+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Rájár a rúd az önkormányzatokra a koronavírus-válság kormányzati kezelése miatt: elvonták tőlük a gépjárműadót, az ingyenes parkolás miatt az ebből származó bevételek is kiesnek a büdzséből, és az egyik legfőbb bevételi forrásuk, az iparűzési adó megfelezése is komoly érvágást jelent nekik.

 

A településvezetők ráadásul a kieső bevételeket nem pótolhatják

 

a másik oldalon további adók emelésével (legfeljebb a 2019. december 31-i szintig lehet emelni a települési adókat), és új adókat sem vethetnek ki.

 

Orbán Viktor ugyan beígérte, hogy a 25 ezer fő alatti településeknek az iparűzési adó felének kiesését automatikusan kompenzálják – a többi bevételkiesés kompenzációja azonban nem automatikus, és a nagyobb településeknél az iparűzési adó kompenzációjának sorsa is egyéni tárgyalásokon fog eldőlni.

 

Csütörtökön az önkormányzatok nehéz helyzetét ültek le átbeszélni egymással a felek:

 

+ a Belügyminisztérium részéről Felkai László közigazgatási államtitkár és Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár,

 

+ az önkormányzatok részéről pedig a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. Az előbbit Gémesi György elnök (egyben Gödöllő független polgármestere), az utóbbit Karácsony Gergely főpolgármester képviselte, aki a budapesti szövetség elnöke is egyben.

 

Bár az önkormányzatok konkrét listával érkeztek, hogy mit szeretnének elérni (például azt, hogy a 25 ezer fő alatti és feletti településeket is egyaránt és ugyanúgy kompenzálja a kormány az iparűzési adó részleges kiesése miatt, és hogy csakis velük konzultálva hozzon döntést a kormány a kompenzációról), a tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóból kiderült:

 

ezek még csak szóba sem kerültek.

 

Mint azt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, az államtitkároktól kaptak egy szép tájékoztatást az államháztartás anyagi helyzetéről, de az önkormányzatok kompenzálásáról végül nem esett szó. Ahogy arról sem, hogy mi indokolja, hogy míg a 25 ezer fő alatti települések automatikusan kapni fognak valamiféle kompenzációt, addig a nagyobb településeknél erről egyéni tárgyalásokat kell majd folytatni.

 

A fővárosi önkormányzatok részéről Karácsony Gergely mindezt úgy értelmezte, hogy

 

még államtitkári szinten sincsen semmi elképzelés arról, hogyan fogják kompenzálni a 25 ezer fő feletti településeket a kieső ipa-bevételekért.

 

A főpolgármester szerint Budapestnek 80 milliárd forint bevételkiesést okoz a kormányzati válságkezelés – ennek körülbelül fele az iparűzési adó megfelezéséből származik.

 

Újságírói kérdésre Karácsony azt is elmondta, hogy akármit csinál velük a kormány, nem fogják hagyni, hogy a fővárosi közszolgáltatások színvonala essen, és idén van még akkora tartalékuk, hogy ki tudja húzni anyagilag Budapest az őket sújtó kormányzati válságkezelés ellenére is.

 

Karácsony azt is hozzátette: nem tervezik a közeljövőben lekapcsolni a főváros díszkivilágítását, mint tették azt decemberben a kormány önkormányzatokat büntetőpolitikája ellen tiltakozva, de

 

már dolgoznak ezzel kapcsolatban egy intenzív tájékoztató kampányon, „aminek jeleit jövő héten már tapasztalni fogják a budapesti járókelők”.

 

Az egyeztetések folytatására – Gémesi György elmondása szerint – nem kaptak ígéretet az önkormányzatok a kormánytisztviselőktől.

 

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az űrhajós, Jurij Gagarin, egy csapásra világsztár lett – és a szovjet tudomány diadalát jelképezte, amerre csak járt.

A fejletlen orvosi technológia következtében 40 napos vesztegzárral próbálták meg az akkori járványokat megállítani.

Egy, a Lancet folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint ha AstraZenecával vagy Szputnyik-V-vel oltanak be,
jobb, ha nem vagy elhízott.

Bő egy héttel Teleki Pál halála után a Magyar Királyi Honvédség csapatai bevonultak a Délvidékre, segítve ezzel a nácik balkáni hadjáratát.

Története is azt bizonyítja: túlságosan leegyszerűsítő, ha nemzetek közötti háborúként akarjuk láttatni a boszniai polgárháborút.

Az izraeli parlamentbe szélsőséges cionista politikusok is bekerültek. Ha Benjamin Netanjahu kormányfő akar maradni, az ő támogatásukat is meg kell nyernie. De kik ők?

Ungár Péternek pedig, aki a szakszervezet jogait kérte számon rajta, egyszerűen annyit üzent, ne fontoskodjon.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás