Miért kell majd mesterséges zajt hallgatnia az utcákon a londoniaknak?

Szerző: Hutter Marianna
2019.12.22. 20:10

Már annyira csendesek az elektromos buszok, hogy az balesetveszélyes. Mutatjuk, januártól mit fognak hallani a londoniak, akik ezekbe a járművekbe botlanak!

Miért kell majd mesterséges zajt hallgatnia az utcákon a londoniaknak?

Már annyira csendesek az új elektromos buszok, mikor lassan haladnak, hogy januártól a londoni járművek egy részének kötelező lesz mesterséges zajt játszania a gyalogosok védelmében – írja a Wired.

Ugyanis a halkan közlekedő buszokra nehezebb felfigyelni, ez által pedig megnő annak a veszélye, hogy az óvatlan járókelőket elütik.

Nem véletlen London döntése, ugyanis a város polgármestere, Sadiq Khan szerint nekik van Európában a legnagyobb elektromos buszflottájuk, jelenleg több mint kétszáz ilyen járművet használnak. A hangot egyelőre csak a Szent Pál-székesegyház és a Shadwell nevű kerület közti buszútvonalon fogják tesztelni januártól, ám később ezt más vonalakra is kiterjesztik.

Az alábbi hangot fogják hallani a londoniak, ha közeleg majd egy-egy elektromos busz:

Az ötletet ugyanakkor nem Londonban találták ki: idén júliustól az Európai Unió szabályozza a kérdést. Ugyanis bevezették, hogy minden új elektromos járműnek tartalmaznia kell akusztikus riasztórendszert, hogy jelezze a gyalogosoknak, az autó mozgásban van. Eszerint a húsz kilométer/ óránál alacsonyabb sebességgel közlekedő autóknak legalább 56 decibeles hangerővel kell figyelmeztetnie.

A régebbi elektromos kocsik 2021-ig kaptak haladékot, hogy beszerezzék az előírt riasztórendszert.

Érdekesség, hogy a csendes elektromos járművek hordozta veszélyt az amerikai közlekedési minisztérium egy kutatása is alátámasztja, mely szerint negyven százalékkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy valakit egy elektromos vagy hibrid autó üt el, mint annak, hogy egy klasszikus, zajos, belső égésű motorral rendelkező jármű.

Egyébként az elektromos járművek kapcsán nemrég az Azonnali is írt egy cikket, igaz, kicsit más témában: azt jártuk körbe, hogyan szabályoznák a sokak által imádott és gyűlölt e-rollereket a döntéshozók és a pártok.

FOTÓ: Oxyman / Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek