+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Petróczi Rafael
2021. január 18. hétfő, 15:09
Karácsonyék arra kérik a vállalkozókat: ha tehetik, fizessék be az iparűzési adó teljes összegét. A kerületeknél házfelújítások és fejlesztések maradnak el.

Január 14-én ültek le egymással önkormányzati és kormányzati szereplők annak érdekében, hogy egyeztessenek az önkormányzatokat érő bevételkiesésekről, például arról, hogy a 25 ezer fős lélekszám feletti településeken hogyan tervezi a kormányzat pótolni a helyi iparűzési adó megfelezése miatt keletkező költségvetési lukat. (Orbán Viktor ígérete szerint 25 ezer fő alatt a kompenzáció automatikus lesz, ennél nagyobb lakosságszámnál viszont egyéni tárgyalásokon fog eldőlni el a kompenzáció mértéke és mikéntje.)

 

Ahogy arról Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere az egyeztetést követő sajtótájékoztatón beszámolt: ezekről végül érdemben nem esett szó, csupán egy általános tájékoztatást adtak a kormány államtitkárai az országos költségvetés helyzetéről.

 

Már láthatóak a tájékoztató kampányplakátok

 

Erre is kíván reagálni a budapesti városvezetés egy intenzív tájékoztató kampánnyal, amiről eddig semmi mást nem lehetett tudni, mint hogy az önkormányzatok járvány miatti és – Karácsonyék értelmezésében – a kormányzat „büntetőpolitikája” okozta nehéz helyzetre fog reflektálni, és ennek jeleit már ezen a héten „tapasztalni fogják a budapesti járókelők”.

 

AZ EGYIK PLAKÁT A VÁROSHÁZA ELŐTT

 

A kampányról szóló, hétfői sajtótájékoztatón Karácsony Gergely elmondta: a kampány célja az lesz, hogy

 

megvilágítsák a budapestiek számára, hogy egy-egy közszolgáltatás (mint a közösségi közlekedés működése, a fűtés és a melegvíz biztosítása) mennyire sok ember munkája révén jön létre.

 

Másik célja a fővárosnak azt is kommunikálni, hogy amikor az önkormányzati politikusok arról beszélnek, hogy a kormány mennyire sok pénzt vesz ki az önkormányzatok zsebéből, akkor pont ezeket a közszolgáltatásokat féltik.

 

EGY MÁSIK PLAKÁT A VÁROSHÁZÁTÓL

 

Harmadrészt a tájékoztatás célja az lesz, hogy ezzel erősítsék, kovácsolják egybe a főváros közösségét, mert Karácsonyék szerint a jelenlegi helyzetben „a város erejére nagy szükség van”. Negyedrészt pedig cél az is – amit már eddig is tudtunk –, hogy

 

arra kérjék a vállalkozókat: amennyiben tehetik, úgy fizessék be a teljes iparűzési adót az önkormányzatoknak.

 

Arról, hogy az üzenetet milyen eszközökkel fogják eljuttatni a budapestiekhez (például közterületi plakátokkal vagy fizetett internetes hirdetésekkel), a főpolgármester nem szólt.

 

ÉS EZ IS EGY PLAKÁT

 

Mit hoznak a kormányzati elvonások a kerületeknek?

 

Karácsonyt követően a XV. kerület DK-s polgármestere, Cserdiné Németh Angéla elmondta, hogy a kormányzati elvonások idén 168 millió forinttal rövidítik meg a kerület költségvetését, és az alapvető szolgáltatások zökkenőmentes működése érdekében bizony lesznek betervezett fejlesztések, amiktől el fogják venni a forrást.

 

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere azt emelte ki, hogy sok házfelújítást nem fog tudni megvalósítani idén az önkormányzat a nehéz anyagi körülmények miatt.

 

A VIII. kerületi polgármester Pikó András kifejtette, hogy a kerületek közül az ő bevételkiesésük a legnagyobb, 4,5 milliárd forint. Pikó azt is elmondta, hogy Józsefvárosban az elvonást ők

 

Kocsis-csomagnak hívják,

 

mert annak ellenére, hogy Kocsis Máté a terület fideszes parlamenti képviselője, nem a büntetőpolitika ellen küzd, hanem annak az élharcosa.

 

A II. kerület MSZP-s polgármestere, Őrsi Gergely azt sérelmezte, hogy a válságkezelés címén hozott kormányzati elvonások miatt nem tudják megvalósítani azt a programot, aminek a teljesítésére megválasztották őket az emberek 2019 októberében.

 

Az I. kerület párbeszédes polgármestere, V. Naszályi Márta pedig azt hangsúlyozta, hogy minden önkormányzati feladat ellátására szánt tíz forintból hetet saját forrásokból (például a gépjárműadóból, a parkolási díjakból vagy az iparűzési adóból származó bevételekből) finanszíroznak, és a kormány a járványra hivatkozva pont ezt a keretet csökkenti – miközben például a budai vár megújítását célzó Hauszmann Programra százmilliárdokat költ. Mint kijelentette, szerinte ebből is látszik, hogy

 

„van pénz, csak azt nem az emberekre fordítják”.

 

A sajtótájékoztató teljes terjedelmében alább megtekinthető:

 

 

NYITÓKÉP & FOTÓK: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás