+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. december 5. szombat, 08:08
Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

 

A Helyzet utolsó novemberi adását különösen élveztem készíteni – és az azt megelőző, ugyanúgy az újrahasznosítás, újrafelhasználás és hulladéktermelés témáját feldolgozó cikket is egy kicsit korábban. A visszajelzésekből úgy vettem észre, nem én voltam az egyetlen, aki ennek a témának a feszegetése új nézőpontokat talált.

 

Vagy inkább az eddigi gondolataimat frissítette fel mind a cikk, mind az adás. Elsőre unalmasnak tűnhet persze hulladékhierarchiáról, akkurátusan különválogatott szemétről és komposztálásról beszélni, de szerencsére egyre többen látják, hogy miért nem tartható állapot, ha kétnaponta kell kiüríteni a kukánkat, mert annyi felesleges kacatot szórunk bele, amikre eleve kérdés, hogy szükségünk volt-e.

 

A karácsony pedig ebből a szempontból nézve igazi környezetvédelmi katasztrófa: a családok napokra előre főznek és sütnek, sokszor elmérve az adagokat; az ajándékokról és az azokhoz használt csomagolásról nem is beszélve, amik a reprezentációs szerepüktől a kibontáskor már meg is szabadulnak, és rögtön a szemetesben landolnak.

 

Ennek a karácsonynak nem kell ilyennek lennie! Ebben pedig már számos csomagolásmentes bolt segít. Én a  Ligeti Boltot ajánlom ebben a cikkben, amelynek két boltját a Szent Gellért térhez és a Nyugatihoz közel találjátok. Jó hír, hogy a koronavírus-járvány ellenére továbbra is nyitva tartanak, de a tavaszi első hullámban már webshopot is indítottak, ahova az egész országba szállítanak ki majdnem minden termékükből.

 

A termékkínálatuk pedig olyan bő, hogy akár az egész karácsonyt megoldhatod a Ligetivel:

 

az élelmiszereket kombinálva lehet gondolkozni a karácsonyi vacsorán, a natúrkozmetikumokból és kiegészítőkből egyedi ajándékcsomagot állíthatsz össze, és még sminkkészletet is beszerezhetsz tőlük!

 

Amennyiben nem akarsz önállóan kreatívkodni az ajádnékcsomagod összeállításával, nem baj. Külön aloldalt hoztak létre, hogy segítsenek.

 

Ha most azon gondolkozol, hogy a kiszállítást hogyan oldják meg csomagolás nélkül, nehogy azt hidd, hogy megfogtad őket: az élelmiszereket papírcsomagban küldik, amit újrahasználható, vagy éppen komposztálható is. A karácsonyi időszakra ráadásul a teakínálatukat is bővítették.

 

Boldog, hulladékmentes karácsonyt!

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az óvodák és az iskolák alsó tagozatai április 19-től nyitnak.

Litvániában eleve olyan igazolást csináltak, ami megfelel az EU-s zöldigazolványnak. Az újból kinyitott üzleteket májustól csak egy ilyen igazolás felmutatásával lehet majd igénybe venni.

Nem járathatják le egymást, vitázni fognak egy csomót, és az előválasztás győzteseit támogatják majd 2022-ben.

És ha még meg is épül Óbuda és Újpest között a vasúti híddal párhuzamosan, az is valószínűleg csak 20-25 év múlva lesz esedékes – a híd és a környező terület fejlesztési tervéhez azonban az embereket is megkérdezi a főváros.

Napok óta tüntetnek, hogy munkakör és ne kor szerint oltsanak, és minél előbb elkezdődhessen az olasz turisztikai szezon.

Nem véletlen, hogy Orbán Viktor egyik fontos hőse lett Bethlen, ám ez az érdeklődés ma már csak takaréklángon ég.

A román kormánykoalíció viszonya új szintre érkezett. Az USR-PLUS kivár: még nem tudják, felrúgják-e a koalíciót, vagy maradjanak.

A hét kérdése

A hatpárti ellenzéki szövetség szerint felesleges a regisztráció, elég lenne felmutatni a TAJ-kártyát, hogy beoltsanak valakit a covid ellen. Szerinted?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Horváth Máté, a Dürer Kert koncertszervezője az Azonnalinak néhány részletet elárult arról, hogyan fog kinézni a lockdown utáni Dürer. Podcast!

Az 1848-as forradalomra és szabadságharcról szeretünk egy jó adag nemzeti mázzal és pátosszal leöntve gondolkodni. De mi köze a nemzeti ünnep lezüllesztéséhez Torgyán Józsefnek? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás