+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. november 30. hétfő, 20:22
A techóriás nyáron benyújtott szabadalma szenzorokkal rögzítené a munkavállalók testbeszédét és mimikáját, hogy pontozza a meetingek minőségét, de a kritikusok szerint a munkavállalói jogok rovására növelnék a munka hatékonyságát.

A Microsoft szabadalmi kérelmet nyújtott be egy új technológiára, ami

 

a munkavállalók testbeszéde és arckifejezései alapján pontozná a munkahelyi megbeszélések minőségét

 

– szúrta ki a BBC. A kérelmet még júliusban nyújtotta be a techóriás az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegy Hivatalának, de csak novemberben vált nyilvánossá. 

 

A testbeszéd és a mimika monitorozását úgy oldanák meg, hogy teleraknák a tárgyalókat szenzorokkal, ezzel viszont a munkáltató elméletileg vissza is tudna élni a kritikusok szerint. A dokumentum szerint

 

a szobákba telepített érzékelők felismernék az unalomra és a fáradtságra utaló beszédmintákat is, illetve rögzítenék, hogy melyik résztvevő mennyi ideig vett részt aktívan a megbeszélésen.

 

A kérelemben megemlítik továbbá, hogy a dolgozók telefonjait is bevonnák a megfigyelésbe, így azt is monitorozhatnák, hogy ki csetel vagy netezik a meeting közben. Végül ezeket az információkat összevetnék a megbeszélés hatékonyságával és a résztvevők érzelmi kifejezéseivel is, így kapnák meg a meeting összesített pontszámát.

 

A techóriás szerint ezzel a módszerrel könnyen be lehetne azonosítani az olyan problémákat, amelyek miatt nem elég hatékonyak a megbeszélések. De az adatvédelemmel és emberi jogokkal foglalkozó Big Brother Watch non-profit szervezet igazgatója, Silkie Carlo szerint nem annyira előremutató a fejlesztés, mint ahogy a Microsoft állítja:

 

„A munkavállalók efféle megfigyelése hátráltatja a munkahelyi diverzitást, mert azon a hamis előfeltételezésen alapul, hogy létezik egy egységes, normatív módja az optimális munkavégzésnek”

 

– mondta Carlo, hozzátéve, hogy a rendszer használata a munkások jogait tekintve is jelentős hátralépés lenne.

 

A techóriást egyébként nemrégiben már kritizálták hasonló okok miatt, amikor az Office365 szoftvercsaládba építettek egy produktivitást pontozó eszközt, ami a munkavállalók aktivitását méri többek között a cég email-kliensében, táblakezelőjében és a Teams online-meetingszoftverben.

 

A Microsoft a munkavállalók megfigyelését sérelmező hangokra egyszerűen azt válaszolta, hogy az eszköz alapértelmezetten nincs bekapcsolva a szoftverben, és az elsődleges célja amúgy is az informatikai hiányosságok beazonosítása.

 

NYITÓKÉP: Unsplash

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

Nem azért, mert ne értenének hozzá: a beoltatandó egészségügyi dolgozók nem jelentek meg az oltáson.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás