150 eurót fizetne az olasz kormány mindenkinek, aki nem online vesz karácsonyi ajándékot

Szerző: Bukovics Martin
2020.11.24. 09:35

A karácsony előtti hetekben enyhítene egy picit a szigoron az olasz kormány.

150 eurót fizetne az olasz kormány mindenkinek, aki nem online vesz karácsonyi ajándékot

Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormánya valamit ki akar találni az adventi időszakra, hogy ne tűnjön annyira vállalkozóellenes kormánynak, mint ahogy azt jobboldali ellenzéke és a Vatikánhoz hasonló befolyású gazdasági lobbi, a Confindustria hajtogatja.

A koronavírus-járvány kifejezetten érzékenyen érinti ugyanis az olasz belvárosokban található kisebb üzleteket, éttermeket, kávézókat, ezek többsége vagy átmenetileg bezárt, vagy pesszimistán eleve kisebb őszi-téli forgalommal számol, már persze ha nem lettek a tavaszi lockdown alatt fizetésképtelenek. A járvány miatt az online vásárlás itt is felpörgött, ez azonban megint csak nem a belvárosi butikoknak kedvez.

Róma ezért december 3-tól kicsit enyhítene a járványügyi szigoron: az üzletek nyitvatartását egészen 22 óráig, a kijárási tilalom kezdetéig meghosszabbítaná, hogy az olaszok jobban kiélvezhessék az időközben karácsonyi díszkivilágítással ellátott belvárosokat. Emellett pedig egy pénzvisszafizetési akcióval támogatná a kereskedelmet és a készpénzmentes fizetést.

Aki decemberben legalább tíz alkalommal vásárol a kártyájával vagy épp átutalással, a tranzakciók összegének 10 százalékát visszakapja

 – de legfeljebb 150 euró (ez most 54 ezer forint) értékben. Ahhoz, hogy valaki ebben részt vehessen, annak le kell töltenie egy mobilos alkalmazást, abban megadnia a bankszámlaszámát és a tranzakciókhoz használt bankkártya egyes adatait – így ugyanis látják, pontosan mi alapján mennyit és hova kell visszautalni. A pénzvisszafizetés még az élelmiszervásárlásra is vonatkozik, egy dolog viszont tiltólistás: az online vásárlás.

Ezzel lényegében az olasz kormány is csatlakozott a Franciaországban és Németországban idén nagyon aktuálissá vált Amazon nélküli karácsony-mozgalomhoz: miközben a kijárási korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerülnek a kis- és közepes családi tulajonban lévő üzletek, Jeff Bezos rossz munkavállalói környezetről hírhedt amerikai cége a járvány nagy nyertese.

A KARÁCSONYI DÍSZEK MÁR LÓGNAK FIRENZÉBEN. FOTÓRIPORTUNKBAN VÉGIGNÉZHETED, MILYEN A KIÜRÜLT RENESZÁNSZ BELVÁROS. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Olasz lapok úgy tudják, hogy a karácsonyi enyhítés nemcsak a kereskedelemre vonatkozna, hanem az éttermek és bárok is nyernének vele: a most a koronavírus-fertőzöttség mértéke szerint sárga-narancs-piros zónákra felosztott Olaszországban átgondolnák az egyes színkódokhoz rendelt szigorításokat. Így felmerült, hogy a sárga színkóddal jelölt régiókban, ahol a legalacsonyabb a koronavírus-fertőzöttség mértéke, az éttermeknek és bároknak ne kelljen már este 6-kor bezárniuk, hadd fogadjanak újra vendégeket este.

Az viszont már biztos – hiába kérték ezt a dél-tiroli sípályaüzemeltetők –, hogy karácsonykor és szilveszterkor a sípályáknak zárva kell tartaniuk. Ezt maga Giuseppe Conte miniszterelnök jelentette ki egy tévéműsorban, mondván, szép dolog, hogy vannak különböző járványügyi protokollok és biztonsági előírások, ezeket azonban lehetetlen betartani a sípályán környékén.

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek