+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. február 9. kedd, 14:41
Igor Matovič szlovák jobboldali miniszterelnök a francia Le Monde-nak adott nagyinterjút, amiben keményebb és határozottabb EU-s fellépést szorgalmaz Moszkvával szemben. Szerinte le kellene állítani az Északi Áramlat 2-gázvezeték építését is. Ellenzi, ha egyes tagállamok különutakat járnak a vakcinapolitikában. Beszélt Orbán Viktorról és a pozsonyi kormányon beüli konfliktusokról is.

Igor Matovič szlovák kormányfő február elején Párizsban tett látogatást, ennek kapcsán adott nagyinterjút a liberális Le Monde napilapnak. A jobboldali populista politikus többek között beszélt a koronavírusról is. Szerinte lehetnek ugyan jogosak az EU-t ért kritikák a vakcinák beszerzése kapcsán, de úgy véli: az EU segítsége nélkül a helyzet még rosszabb lenne a legtöbb tagállamban. Elismeréssel szólt ezért a nyugat-európai sajtóban a késedelmes vakcinaszállítások miatt a kritikák kereszttüzében álló Európai Bizottságról, amelynek vakcinapolitikáját „jó munkának” tartja:

 

„Elképzelni se merem, milyen helyzetben lenne Szlovákia, ha nem lennénk az EU része.”

 

Ellentétben Orbán Viktorral a szlovák politikus nem tervezne egyelőre orosz és kínai vakcinákat beszerezni. Az orbáni lépést úgy kommentálta a francia lapnak, hogy a magyar politikus „olyasvalaki, aki szereti a maga útját járni”. De hozzátette: ha nem válnak be az AstraZeneca eredményei, akkor valóban el lehet gondolkodni más oltóanyag beszerzésén – de hangsúlyozta, hogy szerinte itt is közös európai uniós fellépésre lesz szükség. Matovič azt szorgalmazta, hogy az EU tagállamai a vakcina kérdésben is

 

tanúsítsanak „nagyobb egységet” – főleg az orosz és a kínai vakcinákkal szemben.

 

Az Északi Áramlat 2 vége?

 

Az Európai Unióról nemcsak a koronavírus kapcsán beszélt, hanem az Oroszországgal fennálló viszony vonatkozásában is. Szerinte határozottabb fellépésre van szükség a jelenlegi putyini rendszerrel szemben. Ennek kapcsán szorgalmazta a Németországot a Balti-tengeren keresztül Oroszországgal összekötő Északi Áramlat 2-gázvezeték építésének leállítását is. Matovič úgy véli: az egész projekt „kezdettől hibás volt”, mert az szerinte pusztán a Kreml geopolitikai céljait – konkrétan: Ukrajna megkerülését – szolgálta. A szlovák miniszterelnök nagyobb egységet és határozottságot várna el:

 

„Ha Európa az öklével az asztalra csapna, és befejezné a projektet, az egy erős Európa jele lehetne.”

 

De ennek lehetőségével ő sem számol, ugyanis a projekt „már most annyira előrehaladott, hogy nem érné meg nem befejezni, gyakorlatilag már kész van”.

 

Közös jogállamiság, pozsonyi kormánykonfliktus

 

A francia lap kérdésére, hogy Szlovákia miért tagja még mindig a visegrádi együttműködésnek, Matovič azt mondta, hogy „ez független az egyes országokban hatalmon lévőktől”, azaz ő nem egy-egy konkrét kormányfővel, hanem a közép-európai államokkal akar együttműködni. Azt azonban hozzátette: a jogállamiság körüli vitákban Pozsony teljes mértékben elkötelezett a jogállamiság mellett, de megérti, ha Budapest és Varsó azt szeretné: az EU definiálja pontosan ennek tartalmát. Azt javasolja:

 

minden állam nyújtsa be a maga jogállamiság-definícióját, és ezekből lehetne egy kompromisszumos, közös uniós jogállamisági elvárásrendszert felállítani.

 

Matovič a szlovák kormánykoalíción belüli vitákról is beszélt a francia lapnak. Élesen bírálta Richard Sulík gazdasági minisztert, a neoliberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt elnökét, mert szerinte az SaS akadályozná a szerinte sikeres szlovák koronavírus-politikát – miniszteréről a kormányfő azt mondta:

 

„Normális helyzetben már nem lehetne miniszter.”

 

De szerinte most nincs idő erre a vitára (kettejük konfliktusának okairól itt írtunk bővebben), mert a koronavírussal és „a maffiasárkánnyal” kell megküzdenie, „amely hatalmába kerítette” Szlovákiát.

 

NYITÓKÉP: Igor Matovič / OĽaNO, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás