+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Rájár a rúd az önkormányzatokra a koronavírus-válság kormányzati kezelése miatt: elvonták tőlük a gépjárműadót, az ingyenes parkolás miatt az ebből származó bevételek is kiesnek a büdzséből, és az egyik legfőbb bevételi forrásuk, az iparűzési adó megfelezése is komoly érvágást jelent nekik.

 

A településvezetők ráadásul a kieső bevételeket nem pótolhatják

 

a másik oldalon további adók emelésével (legfeljebb a 2019. december 31-i szintig lehet emelni a települési adókat), és új adókat sem vethetnek ki.

 

Orbán Viktor ugyan beígérte, hogy a 25 ezer fő alatti településeknek az iparűzési adó felének kiesését automatikusan kompenzálják – a többi bevételkiesés kompenzációja azonban nem automatikus, és a nagyobb településeknél az iparűzési adó kompenzációjának sorsa is egyéni tárgyalásokon fog eldőlni.

 

Csütörtökön az önkormányzatok nehéz helyzetét ültek le átbeszélni egymással a felek:

 

+ a Belügyminisztérium részéről Felkai László közigazgatási államtitkár és Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár,

 

+ az önkormányzatok részéről pedig a Magyar Önkormányzatok Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége. Az előbbit Gémesi György elnök (egyben Gödöllő független polgármestere), az utóbbit Karácsony Gergely főpolgármester képviselte, aki a budapesti szövetség elnöke is egyben.

 

Bár az önkormányzatok konkrét listával érkeztek, hogy mit szeretnének elérni (például azt, hogy a 25 ezer fő alatti és feletti településeket is egyaránt és ugyanúgy kompenzálja a kormány az iparűzési adó részleges kiesése miatt, és hogy csakis velük konzultálva hozzon döntést a kormány a kompenzációról), a tárgyalások után tartott sajtótájékoztatóból kiderült:

 

ezek még csak szóba sem kerültek.

 

Mint azt Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke elmondta, az államtitkároktól kaptak egy szép tájékoztatást az államháztartás anyagi helyzetéről, de az önkormányzatok kompenzálásáról végül nem esett szó. Ahogy arról sem, hogy mi indokolja, hogy míg a 25 ezer fő alatti települések automatikusan kapni fognak valamiféle kompenzációt, addig a nagyobb településeknél erről egyéni tárgyalásokat kell majd folytatni.

 

A fővárosi önkormányzatok részéről Karácsony Gergely mindezt úgy értelmezte, hogy

 

még államtitkári szinten sincsen semmi elképzelés arról, hogyan fogják kompenzálni a 25 ezer fő feletti településeket a kieső ipa-bevételekért.

 

A főpolgármester szerint Budapestnek 80 milliárd forint bevételkiesést okoz a kormányzati válságkezelés – ennek körülbelül fele az iparűzési adó megfelezéséből származik.

 

Újságírói kérdésre Karácsony azt is elmondta, hogy akármit csinál velük a kormány, nem fogják hagyni, hogy a fővárosi közszolgáltatások színvonala essen, és idén van még akkora tartalékuk, hogy ki tudja húzni anyagilag Budapest az őket sújtó kormányzati válságkezelés ellenére is.

 

Karácsony azt is hozzátette: nem tervezik a közeljövőben lekapcsolni a főváros díszkivilágítását, mint tették azt decemberben a kormány önkormányzatokat büntetőpolitikája ellen tiltakozva, de

 

már dolgoznak ezzel kapcsolatban egy intenzív tájékoztató kampányon, „aminek jeleit jövő héten már tapasztalni fogják a budapesti járókelők”.

 

Az egyeztetések folytatására – Gémesi György elmondása szerint – nem kaptak ígéretet az önkormányzatok a kormánytisztviselőktől.

 

NYITÓKÉP: Karácsony Gergely / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás