A fehérnél csak a zöld karácsony szebb, Azonnalis adventi naptár #5

Szerző: Galavits Patrik
2020.12.05. 08:08

Megúszhatod-e a karácsonyt iszonyatos ökológiai lábnyom és teletömött kuka nélkül? Igen, és még élvezni is fogod!

A fehérnél csak a zöld karácsony szebb, Azonnalis adventi naptár #5

Amazon nélküli karácsonyt, mondják ott, ahol van Amazon. Nálunk még nincs. Ezért mi azt mondjuk: olyan karácsonyt, amiben olyan hazai cégeknél költünk, akik noha nagyon értékes dolgokat állítanak elő, megszenvedik a koronavírus-válságot. Minden nap egy jó tipp!

A Helyzet utolsó novemberi adását különösen élveztem készíteni – és az azt megelőző, ugyanúgy az újrahasznosítás, újrafelhasználás és hulladéktermelés témáját feldolgozó cikket is egy kicsit korábban. A visszajelzésekből úgy vettem észre, nem én voltam az egyetlen, aki ennek a témának a feszegetése új nézőpontokat talált.

Vagy inkább az eddigi gondolataimat frissítette fel mind a cikk, mind az adás. Elsőre unalmasnak tűnhet persze hulladékhierarchiáról, akkurátusan különválogatott szemétről és komposztálásról beszélni, de szerencsére egyre többen látják, hogy miért nem tartható állapot, ha kétnaponta kell kiüríteni a kukánkat, mert annyi felesleges kacatot szórunk bele, amikre eleve kérdés, hogy szükségünk volt-e.

A karácsony pedig ebből a szempontból nézve igazi környezetvédelmi katasztrófa: a családok napokra előre főznek és sütnek, sokszor elmérve az adagokat; az ajándékokról és az azokhoz használt csomagolásról nem is beszélve, amik a reprezentációs szerepüktől a kibontáskor már meg is szabadulnak, és rögtön a szemetesben landolnak.

Ennek a karácsonynak nem kell ilyennek lennie! Ebben pedig már számos csomagolásmentes bolt segít. Én a  Ligeti Boltot ajánlom ebben a cikkben, amelynek két boltját a Szent Gellért térhez és a Nyugatihoz közel találjátok. Jó hír, hogy a koronavírus-járvány ellenére továbbra is nyitva tartanak, de a tavaszi első hullámban már webshopot is indítottak, ahova az egész országba szállítanak ki majdnem minden termékükből.

A termékkínálatuk pedig olyan bő, hogy akár az egész karácsonyt megoldhatod a Ligetivel:

az élelmiszereket kombinálva lehet gondolkozni a karácsonyi vacsorán, a natúrkozmetikumokból és kiegészítőkből egyedi ajándékcsomagot állíthatsz össze, és még sminkkészletet is beszerezhetsz tőlük!

Amennyiben nem akarsz önállóan kreatívkodni az ajádnékcsomagod összeállításával, nem baj. Külön aloldalt hoztak létre, hogy segítsenek.

Ha most azon gondolkozol, hogy a kiszállítást hogyan oldják meg csomagolás nélkül, nehogy azt hidd, hogy megfogtad őket: az élelmiszereket papírcsomagban küldik, amit újrahasználható, vagy éppen komposztálható is. A karácsonyi időszakra ráadásul a teakínálatukat is bővítették.

Boldog, hulladékmentes karácsonyt!

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek