+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Renczes Ágoston
2021. március 8. hétfő, 13:26
De Szlovákiában a Pfizer-BioNTech vakcinája is csak egy kicsit elfogadottabb az orosz vakcinánál egy felmérés szerint, amiből az is kiderül: félmillió ember kizárólag Szputnyikkal oltatná be magát.

A Focus ügynökség által a Markíza televízió megbízásából készült felmérés szerint a Pfizer-BioNTech-vakcina a megkérdezettek 19,2 százaléka számára fogadható el teljes mértékben; ez az arány a Szputnyik esetében 14,8 százalék. Ugyanakkor 38,2 százalékuk a Szputnyikot is elfogadná, míg a Pfizer vakcinája a megkérdezettek 35,8 százaléka számára inkább elfogadható, mint nem. 

 

Összességében tehát a Pfizer-BioNTech a megkérdezetettek 55, a Szputnyik 53 százaléka számára elfogadható.

 

Az orosz vakcinában így többen bíznak, mint a Moderna vagy AstraZeneca vakcinájában: a Modernát 46,9 százalék, az AstraZenecát 42,6 százalék tartja elfogadhatónak.

 

A felmérésben az orosz vakcinához való viszonyra külön is rákérdeztek, amiből kiderült, hogy

 

a megkérdezettek 11,9 százaléka kizárólag Szputnyik V vakcinával lenne hajlandó magát beoltatni, ami 475 ezer embert jelent

 

a Focus becslése szerint, míg 22,5 százalék más vakcinával beoltatná magát, de Szputnyikkal semmiképp – ez 990 ezer embert jelent.

 

A felmérés február 17-e és 24-e között készült, vagyis azt követően, hogy Szlovákiában is felmerült a Szputnyik V beszerzése, de még az előtt, hogy Igor Matovič az ezt elutasító február 18-i parlamenti szavazást figyelmen kívül hagyva mégis beszerezte volna – válságba taszítva az addig is súlyos viták feszítette kormányát.

 

Igor Matovič a felmérés eredményét a Szputnyik-vakcinabeszerzés megerősítéseként értékeli. A miniszterelnök szerint ezzel a lépéssel sikerült elérnie, hogy azok is beoltassák magukat, akik csak a Szputnyikban bízva ezt nem tették volna meg, ha nincs az orosz vakcina – így félmillióval többen lesznek beoltva Szlovákiában.

 

A szlovák miniszterelnök szerint ezzel jelentősen növekszik az átoltottság és közelebb kerül a nyájimmunitás elérése,

 

„ami nélkül évekig maszkban járhatnánk”.

 

Szlovákia csütörtökön 15 ezer AstraZeneca-vakcinát is kapott ajándékba Franciaországtól, amit Igor Matovič szintén a saját sikereként könyvelt el. Cikkünk megjelenéséig Szlovákia lakosságának 3,3 százalékát oltották be, illetve 6,3 százalék kapta már meg az első adag oltást. Magyarországon – ahol az uniós közös beszerzésű vakcinákon kívül a Szputnyikkal és a kínai Sinopharmmal is oltanak – a lakosság 3,1 százaléka kapta már meg mindkét oltást, és 6,8 százalék van túl az első adagon.

 

NYITÓKÉP: A szlovák kormány oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás