+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. október 21. hétfő, 18:23
Művésznevén Rico Racks öt évig nem rappelhet a drogozásról.

A bíróság bűnösnek találta, és három év letöltendő börtönbüntetést szabott ki Ervine Kimpalu londoni lakosra kábítószer-kereskedelemért, illetve az ebből származó készpénz birtoklásáért. Az ítélet azonban itt nem ér véget: Ervine Kimpalu egy öt évre szóló tiltást is kapott, melynek értelmében nem rappelhet arról, amiről csak akar.

 

Az érintettet ugyanis művésznevén Rico Racksnek hívják, és egyike azoknak a rappereknek, akikkel évek óta hadakozik a brit rendőrség.

 

Rico Racksnek az ítélet szerint az elkövetkező öt évben kerülnie kell számaiban a drogozáshoz kapcsolódó szóhasználatot, amit ennek előtt előszeretettel megtett.

 

Így például nem rappelhet az úgynevezett bandoe nevű helyről sem, ami a szlengben a kábítószer-kereskedelem és -használat színhelyét jelöli.

 

London polgármestere szerint a bűnözésről szövegelő rapperek miatt sok a késelés Nagy-Brittaniában

 

A tiltás nem olyan meglepő, ha hozzátesszük, Rico Racks az úgynevezett drill rap műfaját képviseli. A drill rap az egyesült államokbeli Chicagóból származik, és védjegye a szövegvilága: erőszak, bűnözés, nihilizmus, az utcai gettók és bandák világa – ilyen és ehhez hasonló, sötét témák jellemzik ezt a műfajt. Az évtized elején kialakult drill zene pár éven belül a brit utcákat is elérte, először Londonban jelentek meg azok a rapperek, akik társaiknál jóval kihívóbban, tabukat döntögetve kezdtek el mesélni az erőszakos, hedonista bűnözőéletről.

 

Sokaknak azonban ez nem tetszik, és azt állítják, hogy a drill rapperek a bűnözői életmódot, az egymással rivalizáló bandákat népszerűsítik, és ennek is köszönhető, hogy bizonyos bűncselekmények száma megemelkedett az Egyesült Királyságban.

 

London polgármestere, Sadiq Khan például idén márciusban a drill zenében találta meg az egyik okát annak, hogy emelkedett a késeléses bűnelkövetések száma az országban, és átfogó oktatási reformot sürgetett a helyzet javítása érdekében.

 

A rendőrök és a rapperek már évek óta gyűrik egymást

 

A rendőrségnek pedig meg is vannak az eszközei arra, hogy fellépjen a drill rapperek ellen, hála a 2007-es, a súlyos bűncselekményekről szóló törvénynek, ami a korábbiakhoz képest jóval mélyebb és szélesebb körű adatmegosztást tesz lehetővé a kormányzati ügynökségek között a súlyos bűncselekmények megelőzése és visszaszorítása érdekében.

 

A 2007-es törvény alapján létrehozott, a súlyos bűnelkövetéseket megelőzni hivatott rendelet, a Serious Crime Prevention Order (röviden SCPO) már kifejezetten azt célozza, hogy a rendőrség anélkül is felléphessen a bűncselekmények lehetséges gyanúsítottjaival szemben, hogy ellenük büntetőjogi eljárást kelljen kezdeményezni.

 

A gyakorlatban a rendőrség arra is használja a rendeletet, hogy a szürkezónás bűnözéssel szemben is fellépjen, mint amilyen a szerintük a bűnöző bandaéletet népszerűsítő drill rap.

 

Nagy visszhangja volt például annak a 2018-as esetnek, amikor a Skengdo és AM nevű drill rappereket a bíróság kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azért, mert egy koncertjükön eljátszották a bandavilág erőszakosságáról szóló Attempted 1.0 című számot. Tavalyi történet az is, hogy öt drill rapper a bíróság ítélete alapján nem hozhat ki új számot erőszakos szövegekkel, és kötelezően értesíteniük kell a rendőrséget minden új megjelenésükről, illetve koncertjükről.

 

Ezek az ügyek persze megütközést keltettek a szólásszabadságért felszólaló szervezetek, illetve a rapperek között is. A Skengdo és AM-ügy kapcsán A Cenzúra Indexe nevű szervezet vezérigazgatója, Jodie Ginsberg például a törvényi szabályozás túlterjeszkedéséről beszélt, ami szerinte nem oldja meg az erőszakos bűncselekmények problémáját. Hasonló véleményt fogalmazott meg idén júniusban egy vezető, Krept and Konan néven alkotó, brit rapduó is, ami egy majdnem tizenkét perces videót tett közzé, felszólítva a rendőrséget, hogy hagyjanak fel a fiatal, színesbőrű művészek kriminalizálásával.

 

MONTÁZS: Petróczi Rafael via Rico Racks / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesszel ellentétben ők nincsenek felfüggesztve. De akkor hova tűntek?

Ellenjelölt híján nem is ez volt a nagy kérdés, hanem inkább az, hogy mit kezd majd Tusk a Fidesszel: elnökjelölti beszédéből ítélve
Orbán nem sok jóra számíthat.

Ami egyelőre biztos: megválasztják Donald Tuskot a Néppárt elnökének, és beszélni fognak fél Európa vezetői.

A horvát rendőrség rendszeresen bántalmazott kiskorú menekülteket is, a horvát-szerb határnál pedig kínzókamrát tartott fenn.

Pénteken ül össze az alakuló ülés után először a győri közgyűlés. De ki lesz a Fidesz polgármesterjelöltje?

A hat ország szerint a reformjavaslat megvalósítása nem lassíthatja Albánia és Észak-Macedónia felvételét.

A hét kérdése

Azt a sütit keressük, amihez reggelenként ugyanúgy tud lattét inni egy budai vállalkozó, mint odapörkölt feketét egy békéscsabai varrónő. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Kinek kell Paks2? Akadályozza-e az áttérést a megújulókra? Lehet-e gazdaságos? Létezik-e ellátásbiztonság atomenergia nélkül? November 22-én.

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

November 22-től egészen december 15-ig a PIM-ben!

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Várhelyi a meghallgatásán profi teljesítményt nyújtott, más, nála jóval gyengébb biztosjelöltekkel ellentétben mégis csuklóztatják az EP-ben. Hogy miért?

Twitter megosztás Google+ megosztás