+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. április 1. szerda, 17:12
Még nincs kéthetes az új koalíciós kormány, itt az első belső ellentét: Igor Matovič minden áron rendet tenne, neoliberális gazdasági minisztere viszont nem szeretné kiiktatni a gazdaságot. Úgy tűnik, a szlovák miniszterelnök immár kormányon is folytatja a showman-politizálást.

Igor Matovič szlovák kormányfőt alig iktatták be hivatalába, máris teljes erőbedobással kezdett munkához: múlt hét óta Szlovákiában tilos maszk vagy valamilyen arcot takaró viselet nélkül az utcára lépni, áprilistól testhőmérsékletet ellenőriznek a gyárak, boltok és intézmények előtt, és megszüntették az egyetemisták díjmentes utazási lehetőségét is, mert azok utazgatásra használták ki a sok szabadidőt.

 

Egy hét sem telt el viszont a még európai viszonylatban is kirívóan szigorú szlovákiai intézkedések óta, a miniszterelnök egy olyan tervvel állt elő, amelyeddig még az Európában legsúlyosabban érintett – ezáltal a legkeményebb intézkedéseket meghozni kénytelen – Olaszország sem merészkedett: a miniszterelnök

 

három hétre a teljes országot kikapcsolná három-négy hétre, vagyis blackoutot vezetne be.

 

Katonás rend

 

A terv nagyon úgy néz ki, a korábban ellenzékben látványos botránypolitizálást folytató Matovič fejében érlelődik egyelőre, hiszen mint elmondta, a blackout (és az ezzel együtt járó rendkívüli állapot) is csak egy lehetőség, vagyis távolról sem biztos annak bevezetése. Mindenesetre a Sme tudósítása szerint egyelőre azt lehet tudni, hogy:

 

+ A jelenlegi intézkedésekkel a szociális életet 70 százalékkal sikerült visszavágni, Matovic úgy számol, egy blackout esetén ez 90 százalékra nőne.

 

Leállna minden az országban, „ami nem szükséges”, lezárnák a határokat, beszüntetnék a tömegközlekedést és országos karantént hoznának létre.

 

Ha leáll az ország, akkor katonai rendre, katonai fegyelemre lenne szükség.

 

Ha a blackoutnak vége, akkor Matovič szerint viszont minden visszatérhetne a normál kerékvágásba, kinyithatnának például az iskolák is.

 

A katonai fegyelem nemcsak valami ködös politikai szólam: Matovič szerint ebben az esetben a katonaságnak kéne szerveznie az ellátás egy részét is.

 

Ezt a döntést mihamarabb – egy-két héten belül – meg kell hozni, mivel a szlovákiai gazdaság a jelenlegi helyzetben napi 70 millió eurót – 360-as forinttal számolva jó 25 milliárd forintot – veszít. Matovič szerint ez az állapot nem mehet a végtelenségig, Szlovákia vehet fel hiteleket, de azokat majd valakinek vissza kell fizetnie.

 

Ha viszont meglépné a blackoutot, Matovič előre konzultálna a polgárokkal arról, hogy ebbe beleegyeznek-e, nem szeretne egy ilyen döntést egyik napról a másikra meghozni.

 

Nem is ez az egyetlen út a vírus megfékezésére, hiszen lehet a jelenlegi, enyhébb intézkedések útján is továbbhaladni a miniszterelnök szerint, csak akkor jóval tovább tarthat a járvány.

 

Koalíciós nem a showmankedésre

 

Lehet, hogy a február végén tartott választásokat Matovič pártja, a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) nyerte meg, de a kormánykoalícióba Matovič további három pártot, a neoliberális SaS-t, a jobboldali-populista Sme rodinát és a jobbközép Za l'udít is bevette. Hogy milyen kihívások is állnak az új kormány előtt, arról itt írtunk bővebben.

 

Márpedig a gazdasági tárcát vezető neoliberális Richard Sulík hamar megüzente: ő bizony nem menne bele egy ilyen leállásba.

 

„Hacsak nem történik rendkívüli esemény, ha nem lesz napi 1000 halott, mint Olaszországban, határozottan ellenezni fogom a gazdaság felszámolására irányuló kísérleteket”

 

– reagált Sulík a miniszterelnöki javaslatra.

 

Ugyanígy nem állt be Matovič ötlete mögé Veronika Remišová Za l'udí-s miniszterelnök-helyettes sem, aki szerint egy ilyen intézkedés csak fokozná az amúgy is súlyos gazdasági helyzetet és rontaná az emberek pszichológiai állapotát. „Szlovákia egy nyitott gazdaság, nem állíthatjuk meg az élelmiszerek és kulcsfontosságú termékek mozgását a határon” – mondta a miniszterelnök-helyettes, aki szerint külföldről a blackout után ugyanúgy újra behozhatná valaki a járványt. Remišová szerint ehelyett több tesztre, jobb kontaktkutatásra lenne szükség.

 

Ugyanígy gondolja Peter Pellegrini exminiszterelnök, az ellenzéki Smer vezetője is: szerinte ez egy „társadalmi kísérlet” lenne, amelynek megjósolhatatlan következményei volnának, az emberek pánikolni kezdenének, és megszűnhetne az államba vetett bizalom is.

 

BORÍTÓKÉP: OĽaNO Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban a születésnapos, de azt sem hallgatjuk el, hogy közben Soros György már a HBO-ba is bevásárolta magát!

Indiában növekszik ugyan a koronavírus-fertőzések száma, mégis a szigorú intézkedések enyhítése mellett döntöttek.

Az aktív esetek és az új fertőzöttek száma pedig lényegében stagnál.

A hatóságok nem tudtak volna mindenkit ellenőrizni – többek között erre hivatkozva hozta nyilvánosságra a házi karanténra ítélt emberek nevét a montenegrói kormány.

A Microsoft szerint nem a koronavírus-járvány miatt volt szükség az elbocsátásokra.

Péntekről szombatra sokan, 118-an gyógyultak fel a koronavírusból, de eközben sajnos újabb hét beteg elhunyt.

Egész Európában egyedülálló módon korlátozásokkal engedik vissza a nézőket hétvégén a magyar stadionokba, így összejött az, amiről élő ember nem hitte, hogy összejöhet!

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Twitter megosztás Google+ megosztás