+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2021. február 27. szombat, 11:33
Rozéverziót csináltak a proseccónak. És nemzetközi szőlőfajtával kell megszínesíteni. Venetóban lázadnak, mi megkóstoltuk.

Milyen bort vegyek? Mi bizony minden héten megírjuk. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Eddig tudta magát tartani az északolasz borszakma: a kereskedők és marketingesek évtizedes nyomásának végül engedve, megjelent a polcokon a prosecco rozéverziója. A prosecco a világ legtökéletesebb, marketingesek által valaha kitalált terméke: fogtak egy nem túl bonyolult és ízgazdag bort adó, magas savú, nem épp jó áron eladható fehérszőlőfajtát (glera a neve), kitalálták, hogy adnak hozzá némi szénsavat, találtak neki a környéken egy kellően jól csengő nevet (a Trieszt melletti, eredetileg szlovénajkú Prosek település olasz nevét), a technológiai leírást alaposan leszabályozták és levédették, és máris többször annyi pénzt fial, mint addig bármi, úgy, hogy amúgy sokkal olcsóbb a többi pezsgőnél.

 

És ha ez nem lenne elég, még finom is.

 

Aki egy kicsit jobban beleássa magát a prosecco iránt lelkesedésből a témába, nagyjából tizenöt perc után valamelyik olasz webshopban találja magát, hogy berendelje a különböző apellációkból származó proseccókat, és talán még col fondót is tesz a kosarába, a tömeggyártott termékekkel ellentétben palackban erjedt, onnan az elhalt élesztők eltávolítása nélkül forgalomba hozott proseccót.

 

Sokáig úgy nézett ki, hogy a prosecco lesz az utolsó olyan pezsgő, ami nem hódol be a rozék térhódítását jelző világtrendnek. De végül behódolt, amit maga a legutóbb 77 százalékos eredménnyel újraválasztott Luca Zaia legás venetói régióelnök – Matteo Salvini legnagyobb párton belüli ellenfele – jelentett be büszkén. Akkor lehet hivatalosan prosecco rozét forgalombahozni, ha az 85 százaléknyi glera mellett 15 százalékban pinot noirt is tartalmaz, ettől lesz ugyanis színe.

 

Számos helyi borász rögtön tiltakozni kezdett:

 

leértékeljük ezzel a borrégiót, az exportpiacok érdekében befekszünk a pénznek és a marketinggépezeteknek, megalázzuk a venetói hagyományokat, és ráadásul egy nemzetközi szőlőfajtával tesszük mindezt a kiváló helyi kékszőlő, a raboso helyett, mondták.

 

Hivatalosan már 2020 májusában piacra kerülhetett az áru, de igazából csak az elmúlt pár hétben vált látványossá, Olaszországban ugyanis ez lett a Valentin-nap hivatalos itala, a nagyobb szupermarketek tele voltak a minősíthetetlenül ocsmány rózsaszín masnikba csomagolt, a franciacortákhoz képest féláron árult rozéproseccókkal. Ezt aztán lehet elkurvulásnak, megújulásnak, a piac nyomásának való engedésnek, portfólióbővítésnek vagy épp látókörtágításnak is gondolni, egy biztos: amit kóstoltam, meglepően finom volt.

 

A La Gioiosa többszáz szőlőtermelő termését integráló cég, az egyik legismertebb és legnagyobb Treviso-környéki proseccogyártó, a termékei megbízható tömegtermékek, kellően olcsók, és mióta láttam, hogy az Autogrillben 10 euróba kerül a magnumpalackos brut proseccojuk, semmilyen bulit nem tudok már elképzelni nélküle. A rozéproseccójuk habzása elegáns, szájban visszafogott tejszínhabos eper, és egy minimális szőlőcukor, tökéletes mindenhogyan, körző-vonalzó ez is: mint fehér társa, egyformán popzene.

 

10-es skálán? 5 pont (hogyhogy ennyi?)

Mennyibe kerül? 6,30 euró (kicsivel 2000 forint fölött)

Hol kapható? Ez sehol, de egy magyar webshopban van egy másik.

 

Ajánlanál te is? Írj: martin kukac azonnali pont hu

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás