+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2021. január 13. szerda, 20:44
Matteo Renzi pártja visszavonta minisztereit a kormányból, mondván az populista, de visszamennének oda bármikor, ha úgy érzik, nem csak díszletnek kellenek.

Szerda estére kiderült: Matteo Renzi olasz balliberális exkormányfő ezévi fenyegetése egy kormányválság kirobbantására valós volt, szociálliberális pártja, az Italia Viva miniszterei – Teresa Bellanova agrárminiszter, Elena Bonetti családügyi miniszter, valamint Ivan Scalfarotto külügyi államtitkár – tényleg kilépnek a balpopulista Öt Csillag, a balközép Demokrata Párt, a szocialista LeU és a renzisták alkotta római kormányból. 

 

Noha a Demokrata Párt az elmúlt hetekben és órákban végig próbálta lebeszélni erről Renzit, az Italia Viva lépése miatt most úgy néz ki, a szenátusban a kormánytöbbséget is elvesztítheti Giuseppe Conte. (Az alsóházban nem, ott az a renzisták nélkül is megvan.) Andrea Orlando demokrata főtitkár szerint Renzi lépése óriási hiba, amit Olaszország drágán megfizet majd, az ötcsillagosok szerint Renzi ezzel végleg hiteltelenné vált. 

 

Ha ez nem lenne elég: Renzi szerda este arról beszélt, hogy az ajtó nem zárult be, ha a koalíciós partnerek akarják, ők végülis maradhatnak a kormányban, de ennek feltételei lesznek.

 

„Nehogy már az egészségügyi veszélyhelyzet tartson életben egy kormányt!” – így Renzi, akit láthatóan az zavar, hogy Conte Facebook-élőkben jelenti be a legújabb szigorításokat tartalmazó rendeleteket, amiket azért adhat ki gyorsan, a parlament megkerülésével, mert a legfrissebb hírek szerint egészen április végéig meghosszabbítani szándékozott egészségügyi veszélyhelyzet erre felhatalmazza. Az Italia Viva szerint a politika azonban nem egy valóságshow, nem szabadna kikerülni a parlamentet, a kormánynak tartania kell magát az alapvető szabályokhoz.

 

„Szabadok vagyunk. Maradhatunk a kormánytöbbség részei, ha kérnek belőlünk, de lehetünk ellenzékben is, ha nem akarnak minket. De ha akarnak minket, nem díszletnek leszünk ott” – mondta Renzi. Szerinte előrehozott választás nem kell, pártja ideológiamentesen mindenkivel tárgyal, sőt, akár egy szakértői kormányt is támogatna, a jobboldalt azonban semmiképp sem segítené hatalomba.

 

Mint írtuk, Renzi és Conte között az EU-tól részben segélyként, részben hitelként kapott koronavírus-válságot követő helyreállítási csomag miatt újult ki a vita. Az Olaszországot 2014-16 között vezető Renzi ugyanis jóval több pénzt költene a válság utáni helyreállításra, mint arról a Conte-kormány döntött. A Next Generation EU névre hallgató, csak Olaszországnak 209 milliárd eurót szánó EU-s csomag pártjának nem elég, még több pénzt kérne Brüsszeltől, illetve, ami van, azt is egészen másképp osztaná el, mint Conte: rövidtávú, populista intézkedések helyett hosszútávú fejlesztésekre. A miniszterelnök azzal utasította el Renzi ötletét, hogy azzal az így is túl magas olasz államadósság már ellenőrizhetetlen mértékű lenne.

 

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az olaszok fele konkrétan nem érti, mi miatt robbant ki a kormányválság.

 

73 százalékuk szerint Renzi lépéseit csak és kizárólag személyes ambíciói irányítják, mindössze 13 százalékuk véli úgy, hogy az ország érdekeit képviseli. 54,3 százalék azt szeretné, ha Giuseppe Conte maradna az ország élén, új választást pedig csak 27 százalék írna ki – a jobboldal épp ezt követeli.

 

Conte most egyértelművé tette: ezúttal akkor folytatja csak, ha a mostani koalíció mögötte áll, új többségek és koalíciós partnerek keresését kizárta. Mint olasz lapok írják, az sem kizárható, hogy Conte még este benyújtja lemondását. Félteni persze őt sem kell: 2019 nyarán a Matteo Salvini vezette jobboldali Lega farolt ki az addig az Öt Csillag Mozgalommal alkotott római kormányból, hátha Conte megbuktatásával új választást írnak ki, és az akkor rekordnépszerű Salvini összehoz így egy jobboldali többségű parlamentet. Ez azonban nem jött össze neki, Giuseppe Conte mögött ugyanis összeállt a Demokrata Párt az Öt Csillaggal, így a firenzei jogászprofesszor folytathatta a kormányzást.

 

FOTÓ: Matteo Renzi Firenze belvárosában vespázik / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás