+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. november 7. szombat, 17:07
A magyar prosecco meglepetésre Villányból érkezik. Mindent hoz, amit Joe Biden leendő elnökségétől reálisan el lehet várni: azaz a műfaji megkötéseken belül a kötelezőt.

Mi bizony minden héten megírjuk, mit igyál. Lehet az egy családi pince jólmenő slágere, a nagytermelő tömegbora, egy garázsborászat parcellaszelekciója, kései szüretelésű cirfandli, magas savú rajnai vagy akár szerb ürmös, a lényeg, hogy finom legyen. De az se baj, ha meghökkent és kimozdít a kényelmes komfortzónából. Téged is, minket is. További szempont: ne legyen túl nehéz hozzájutni.

 

Elnézést a többhetes szünetért, pár kivétellel elfogyott a magyar borom. Szerencsére Szabó Zoltán hosszúhetényi sztárborász volt olyan kedves, hogy még a lockdown előtt hozott nekem segélycsomagot, hogy itt, Olaszországban is legyen mit inni. Az egyik rögtön a szomszédjából, Villányból érkezett azzal az ajánlással, hogy Ruppert Ákos Zizzije most a legjobb habzóbor a piacon, úgy igyam.

 

Hát úgy is ittam.

 

Első kortyra questo è il prosecco ungherese, azaz ez a magyar prosecco, tiszta körte benne minden, mintha a sarki Esselungából hoztam volna fel egy Mionettót, árban is ugyanott van, sőt, a harmatgyenge forint miatt ez még olcsóbb is. Az alapanyaga viszont jóval komolyabb egy proseccóénál: chardonnay és pinot nero, akarom mondani pinot noir alkotja, tömörebb is a korty, talán a habzás, a mousseux is durvább egy fokkal, de összességében rendben van.

 

Mármint a műfaji kereteken belül.

 

A gyöngyöző- és habzóborok ugyanis még véletlenül sem pezsgők, így egy tartályos erjesztésű, a champagneista lobbi által tankpezsgőnek nevezett Charmat- vagy éppen Martinotti-módszerrel készült bollicine izgalmait nem tudják hozni, mivel nem ment végbe bennük második erjedés. Ezek azok, ami rájuk van írva: borok, amikben annyi szén-dioxidot nyelettek el, hogy elérjék a gyöngyözőbornak (1-2,5 bar), illetve a habzóbornak (3 bar) írt túlnyomást.

 

De alapvetően borok, így ha borjellegük van, az nem feltétlenül baj, noha a műfaj példaképe és csúcsa, a prosecco lényege pont az, hogy egy annyira semmilyen szőlőfajtából készül, hogy nincs igazán borjellege, tisztára olyan, mint egy szénsavas fröccs, csak épp sokkal több almával és körtével. Amíg Magyarországon irtották az izsáki sárfehért, mondván csak sava van, nem jó az semmire, az olaszok a saját glerajukat kis pluszszénsavval már palackonként akár 10 euróért is el tudják adni.

 

A prosecco ugyanis a borok iPhone-ja: amíg nem dobták piacra, senki sem gondolta, hogy akarna belőle, most meg senki nem akar mást, hiszen kapható ez is, pláne ennyi pénzért.

 

Az európai borfogyasztók azonban patrióták, és kifejezetten szeretik, ha a világtrendeket hazai fordításban is megkóstolhatják. Meg eleve, ott az egész Kiskunság, tele lehetne újra rakni izsáki sárfehérrel vagy valami ahhoz hasonló rezisztens fajtával, és lehetne nyomni a tankpezsgőt. Ruppert Ákos ezzel a gyöngyözővel addig is bizonyítja, hogy az olasz siker semmi másból nem áll, mint szaktudásból és a technológia magabiztos alkalmazásából. Meg ügyes marketingből, de ezt a nyulas címkés pincének szintén nem kell elmagyarázni. Olyan gyorsan fogy el ez a Zizzi, mint ahogy Sleepy Joe bealszik majd a következő négy év trumpista vicceiben.

 

10-es skálán? 4 és fél pont

Mennyibe kerül? 2090-2290 forint

Hol kapható? Bortársaság

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vörösterror és a fehérterror során a hazai zsidóság egyenlően szenvedett, azonban a fehérterror hivatalos emlékezetkultúrájából mint áldozatok valamiért kimaradtak.

Von der Leyen két alelnöke és a kohéziós biztos azután határozták erre magukat, hogy találkoztak a koronavírus-pozitív portugál pénzügyminiszterrel.

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás