Kezdődik a show: elvesztette többségét az olasz kormány

Szerző: Bukovics Martin
2021.01.13. 20:44

Matteo Renzi pártja visszavonta minisztereit a kormányból, mondván az populista, de visszamennének oda bármikor, ha úgy érzik, nem csak díszletnek kellenek.

Kezdődik a show: elvesztette többségét az olasz kormány

Szerda estére kiderült: Matteo Renzi olasz balliberális exkormányfő ezévi fenyegetése egy kormányválság kirobbantására valós volt, szociálliberális pártja, az Italia Viva miniszterei – Teresa Bellanova agrárminiszter, Elena Bonetti családügyi miniszter, valamint Ivan Scalfarotto külügyi államtitkár – tényleg kilépnek a balpopulista Öt Csillag, a balközép Demokrata Párt, a szocialista LeU és a renzisták alkotta római kormányból. 

Noha a Demokrata Párt az elmúlt hetekben és órákban végig próbálta lebeszélni erről Renzit, az Italia Viva lépése miatt most úgy néz ki, a szenátusban a kormánytöbbséget is elvesztítheti Giuseppe Conte. (Az alsóházban nem, ott az a renzisták nélkül is megvan.) Andrea Orlando demokrata főtitkár szerint Renzi lépése óriási hiba, amit Olaszország drágán megfizet majd, az ötcsillagosok szerint Renzi ezzel végleg hiteltelenné vált. 

Ha ez nem lenne elég: Renzi szerda este arról beszélt, hogy az ajtó nem zárult be, ha a koalíciós partnerek akarják, ők végülis maradhatnak a kormányban, de ennek feltételei lesznek.

„Nehogy már az egészségügyi veszélyhelyzet tartson életben egy kormányt!” – így Renzi, akit láthatóan az zavar, hogy Conte Facebook-élőkben jelenti be a legújabb szigorításokat tartalmazó rendeleteket, amiket azért adhat ki gyorsan, a parlament megkerülésével, mert a legfrissebb hírek szerint egészen április végéig meghosszabbítani szándékozott egészségügyi veszélyhelyzet erre felhatalmazza. Az Italia Viva szerint a politika azonban nem egy valóságshow, nem szabadna kikerülni a parlamentet, a kormánynak tartania kell magát az alapvető szabályokhoz.

„Szabadok vagyunk. Maradhatunk a kormánytöbbség részei, ha kérnek belőlünk, de lehetünk ellenzékben is, ha nem akarnak minket. De ha akarnak minket, nem díszletnek leszünk ott” – mondta Renzi. Szerinte előrehozott választás nem kell, pártja ideológiamentesen mindenkivel tárgyal, sőt, akár egy szakértői kormányt is támogatna, a jobboldalt azonban semmiképp sem segítené hatalomba.

Mint írtuk, Renzi és Conte között az EU-tól részben segélyként, részben hitelként kapott koronavírus-válságot követő helyreállítási csomag miatt újult ki a vita. Az Olaszországot 2014-16 között vezető Renzi ugyanis jóval több pénzt költene a válság utáni helyreállításra, mint arról a Conte-kormány döntött. A Next Generation EU névre hallgató, csak Olaszországnak 209 milliárd eurót szánó EU-s csomag pártjának nem elég, még több pénzt kérne Brüsszeltől, illetve, ami van, azt is egészen másképp osztaná el, mint Conte: rövidtávú, populista intézkedések helyett hosszútávú fejlesztésekre. A miniszterelnök azzal utasította el Renzi ötletét, hogy azzal az így is túl magas olasz államadósság már ellenőrizhetetlen mértékű lenne.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az olaszok fele konkrétan nem érti, mi miatt robbant ki a kormányválság.

73 százalékuk szerint Renzi lépéseit csak és kizárólag személyes ambíciói irányítják, mindössze 13 százalékuk véli úgy, hogy az ország érdekeit képviseli. 54,3 százalék azt szeretné, ha Giuseppe Conte maradna az ország élén, új választást pedig csak 27 százalék írna ki – a jobboldal épp ezt követeli.

Conte most egyértelművé tette: ezúttal akkor folytatja csak, ha a mostani koalíció mögötte áll, új többségek és koalíciós partnerek keresését kizárta. Mint olasz lapok írják, az sem kizárható, hogy Conte még este benyújtja lemondását. Félteni persze őt sem kell: 2019 nyarán a Matteo Salvini vezette jobboldali Lega farolt ki az addig az Öt Csillag Mozgalommal alkotott római kormányból, hátha Conte megbuktatásával új választást írnak ki, és az akkor rekordnépszerű Salvini összehoz így egy jobboldali többségű parlamentet. Ez azonban nem jött össze neki, Giuseppe Conte mögött ugyanis összeállt a Demokrata Párt az Öt Csillaggal, így a firenzei jogászprofesszor folytathatta a kormányzást.

FOTÓ: Matteo Renzi Firenze belvárosában vespázik / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek