+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 27. szerda, 19:51
Folytatódik a hatalom és az ellenzéki politikus közti küzdelem, miközben Alekszej Navalnij a börtönben várja a tárgyalást, hívei pedig már a második tüntetést szervezik, hogy elérjék szabadon bocsátását.

Miközben Oroszországban már javában szerveződik az újabb hétvégi tüntetés Alekszej Navalnij ellenzéki aktivista szabadon bocsátásáért, az orosz hatóságok házkutatás tartottak lakásán, csapatának irodáiban, és a szövetségeseinek lakásán is, írja a The Moscow Times.

 

A házkutatás érintette Navalnij szervezetének, az Antikorrupciós Alapítvány irodáit, amelynek vezetője, Ivan Zsdanov kitweetelte azt is, ahogy a rendőrök nemes egyszerűséggel feltörik az irodaajtót. A helyiségben volt egyébként Navalnij öccse, Oleg is.

 

 

 

Zsdanov azt is kitweetelte, hogy a rendőrség megpróbál behatolni Navalnijék lakásába, ezt a lakásban lévő Julia Navalnajának rögzítette:

 

 

 

 

Az első, egyben engedély nélküli tüntetéshullám múlt szombaton zajlott le, több mint 120 orosz településen emberek tízezrei követelték, hogy Navalnijt, akit rögtön hazatérése után letartóztattak a moszkvai Seremetyevó repülőtéren, engedjék szabadon január 31-én. A tüntetések idején 4000 embert tartóztattak le - volt, hogy a rendőröket hógolyózápor fogadta:  

 

 

 

 

Navalnijt hivatalosan azért tartóztatták le január 17-én, mert 2014-ben felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, a próbaidő 2020. december 30-án járt le. Navalnijnak pedig meg kellett volna jelennie a rendőrségen azután, hogy kiengedték a berlini Charité egyetemi kórházból. De Navalnij jelezte, nem fog hazatérni a kívánt időre. Ezzel pedig a hatóságok szerint

 

megsértette a felfüggesztett börtönbüntetés feltételeit,

 

a bírósági tárgyalásig őrizetben marad.  

 

Azért lábadozott a Charité kórházban, mert a német orvosok a KGB-által kifejlesztett novicsok mérget találtak a szervezetében. Navalnij augusztus 20-án lett rosszul a Szibériából Moszkva felé tartó repülőgépen, majd kómába esett, Berlinbe szállították, ahol utána még hetekig volt kómában, és hosszas gyógyulási folyamat vette kezdetét. Első rosszulléte után az omszki kórházba szállították, ahol

 

az orosz orvosok nem találtak mérgezésre utaló jeleket.

 

Végül január 17-én hazarepült, a gépe a Vnukovói Nemzetközi Repülőtéren szállt volna le, de azt a hatóságok az érkezés előtt egy órával lezárták, és a gépet Seremetyevóra irányították át. Feltehetően azért, mert Vnukovón Navalnijt hívei hatalmas tömege várta, közülük sokakat a rendőrség őrizetbe vett. A hatóságok azt is megakadályozták, hogy a hívek gyorsan átáramoljanak Seremetyevóra.   

 

Navalnij Youtube-csatornáján két nappal később jelent meg egy kétórás riport, amely bemutatta azt a luxuspalotát, amit a politikus szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök használ. A már 96 milliónál is több megtekintésnél járó videóban Navalnij bemutatja a 400 milliárd forint értékű, a Fekete-tenger partján fekvő hatalmas palotát és földterületet.

 

 

A birtok 36-szor nagyobb, mint Monaco hercegsége, 68 hektár erdős terület tartozik az épületegyütteshez, amelyhez 80 méteres völghíd vezet, de van itt 2500 négyzetméteres teaház is, valamint osztrigafarm, amfiteátrum, helikopterleszálló és borászat is. Putyin később tagadta, hogy az ővé lenne a birtok, nincs sem az ő, sem a rokonai tulajdonában, mondta egy diákokkal tartott találkozón.

 

NYITÓKÉP: Baza / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

Tudják, hogy idén is lesöpri a Fidesz a javaslatukat, ám 2022 után szerintük meglesz az ügynöknyilvánosság. Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét kérdeztük.

Egy amerikai középiskolai fúvószenekarban megvalósított megoldás kétségtelenül kényelmetlen, de az igazgató szerint a gyerekek legalább
újra együtt zenélhetnek.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás