Az AstraZeneca vakcinájának gondjai vannak a dél-afrikai vírusmutánssal

2021.02.09. 10:15

Az enyhe és a közepes lefolyású megbetegedés esetében csak annyira volt hatásos az AstraZeneca vakcinája, mint a placebó. A Pfizeré valamelyest kevésbé hatott egy másik vizsgálat szerint.

Az AstraZeneca vakcinájának gondjai vannak a dél-afrikai vírusmutánssal

Komoly gondot okozhat az egyik új vírusvariáns az AstraZeneca oltásának felhasználásában: a New York Times ír arról, hogy egy dél-afrikai kutatás szerint a dél-afrikai mutánsnak is nevezett B.1351-es vírusvariáns ellen bizonyos esetben nem hat az AstraZeneca oltása.

Emiatt Dél-Afrika le is állította az oltást a vakcinával még szombaton, most épp az egészségügyi dolgozókat oltják. A hivatkozott klinikai vizsgálat 1500 főn tesztelte a vakcinát, az azzal beoltottak közül 748 főből 19 ember fertőződött meg, a placebóval, tehát hatóanyag nélküli oltással beoltottak közül pedig 714-ből 20 fő. Egy hatóanyag nyilvánvalóan akkor hatásos, ha jobb eredményt lehet vele elérni, mint a placebóval,

így az AstraZeneca oltása nem volt az.

Az enyhe és közepes lefolyású megbetegedés ellen nem működik

De pontosan mi ellen nem volt hatásos? A vizsgálatban résztvevők között kicsi volt a súlyos lefolyású fertőződés kockázata, mert fiatalabbak voltak, így azt nem lehet megmondani, hogy a súlyos lefolyású fertőzés ellen sem védene-e az oltás. De

az enyhe vagy közepesen súlyos lefolyású fertőződés ellen hatástalan volt.

A tudósok szerint további vizsgálatokra van szükség annak kiderítésére, hogy a súlyos lefolyású fertőzés ellen mennyire hatásos a vakcina, de a beoltottak vérében megjelenő immunválasz alapján bizakodóak, hogy az. Ha ezt további vizsgálatok is alátámasztják, a hatóságok újrakezdik az oltást a vakcinával.

A hír azért is rosszul érinti Dél-Afrikát, mert

egy hete érkezett meg 1 millió adag AstraZeneca-vakcina, ettől várták az átoltottság felpörgetését.

A másik gond, hogy úgy tűnik, a korábbi koronavírus-fertőzés sem ad védelmet a dél-afrikai variáns ellen, miközben az országban már a B.1351-es variáns a legelterjedtebb. Ez az eredetinél gyorsabban terjedő, de enyhébb lefolyású betegséget okozó variáns már legalább 32 országban megjelent, a legtöbb, majdnem 700 esetet Dél-Afrikából jelentették, ahol 2020 októberében fedezték fel. Magyarországi jelenlétéről eddig nincs hír.

Az általános helyzet ugyanakkor nem rossz: Dél-Afrikában január 11. óta csökkenő trendeket muutat a járvány, az új megbetegedések száma napról napra csökken. A legutóbbi hétnapos átlag 3000 főre esett vissza a januári 19 ezerről. Eddig 46 ezer ember halt meg a járvány következtében.

A Pfizer-vakcina sem szerepelt olyan jól a dél-afrikai mutáns ellen

A Pfizer/BioNTech is eredményeket publikált a vakcinája új, brit és dél-afrikai variánsok elleni hatásosságát illetően. A kutatók olyan genetikailag módosított vírussal fertőzték meg a vizsgálat résztvevőit, amelyek hasonlítotak a vírusmutációkra, és a szervezet megkezdte ellenük is az antitestek termelését.

A dél-afrikai variáns ellen valamennyivel kevésbé volt hatásos a vakcina, mint a brit ellen.

Ennyire fogalmaz konkrétan a Pfizer közleménye, adatokat, számokat nem említ.

A vírus mutálódása, genetikai változása természetes jelenség, a legtöbb ilyen változásnak nincs jelentősége az oltás hatékonysága vagy a fertőzés után már kialakult védettség szempontjából. Jelenleg három nagyobb mutációt különböztetünk meg a koronavírus esetében: a korábbi domináns vírususnál akár 70 százalékkal gyorsabban terjedő, de enyhébb megbetegedést okozó brit, a dél-afrikai és a brazil vírust. Ezeket folyamatosan vizsgálják a világ immunológiai laboratóriumai, hogy minél jobban feltérképezzék a jellegzetességeiket.

A védőoltások hatásossága különbözőképpen változik a variánsok esetében attól függően, hogy milyen elven működnek. Itt magyaráztuk el A reszkessetek, betörők Kevinjének segítségével, hogy melyik vakcina hogyan működik, valamint a variánsokkal kapcsolatos hatásosságukat is. Itt pedig azt, hogy kinek melyiket ajánljuk.

Az AstraZeneca oltása rekombináns vakcina, amely egy emberre ártalmatlan vírussal, egy adenovírussal juttatja be a szervezetbe a vírus egy részének, a tüskefehérjének a genetikai állományát. Ezt ismeri fel a szervezet, és ha a vírus bejut a szervezetbe, kiváltja az immunválaszt, antitesteket termel. De ez a fehérje módosulhat a mutációk miatt, így egy jelentősen módosult vírusvariáns esetében módosítani kell a védőoltást is, hogy az új tüskefehérjére is kiváltsa az immunválaszt.

AstraZeneca: csőstül jön a baj

A hagyományos, elölt vírussal működő oltások esetében (ilyen a kínai Sinopharm vakcina, amiből 5 millió adagot vásároltunk), mint szakértőink elmondták, jobban reagálnak a vírusban lezajló genetikai változásokra, a hatékonyságuk kevésbé esik vissza –, igaz, eleve kevésbé hatékonyak, mint a rekombináns, vagy a legújabb generciós, módosított mRNS-sel működő vakcinák (utóbbiba tartozik a Pfizer/BioNTeché).

Az AstraZeneca vakcinájával nem ez az első probléma. Olaszország beperelte a svéd-brit céget, mert nem tudta leszállítani a szerződéseben ígért mennyiség leszállítását, és Németország is fontogatja a jogi utat. Az Európai Bizottság is nagy nehezen érte el, hogy a cég ne csak 31 millió adagot szállítson le, hanem 40 milliót a vállalt 80 millió adagból. Még exportnehezítő lépésekre is szükség volt, mert felmerült, az AstraZeneca azoknak rendesen szállít (pl. Nagy-Britannia), akik többet fizetnek.

Azt sem lehet még tudni, hogy

a vakcina egyáltalán alkalmas-e a 65 éven felüliek oltására, hat uniós tagállami gyógyszerhatóság szerint nincs elég adat ebben a korcsoportban a hatékonyságra,

ezért nekik nem ajánlják az oltást, jóllehet az uniós gyógszerhatóság EMA kiadta az engedélyt a 65 év felettieknek is. Emellett a svájci gyógyszerhatóság nem engedélyezte az oltást addig, amíg nincs elegendő adat a vakcina 3-as tesztfázisú, azaz sok (többezer fős) tesztalanyon végzett vizsgálatából.

Magyarországon január 20-án engedélyezte az OGYÉI a vakcinát, vizsgálat nélkül, a brit gyógyszerhatóság engedélye alapján, ahol ez már december 30-án megtörtént.

NYITÓKÉP: Rohit Barnwal / Facebook

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek