+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 22. vasárnap, 20:10
Már annyira csendesek az elektromos buszok, hogy az balesetveszélyes. Mutatjuk, januártól mit fognak hallani a londoniak, akik ezekbe a járművekbe botlanak!

Már annyira csendesek az új elektromos buszok, mikor lassan haladnak, hogy januártól a londoni járművek egy részének kötelező lesz mesterséges zajt játszania a gyalogosok védelmében – írja a Wired.

 

Ugyanis a halkan közlekedő buszokra nehezebb felfigyelni, ez által pedig megnő annak a veszélye, hogy az óvatlan járókelőket elütik.

 

Nem véletlen London döntése, ugyanis a város polgármestere, Sadiq Khan szerint nekik van Európában a legnagyobb elektromos buszflottájuk, jelenleg több mint kétszáz ilyen járművet használnak. A hangot egyelőre csak a Szent Pál-székesegyház és a Shadwell nevű kerület közti buszútvonalon fogják tesztelni januártól, ám később ezt más vonalakra is kiterjesztik.

 

Az alábbi hangot fogják hallani a londoniak, ha közeleg majd egy-egy elektromos busz:

 

 

Az ötletet ugyanakkor nem Londonban találták ki: idén júliustól az Európai Unió szabályozza a kérdést. Ugyanis bevezették, hogy minden új elektromos járműnek tartalmaznia kell akusztikus riasztórendszert, hogy jelezze a gyalogosoknak, az autó mozgásban van. Eszerint a húsz kilométer/ óránál alacsonyabb sebességgel közlekedő autóknak legalább 56 decibeles hangerővel kell figyelmeztetnie.

 

A régebbi elektromos kocsik 2021-ig kaptak haladékot, hogy beszerezzék az előírt riasztórendszert.

 

Érdekesség, hogy a csendes elektromos járművek hordozta veszélyt az amerikai közlekedési minisztérium egy kutatása is alátámasztja, mely szerint negyven százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valakit egy elektromos vagy hibrid autó üt el, mint annak, hogy egy klasszikus, zajos, belső égésű motorral rendelkező jármű.

 

Egyébként az elektromos járművek kapcsán nemrég az Azonnali is írt egy cikket, igaz, kicsit más témában: azt jártuk körbe, hogyan szabályoznák a sokak által imádott és gyűlölt e-rollereket a döntéshozók és a pártok.

 

FOTÓ: Oxyman / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Vasárnap ismeretette részletesebb előválasztási programját a párt. Négyhetes munkahét, új választási rendszer, bérlakásprogram. A részletekért olvasd el a cikkünk!

Újra itt van Ercsey Dániel boriskolája: ezen a héten az olaszrizlingről lehet mindent megtudni, amit csak érdemes.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan osztanák szét az önkormányzatok között.

A volt SZDSZ-es politikus interjújában arról beszélt, az ellenzéknek a kis pártokat is beépítve nemzeti szövetséget alkotva kéne szabadságharcba indulnia a Fidesz ellen.

Kijöttek a közlönyben a csütörtökön bejelentett szigorítások részletei.

A bajor kormányfő közölte: a magyar kormánypártnak nincs többé helye az Európai Néppárt közösségében. Nem először fejezi ki, hogy véget ért a Fidesz és a CSU közötti jó kapcsolat.

Szerinte párttársait csak a miniszteri székek érdeklik.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az új, 2020-as Egri Csillagok virtuálisan kerülnek a boruniverzumba. Március 15-én.

Ezt is szerettétek

Varga Balázs, a Fekete Zaj alapítója és főszervezője, a Tixa jegyiroda ügyvezetője szerint a zeneiparnak óriási szüksége lenne egy erős, egységes szervezetre, amely nyomást gyakorolhat a kormányra.

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Twitter megosztás Google+ megosztás