltani az oltásra jogosultak felét, ezért kicsit motiválnák az embereket, hogy minél hamarabb felvegyék az oltásukat. Hétfőtől két prágai oltóponton már előzetes regisztrációt sem kérnek.

Ingyen iPhoneokkal bírná rá a cseheket az oltakozásra a cseh kormány

Nem állnak túl jól a Cseh Köztársaságban az oltáskampánnyal: annak ellenére, hogy az utóbbi időben felgyorsult a közös uniós vakcinabeszerzés, a csehek még mindig elmaradnak az uniós átlagtól.

Miközben az uniós átlag 53,81 százalék, addig a cseheknek mindössze a 48,8 százaléka kapta meg az első oltását, míg a második oltás esetén kicsit kevesebb a lemaradás: a 38,9 százalékos uniós átlaghoz képest a csehek 35,77 százaléka kapta már a teljes védettséget jelentő második oltást is.

Hogy felpörgessék az oltáskampányt, ezért a hétfői napon Prágában két olyan oltópontot is átadtak, ahova bárki elmehet felvenni az oltását mindenféle regisztráció nélkül, sőt

hetente egy iPhone 12-t, Converse tornacipőkett, és Steam-ajándékutalványokat is kisorsolnak az itt beoltottak között.

Az egyik oltópont Prága központi vasútállomása, a Hlavní nádraží mellett található – ott Johnson & Johnson-vakcinát lehet kérni –, míg a Westfield Chodov nevű plázában a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech mRNS-vakcináját lehet kérni. Oltást bárki kérhet, aki elmúlt 16 éves. A plázában reggel 10 és este 8, míg a vasútállomás mellett déltől este 7 óráig tartanak nyitva nyitva az oltópontok.

Az egészségügyi minisztérium szóvivője, Gabriela Štěpanyová szerint mindkét helyen napi 100-100 embert tudnak majd beoltani, és egészen augusztusig fog működni. Ha a kormány a későbbiekben úgy látja, hogy az oltakozni vágyóknak lenne igénye az előzetes regisztrációt nem kérő oltópontokra, akkor meghosszabbíthatja a működésüket.

Az akcióról a cseh kormányfő, Andrej Babiš is beszámolt Facebook-oldalán. Mint posztjában írja, a kormánynak mindent meg kell tennie, hogy motiválja az embereket az oltakozásra, és meggyőzzék azokat is, akik nem mutatnak érdeklődést az oltás iránt. Szerinte az előzetes regisztráció nélküli oltás egy ilyen eszköz, és cseh sajtóhírek szerint

már kora reggel sokan álltak sorban, hogy így vegyék fel a koronavírus elleni oltásukat. 

Ezenkívül az angol adatok szerint gyorsabban terjedő, ám kevésbé halálosabb deltavariáns terjedése miatt azt is bejelentette a cseh kormány, hogy

rövidíteni fogják a várakozási időt két Pfizer-BioNTech-oltás között: az eddigi 34 nap helyett mindössze 21 napot kell majd várni a második oltásra.

A céljuk ezzel, hogy őszig minél több embert beolthassanak teljesen, hogy erejét vegyék a lehetséges negyedik hullámnak.

A csehek egyébként az oltakozási kedvben is elmaradnak az uniós átlagtól: az Eurobarométer legfrissebb kutatása szerint a csehek 59 százaléka vagy megkapta vagy minél hamarabb szeretné megkapni az oltását (EU-s átlag 69 százalék), a megkérdezettek további tíz százaléka valamikor 2021-ben kérné az oltást (EU-s átlag 10 százalék), további 10 százalék majd valamikor 2021 után (EU-s átlag 6 százalék), és a társadalom 15 százaléka utasítja el a vakcinát teljesen valamilyen okból (EU-s átlag 9 százalék).

Az oltáskampány lassúságának az oka, hogy márciusban jóval kevesebb vakcina érkezett, mint amennyit terveztek:

az ígért mennyiségnek mindössze a töredéke jött, emiatt Andrej Babiš cseh miniszterelnök már többször is kért kölcsön vakcinákat más országoktól.

Magyarországtól például összesen 140 950 adag vakcinát kapott így a cseh kormányfő, de Ausztria, Izrael, Szerbia és Szlovákia is adott már kölcsön vakcinát a 10,7 milliós lélekszámú államnak. Összesen 300 ezer vakcina érkezett kölcsönök útján a Cseh Köztársaságba, amiket év végéig vissza kell „fizetniük”.

Most Babišék úgy számolnak, hogy július végére a vakcinára jogosultak fele megkaphatja mindkét oltását.

Egyébként nem csak a csehek kreatívak, ha az oltásra való buzdításról van szó: Lengyelországban lottón vehetnek részt a beoltottak, míg ahogy arról az Azonnali részletesen beszámolt, Romániában nagyon sok eszközzel próbálják növelni az alacsony oltási kedvet: a román mulatós, a manele legnagyobb sztárjai népszerűsítették az oltást, volt olyan oltópont, ahol miccset adtak az oltás mellé, de keleti szomszédunknál még a Drakula-mítoszt is bevetették, hogy az embereket oltásra ösztönözzék.

NYITÓKÉP: Andrej Babiš az egyik most átadott oltóponton. FOTÓ: Andrej Babiš / Facebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek