+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2021. január 9. szombat, 16:35
Miután az amerikai elnököt letiltotta a Facebook és a Twitter, kíváncsiak lettünk, hogy mit tett volna a magyar Hundub.

Miután Amerikában Trump-párti tüntetők megostromolták az amerikai demokrácia fellegvárát, a Kapitóliumot, a főbb közösségi oldalak (a Facebook és a Twitter) letiltották Donald Trump amerikai elnököt – annak az eseményekben játszott felelősségére hivatkozva. Trump ugyanis a novemberi elnökválasztás eredménye óta tüzelte szimpatizánsait az eredmények el nem ismerése érdekében, szerdán pedig egy gyűlésen még azt is mondta, hogy:

 

„Gyengeséggel soha nem szerezhetitek vissza az országunkat. Erőt kell mutatnotok.”

 

Az elnök letiltása a közösségi média szerepét ismét előtérbe tolta, annak árnyoldalaival együtt, vagyis konkrétan azzal kapcsolatban, hogy dönthet-e egyetlen ember arról, hogy elhallgattat másokat?

 

Az Azonnali korábban beszámolt arról is, hogy a magyar kibertérben új közösségi oldal, a kétes üzleti hátterű Hundub jelent meg. Az amerikai eseményekkel és az elnök letiltásával kapcsolatban megkerestük a Facebookra kísétetiesen hasonlító felhasználói felülettel rendelkező Hundub ügyvezetőjét, Pál Csabát. Pál elmondta, hogy hipotetikus esetben, ha

 

ő lett volna a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg helyében, nem tiltotta volna le Trump fiókját.

 

Mégpedig azért, mert „nem nekem van jogom ítélkezni bárki felett”. Az ügyvezető elmondása szerint attól függetlenül, hogy ők kezelik az oldalt, és elviekben ők döntenek arról, hogy tiltanak-e valakit, ezt nem morális ítélkezés alapján teszik, hanem csak akkor, ha egyértelmű törvénysértést tapasztalnak, valamint „ha szólnak a hatóságok, hogy az illető törvényt sértett”.

 

Pál még azt is hozzátette, hogy a Hundub üzemeltetőinek nem tartozik a jogkörébe, hogy bárkiről is megállapítsák, hogy bűnös vagy ártatlan egy adott helyzetben – jelen esetben így Trump felelősségét sem lenne tisztjük megítélni. Az ügyvezető viszont hozzátette, hogy ha olyan esetet észlelnek, hogy egy felhasználó erőszakra buzdít egy posztban – „azt írja, hogy valakit agyon kell verni” –, azt a bejegyzést automatikusan törlik.

 

„Ez a Büntető törvénykönyvbe ütközik, felbujtásnak minősül” – zárta beszélgetésünket Pál Csaba.

 

FYI: Kísérleti céllal az Azonnali Hundub-oldalát is elindítottuk.

 

NYITÓKÉP: Donald Trump feltehetően kamu Hundub-oldala

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Feröer-szigetek lakóit nem különösen izgatja egyelőre a járvány harmadik hulláma.

Ecsenyi Áron a korábbi tüntetésein összeszedett bírságai miatt nem akarta igazolni magát: bevitték, három óra múlva elengedték, de közben lökdösték és inzultálták.

Civilek is indulhatnak rajta, ha előre nyilatkoznak arról, hogy győzelmük esetén melyik párt frakciójába ülnének be. Aki 2022 áprilisáig betölti a 18. életévét, részt vehet az előválasztáson.

Hetvenöt éve írták alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás