+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. december 28. hétfő, 18:40
A kis köztársaságban nem vezettek be olyan szigorú járványügyi szabályokat, mint a hegyi országot körülvevő Olaszországban. Szilveszterkor hajnali egyig nyitva lehetnek az éttermek, a köztársaságban nem kell otthon várni az új esztendőt.

A kínai koronavírus gyakorlatilag ugyanakkor jelent meg a kis hegyi köztársaságban, mint Olaszországban, ahova be van ékelődve az állam. Az első esetet február 27-én regisztrálták: egy 88 éves olasz állampolgárról volt szó, akit azonnal a közeli olasz Rimini kórházába szállítottak be, az első halálra március elején került sor.

 

Azonban ellentétben Olaszországgal San Marino tavasszal se rendelt el szigorú lockdownt. Ezt a politikát folytatta az ország a második hullám alatt is. Ennek értelmében San Marinóban éjfélig is nyitva maradhattak az éttermek, a boltoknak se kellett bezárniuk, és nem lettek kijárási korlátozások bevezetve, de szájmaszkot viselni kell.

 

Ez főleg azért háborította fel az olasz hatóságokat, mert

 

sok olasz a lockdown idején a környékről átjárhatott szabadon San Marinóba.

 

Az olasz és a helyi média „spagetti- és spritzmigrációról“ beszélt, azaz az olaszok enni és inni át tudtak járni San Marinóba. A kis köztársaság, amelynek így is majdnem felével csökkent a turizmusból származó bevétele, örült a vendégeknek, az olasz hatóságok viszont azt várták volna el, hogy akár a határok is legyenek lezárva, de legalábbis San Marino is kövesse az olasz szabályokat. A helyi ellenzék is bírálta ezért a kormányt, szerintük a San Marinó-i kormány politikája miatt

 

nem csak megromlottak volna a kapcsolatok Olaszországgal, de „drámai helyzet“ alakult volna ki a San Marino-i polgárok számára is,

 

amiért nem lettek kellőképpen szigorú korlátozások bevezetve.

 

A majdnem 1700 éves hegyi köztársaságnak azonban nem véletlenül „Libertas“ (azaz „Szabadság“) a jelszava, azaz a kormány most sem szigorít. Szilveszter éjjelén is, amikor Olaszországban az esti 10-kor kezdődő kijárási tilalmat az eddigi hajnali 5-ről reggel 7-re meg is hosszabbították, San Marinóban nyitva maradnak az éttermek. Az újévet mindenki az éttermekben ünnepelheti, az ott a járványügyi szabályok betartásáért a tulajdonosok felelnek. Roberto Ciavatta, a köztársaság egészségügyi minisztere a helyi televíziónak elmondta:

 

szilveszter éjjelén a közel 150 étterem és bár hajnali egyig nyitva lehet

 

– egyébként éjfélkor kéne bezárniuk. Ciavatta úgy látja: „sajnos nincs olyan megoldás, amely tudományosan igazoltan csökkentené a vírus terjedését“, ezért a San Marino-i politikus szerint

 

„a korlátozások csak politikai vitákra jók, ahogy azt Olaszországban is láthatjuk“.

 

San Marinóban július elseje óta több, mint 1500 pozitív esetet regisztráltak. Jelenleg 243 ember van otthoni karanténban. December 27-én hét újabb ember betegedett meg a 33 ezres országban.

 

Ha érdekel, miként élte meg a kis köztársaság a koronavírus-járványt, olvasd el helyszíni riportunkat sok fotóval!

 

NYITÓKÉP: San Marino, Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás