+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. november 24. kedd, 09:35
A karácsony előtti hetekben enyhítene egy picit a szigoron az olasz kormány.

Giuseppe Conte balközép-balpopulista kormánya valamit ki akar találni az adventi időszakra, hogy ne tűnjön annyira vállalkozóellenes kormánynak, mint ahogy azt jobboldali ellenzéke és a Vatikánhoz hasonló befolyású gazdasági lobbi, a Confindustria hajtogatja.

 

A koronavírus-járvány kifejezetten érzékenyen érinti ugyanis az olasz belvárosokban található kisebb üzleteket, éttermeket, kávézókat, ezek többsége vagy átmenetileg bezárt, vagy pesszimistán eleve kisebb őszi-téli forgalommal számol, már persze ha nem lettek a tavaszi lockdown alatt fizetésképtelenek. A járvány miatt az online vásárlás itt is felpörgött, ez azonban megint csak nem a belvárosi butikoknak kedvez.

 

Róma ezért december 3-tól kicsit enyhítene a járványügyi szigoron: az üzletek nyitvatartását egészen 22 óráig, a kijárási tilalom kezdetéig meghosszabbítaná, hogy az olaszok jobban kiélvezhessék az időközben karácsonyi díszkivilágítással ellátott belvárosokat. Emellett pedig egy pénzvisszafizetési akcióval támogatná a kereskedelmet és a készpénzmentes fizetést.

 

Aki decemberben legalább tíz alkalommal vásárol a kártyájával vagy épp átutalással, a tranzakciók összegének 10 százalékát visszakapja

 

 – de legfeljebb 150 euró (ez most 54 ezer forint) értékben. Ahhoz, hogy valaki ebben részt vehessen, annak le kell töltenie egy mobilos alkalmazást, abban megadnia a bankszámlaszámát és a tranzakciókhoz használt bankkártya egyes adatait – így ugyanis látják, pontosan mi alapján mennyit és hova kell visszautalni. A pénzvisszafizetés még az élelmiszervásárlásra is vonatkozik, egy dolog viszont tiltólistás: az online vásárlás.

 

Ezzel lényegében az olasz kormány is csatlakozott a Franciaországban és Németországban idén nagyon aktuálissá vált Amazon nélküli karácsony-mozgalomhoz: miközben a kijárási korlátozások miatt nehéz helyzetbe kerülnek a kis- és közepes családi tulajonban lévő üzletek, Jeff Bezos rossz munkavállalói környezetről hírhedt amerikai cége a járvány nagy nyertese.

 

A KARÁCSONYI DÍSZEK MÁR LÓGNAK FIRENZÉBEN. FOTÓRIPORTUNKBAN VÉGIGNÉZHETED, MILYEN A KIÜRÜLT RENESZÁNSZ BELVÁROS. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Olasz lapok úgy tudják, hogy a karácsonyi enyhítés nemcsak a kereskedelemre vonatkozna, hanem az éttermek és bárok is nyernének vele: a most a koronavírus-fertőzöttség mértéke szerint sárga-narancs-piros zónákra felosztott Olaszországban átgondolnák az egyes színkódokhoz rendelt szigorításokat. Így felmerült, hogy a sárga színkóddal jelölt régiókban, ahol a legalacsonyabb a koronavírus-fertőzöttség mértéke, az éttermeknek és bároknak ne kelljen már este 6-kor bezárniuk, hadd fogadjanak újra vendégeket este.

 

Az viszont már biztos – hiába kérték ezt a dél-tiroli sípályaüzemeltetők –, hogy karácsonykor és szilveszterkor a sípályáknak zárva kell tartaniuk. Ezt maga Giuseppe Conte miniszterelnök jelentette ki egy tévéműsorban, mondván, szép dolog, hogy vannak különböző járványügyi protokollok és biztonsági előírások, ezeket azonban lehetetlen betartani a sípályán környékén.

 

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás