Orbán Viktor bejelentette az új gazdaságvédelmi intézkedéseket

Szerző: Renczes Ágoston
2020.12.19. 13:17

Hitelmoratórium, járulékelengedés és bértámogatás, csökkenő iparűzési adó, kedvezményes hitel a gyerekes családoknak. Mutatjuk az új intézkedéseket.

Orbán Viktor bejelentette az új gazdaságvédelmi intézkedéseket

A miniszterelnök a pénteki szokásos Kossuth rádiós interjújában jelentette be, hogy szombaton is bejelent: új gazdaságvédelmi akcióterv jön. Orbán Viktor a szombat koradélután a Facebook-oldalára feltöltött videóban ismertette a gazdaságvédelmi akcióterv családokat és a vállakozásokat védeni hivatott új rendelkezéseit:

+ A családok és vállalkozások hitelvisszafizetési moratóriuma fél évvel, július elsejéig meghosszabodik; csak annak kell felkeresnie a bankját, aki törleszteni szeretne.

+ A kormány a járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült válallkozásokat decemberben és januárban is a bérköltségek két harmadának elengedésével és átvállalásával támogatja. A járulékok elengedését és a bértámogatást a vendéglátóhelyek, a szállodák és az idegenforgalmi vállalkozások mellett ezúttal a magán buszos vállakozások is igényelhetik.

+ A kis- és középvállakozások, valamint az egyéni vállakozók iparűzési adója január elsejétől a felére csökken. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak a kieső bevételek kompenzálására, az ennél nagyobb települések pénzügyi helyzetét egyenként tekintik majd át.

+ A gyereket nevelő és váró családokat hatmillió forintig kedvezményes, maximum három százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik. Ebből hárommillió forint vissza nem térítendő támogatás lesz, ami a felújítás végén, utólag igényelhető.

A miniszterelnök hangsúlyozta: bízik abban, hogy ezekkel az intézkedésekkel az emberek élete mellett a munkahelyeket is sikerül megmenteni.

NYITÓKÉP: Orbán Viktor / Facebook

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek