+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Drónokkal figyelmeztetik Szingapúr állampolgárait arra, ha véletlenül túl közel állnának egymáshoz, vagy megszegnék a koronavírus idején kötelező társadalmi távolságtartási szabályokat – számol be a Reuters.

 

A szingapúri rendőrség a merőben rendhagyó megoldást már három és fél hónapja teszteli. A két izraeli fejlesztésű készülék rendszeresen repül el a város egy iparnegyede fölött, és fentről figyeli a szabályok betartását. Az izraeli dróncég Airobotics szerint ezzel a szingapúri az első példa arra, hogy kereskedelmi forgalomban is megvásárolható – tehát nem katonai – drónok engedéllyel repülnek egy komoly metropolisz felett.

 

 

A drónok felülről pedig olyan dolgokat is látnak, amelyet egy átlagos járőr gyalog vagy autóból nem venne észre.

 

Például azt, ha az emberek túl közel állnának egymáshoz.

 

Persze nem ez az első példa arra, hogy a koronavírus-járvány megfékezésére drónokat vetnének be. Az első hullám idején, mikor Olaszország szenvedte meg igazán a világjárványt, például több olasz polgármester is drónokkal kiabált azokra, akik a szigorú karanténszabályok ellenére mégiscsak kimentek az utcára.

 

 

Szingapúr egyébként eleinte sok dicséretet kapott a koronavírus kapcsán hozott szigorú intézkedései miatt: április közepéig úgy tűnt ugyanis, hogy a határait idejében lezáró és amúgy is nagyon komolyan rendpárti városállam pár száz-párezer esettel átvészelheti a járványt. A demográfia azonban nem Szingapúrnak kedvezett: főleg Szingapúr zsúfolt vendégmunkás-negyedeiben, ahol

 

sokszor nagyon sok munkás zsúfolódik össze nagyon kicsi helyen, közöttük pedig könnyen el tudott terjedni a vírus.

 

Így történt, hogy csütörtökig a városállamban már 54 555 esetet regisztráltak, és a kezdeti csökkenés után újra növekedőben van az aktív esetek száma is.

 

BORÍTÓKÉP: Basile Morin / Wikimedia Commons

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas. Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Így az EU helyett az amerikai és a kanadai kormánnyal egyeztetve fog Nagy-Britannia dönteni arról, hogy a Lukasenka-rendszer mely tisztviselőit büntesse utazási és pénzügyi korlátozásokkal.

Friedrich Merz egy interjúban a melegek kapcsán hirtelen váltott, és a pedofíliát hozta egy félmondat erejéig szóba. Miért?

Körbekérdeztük a magyarországi benzinkutakat, volt, ahol panaszt is tettünk.

Noha a román államfő a jobbközép nemzeti liberálisoktól érkezik, elvileg semlegesnek kellene lennie. De nem az.

Noha többségük már március óta gyűjtötte a lájkokat és osztotta a hülyeséget, az amerikai konszern csak most lépett fel ellenük.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás