+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2021. április 8. csütörtök, 18:55
Júniusban nyílhat meg turistáknak Olaszország. Bár az illetékes miniszter hozzátette, hogy ez csak egy terv, sok minden változhat addig. Szerinte azonban azok szabadabban utazhassanak, akik igazolják az oltásukat.

Massimo Garavaglia, a legás olasz turisztikai miniszter csütörtökön azt nyilatkozta, hogy

 

június 2-ával indulhat be az olasz turizmus – azaz addig feloldhatják a legtöbb korlátozást.

 

Az időpont azért fontos és szimbolikus, mert június 2-a nemzeti ünnep, ez az olasz köztársaság napja. A miniszter azonban lehűtötte a túlzott várakozásokat: egyrészről szerinte elképzelhető, hogy nem lehet tartani ezt az időpontot mégsem, másrészről eleve azzal számol, hogy

 

a nyitás hosszú folyamat lesz: „Nem lehet előre tervezni, mi lesz utána.”

 

Példaként említette, hogy míg egy fodrászat egyik napról a másikra ki tud nyitni, addig a nagy szállodáknak akár több hétbe is beletelhet, míg újra elkezdhetnek vendégeket fogadni. A Lega politikusát az zavarja, hogy szerinte ideológiai vita folyik a nyitás kérdéséről: mind az ellenzők, mind a támogatók fekete-fehéren gondolkodnának róla.

 

A miniszter beszélt arról is, hogy esetleg az Európai Unió által tervezett digitális zöldigazolvány is megjelenhet addig. Ő mindenképpen szeretne valamiféle igazolást látni arról, ha valakit beoltottak – és azt, hogy ezek a turisták szabadabban utazhassanak. Ilyen rendszer már működik Szardínia szigetén. Márciusban az akkor még fehér zónának, azaz szinte korlátozásmentesnek besorolt autonóm régió pont ezen korlátozásszintjének (egyébként sikertelen) megőrzése céljából már elrendelte, hogy

 

csak azok utazhatnak be Szardíniára, akik igazolják: be vannak már oltva, vagy rendelkeznek egy friss negatív PCR-teszttel.

 

De hasonló döntésre készül – nem kivárva akár a brüsszeli, akár a római terveket – a Róma központú Lazio és a Verona központú Veneto régió is.

 

A fertőzésszámok Olaszországban is növekednek. Ma meghaladta a 17 ezret az új fertőzöttek száma, tegnap még 13 ezren voltak. A halálozás azonban csökkenő tendenciát mutat: csütörtökön 400-nál többen haltak meg a 60 milliós Olaszországban, szerdán még meghaladta a számuk a 600-at. Jelenleg 3,6 millió embert oltottak be az országban.

 

 

NYITÓKÉP: Maremma, a toszkán tengerpart / Bukovics Martin, Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

Annyi érv és ellenérv merült fel a nyitás kapcsán, hogy mi nem tudunk dönteni, mondjátok el ti, mit gondoltok helyesnek!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás