+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. november 27. péntek, 17:31
Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. De ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha mihamarabb leszoknánk arról, hogy a gazdasági érdekeket a környezetiek elé helyezzük. A fekete péntek és a karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Az újrahasznosítás messze nem a legjobb, amit a környezetért tehetünk – ezzel a címmel jelent meg cikkünk november 14-én. Ebben annak jártunk utána, hogy az újrahasznosítás helyett mi az, amit ha igazán zölden akarunk gondolkodni, a környezetért tehetünk.

 

A Helyzetben megszólal Merza Péter, a Humusz Szövetség oktatási programvezetője és Vér Csaba, a Pécsi Tudományegyetem tudományos segédmunkatársa, akik elmondják:

 

a szelektív hulladékgyűjtés természetesen még mindig jobb, mintha a szemetünk a tengerben végezné, de a hulladékgazdálkodási hierarchiának ez csak a közepén helyezkedik el.

 

Elsősorban a megelőzésre kellene koncentrálnunk, tehát arra, hogy ne termeljünk szemetet. Erre már ma is jó megoldások vannak: ha például az átlagos magyar háztartás szemétmennyiségének egyharmadát kitevő szerves hulladékot inkább komposztálnánk, máris hatalmas lépést tennénk egy tisztább jövő felé.

 

Ki lehet maradni a Black Friday-őrületből és a karácsonyi vásárlási lázból is

 

De legalábbis mindkettőt lehet átgondoltan csinálni, még az éppen november 27-én induló fekete pénteki bevásárlást is. Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetségének ügyvezető elnöke és Fidrich Róbert, a Fenntarthatóság Felé Egyesület programvezetője arról beszéltek a Helyzetben, hogyan állhatunk hozzá minél zöldebben az előttünk álló hetekhez.

 

Éger elmondta: ha Európában mindenki csak egy évvel használná tovább a telefonját, mint ahogy azt most átlagosan teszi,

 

az évente olyan csökkenést jelentene a környezetterhelésben, mintha milliónyi autó tűnne el egyik napról a másikra az utakról. Ezért mindenképpen átgondoltan vásároljunk, és minél hosszabb távra.

 

Persze az is egy lehetőség, hogy nem veszünk semmit: Fidrichék például évek óta nem tv-znek otthon, mert rájöttek, hogy tökéletesen tudják nélkülözni az életükből. Az FFE programvezetője egyébként is amellett érvel, hogy gondoljuk át, akarjuk-e, hogy továbbra is a féktelen vásárlásról szóljon a karácsonyunk.

 

Éger Ákos és az MTVSZ egyébként egy petíciót is elindított Életigenlők – Bólints rá! címmel a fekete péntek alkalmából, amellyel a tudatosabb fogyasztásra akarják felhívni a figyelmüket. A petíciójukat olyan hírességek támogatják, mint Pokorny Lia és Vecsei H. Miklós színészek, vagy Kollár-Klemencz László zenész a Kistehén tánczenekarból. A 2002-es Sziget fesztivál kistehene egyébként az elmúlt 18 évben „bezöldült” és mára az MTVSZ kampányának kabalája lett.

 

 

NYITÓKÉP: Vitárius Bence / Azonnali

 

/attachment/0054/53318_copy_3_helyzet_logo_update_1.jpg

Iratkozz fel podcastcsatornánkra!

Az Azonnali podcastja a közélet és az underground határán.

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás