+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Dercsényi Dávid
2021. január 19. kedd, 09:40
Sadiq Khan polgármester szerint így majd kiderül, tényleg jóval több fekete vezetőt állítanak-e meg a rendőrök, ahogy ezt egy tanulmány állítja.

A londoni rendőrség úgy döntött, feljegyzi, hogy a megállított autóvezetők milyen etnikumúak, írja a Guardian. A kezdeményezés ötlete egy 2020-as tanulmány – amibe a londoni polgármester, Sadiq Khan írta az előszót – után született, amely

 

azt találta, a városi rendőrök hatszor nagyobb eséllyel állítanak meg fekete sofőröket, mint a más bőrszínű vezetőket. 

 

Ezek az ügyek nagy vitát kavartak, mint például Bianca Williams atléta ügye még 2020 júliusában. Öt rendőr állította meg Mercedesüket, majd őt és partnerét, a portugál sprinter Ricardo Dos Santost is megbilincselték, miközben gyerekük a kocsiban ült. A rendőrség átvizsgálta őket, semmi törvénytelent nem talált. Az ügyben vizsgálat indult, a rendőrséget faji profilképzéssel vádolták, amit a hatóság tagadott, Williams pedig rasszizmussal vádolta a rendőrséget.  

 

A londoni rendőrség mostanáig csak azokban az esetekben tartotta nyilván az igazoltatottak etnikumát, ha gyalogosan igazoltatták őket, a vezetőket nem. Így most egy hathónapos program keretében a rendőrök fel fogják jegyezni a jármű megállításának idejét, a vezető etnikai hátterét, nemét, korát és az autó márkáját és modelljét is. A rendőrság abban bízik, hogy ez a program majd megmutatja az igazi arányokat abban, kiket is állítanak meg.

 

Igaz, módszertanilag eléggé megkérdőjelezhető módon: kérdés, mennyire kaphatnak egy ilyen előre bejelentett akcióval valós képet, amikor a rendőrök is tudják, milyen elvárások és vádak foglalmazódnak meg, így

 

ez a lépés inkább PR-fogásnak tekinthető.

 

A hatóság mindenesetre szeretné, ha a közbizalom erősödne irántuk a londoni feket közösségekben is. A gyenge bizalom a rendőrség iránt ugyanis a bűnfelderítést, a bejelentések számát, állampolgári együttműködés mértékét is gyengíti.

 

NYITÓKÉP: André Gustavo Stumpf / Wikipedia Commons

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

Márciusban újra tárgyalnak majd róla a tagállamok vezetői.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás