+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 21. hétfő, 18:23
Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

A bíróság bűnösnek találta, és három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Ervine Kimpalu londoni lakosra kábítószer-kereskedelemért, illetve az ebből származó készpénz birtoklásáért. Az ítélet azonban itt nem ér véget: Ervine Kimpalu egy öt évre szóló tiltást is kapott, melynek értelmében nem rappelhet arról, amiről csak akar.

 

Az érintettet ugyanis művésznevén Rico Racksnek hívják, és egyike azoknak a rappereknek, akikkel évek óta hadakozik a brit rendőrség.

 

Rico Racksnek az ítélet szerint az elkövetkező öt évben kerülnie kell számaiban a drogozáshoz kapcsolódó szóhasználatot, amit ennek előtt előszeretettel megtett.

 

Így például nem rappelhet az úgynevezett bandoe nevű helyről sem, ami a szlengben a kábítószer-kereskedelem és -használat színhelyét jelöli.

 

London polgármestere szerint a bűnözésről szövegelő rapperek miatt sok a késelés Nagy-Brittaniában

 

A tiltás nem olyan meglepő, ha hozzátesszük, Rico Racks az úgynevezett drill rap műfaját képviseli. A drill rap az egyesült államokbeli Chicagóból származik, és védjegye a szövegvilága: erőszak, bűnözés, nihilizmus, az utcai gettók és bandák világa – ilyen és ehhez hasonló, sötét témák jellemzik ezt a műfajt. Az évtized elején kialakult drill zene pár éven belül a brit utcákat is elérte, először Londonban jelentek meg azok a rapperek, akik társaiknál jóval kihívóbban, tabukat döntögetve kezdtek el mesélni az erőszakos, hedonista bűnözőéletről.

 

Sokaknak azonban ez nem tetszik, és azt állítják, hogy a drill rapperek a bűnözői életmódot, az egymással rivalizáló bandákat népszerűsítik, és ennek is köszönhető, hogy bizonyos bűncselekmények száma megemelkedett az Egyesült Királyságban.

 

London polgármestere, Sadiq Khan például idén márciusban a drill zenében találta meg az egyik okát annak, hogy emelkedett a késeléses bűnelkövetések száma az országban, és átfogó oktatási reformot sürgetett a helyzet javítása érdekében.

 

A rendőrök és a rapperek már évek óta gyűrik egymást

 

A rendőrségnek pedig meg is vannak az eszközei arra, hogy fellépjen a drill rapperek ellen, hála a 2007-es, a súlyos bűncselekményekről szóló törvénynek, ami a korábbiakhoz képest jóval mélyebb és szélesebb körű adatmegosztást tesz lehetővé a kormányzati ügynökségek között a súlyos bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében.

 

A 2007-es törvény alapján létrehozott, a súlyos bűnelkövetéseket megelőzni hivatott rendelet, a Serious Crime Prevention Order (röviden SCPO) már kifejezetten azt célozza, hogy a rendőrség anélkül is felléphessen a bűncselekmények lehetséges gyanúsítottjaival szemben, hogy ellenük büntetőjogi eljárást kelljen kezdeményezni.

 

A gyakorlatban a rendőrség arra is használja a rendeletet, hogy a szürkezónás bűnözéssel szemben is fellépjen, mint amilyen a szerintük a bűnöző bandaéletet népszerűsítő drill rap.

 

Nagy visszhangja volt például annak a 2018-as esetnek, amikor a Skengdo és AM nevű drill rappereket a bíróság kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azért, mert egy koncertjükön eljátszották a bandavilág erőszakosságáról szóló Attempted 1.0 című számot. Tavalyi történet az is, hogy öt drill rapper a bíróság ítélete alapján nem hozhat ki új számot erőszakos szövegekkel, és kötelezően értesíteniük kell a rendőrséget minden új megjelenésükről, illetve koncertjükről.

 

Ezek az ügyek persze megütközést keltettek a szólásszabadságért felszólaló szervezetek, illetve a rapperek között is. A Skengdo és AM-ügy kapcsán A Cenzúra Indexe nevű szervezet vezérigazgatója, Jodie Ginsberg például a törvényi szabályozás túlterjeszkedéséről beszélt, ami szerinte nem oldja meg az erőszakos bűncselekmények problémáját. Hasonló véleményt fogalmazott meg idén júniusban egy vezető, Krept and Konan néven alkotó, brit rapduó is, ami egy majdnem tizenkét perces videót tett közzé, felszólítva a rendőrséget, hogy hagyjanak fel a fiatal, színesbőrű művészek kriminalizálásával.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael via Rico Racks / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás